Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

'Pijte manje zaslađenih sokova, rizik od tumora tada je manji'

Ljudi koji piju mnogo zaslađenih pića imaju veći rizik razvoja karcinoma, objavili su znanstvenici u četvrtak ističući da dokazi nisu pokazali izravnu uzročno-posljedičnu vezu

Foto: Dremastime
3 komentara

Zaključci velike francuske studije sugeriraju da ograničavanje unosa zaslađenih napitaka može pomoći u smanjivanju broja karcinoma, kažu znanstvenici. Konzumacija zaslađenih napitaka porasla je širom svijeta u proteklih nekoliko desetljeća i povezana je s pretilošću koja je pak sama za sebe povezana s povećanim rizikom od razvoja karcinoma.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da ljudi ograniče unos šećera na manje od 10 posto ukupnog energetskog unosa, a preporučuju i dodatno smanjivanje na ispod pet posto ili oko 25 grama dnevno jer je to još zdravije.

NOVO ISTRAŽIVANJE Antibakterijski sapuni bakterije čine otpornijima na antibiotike

Mnoge države poput Britanije, Belgije, Francuske, Mađarske i Meksika uvele su ili će uvesti poreze na šećer s ciljem poboljšanja ljudskog zdravlja.

Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu British medical journal obuhvatila je 101.257 Francuza od kojih je 21 posto bilo muškaraca a 79 posto žena. Praćeni su maksimalno devet godina između 2009. i 2018. kako bi se analizirao njihov unos šećera i rizici za sve vrste karcinoma te neke specifične poput raka dojke, debelog crijeva i prostate.

Foto: Dreamstime

Znanstvenici su uzeli u obzir i druge faktore koji utječu na rizik pojave raka poput dobi, spola, razine obrazovanja, obiteljske medicinske povijesti, pušenja i tjelesne aktivnosti. Rezultati su pokazali da je 100 mililitara dnevno povećanog unosa zaslađenih pića povezan s 18 posto većim rizikom karcinoma te 22 posto većim rizikom raka dojke.

Kad su ispitanici bili podijeljeni u dvije skupine - jednu koja je pila voćne sokove i drugu koja je pila ostala zaslađena pića, uočeno je da su obje grupe povezane s višim rizikom pojave karcinoma. Nije pronađena nikakva veza s karcinomima debelog crijeva i rektuma te rakom prostate.

Profimedia REVOLUCIJA U MEDICINI Izumili su uređaj koji detektira bakterije za - nekoliko minuta!

Stručnjaci koji nisu bili povezani s tim istraživanjem ocjenjuju da se radi o kvalitetnoj studiji no ističu da rezultati ne predstavljaju dokaz uzročno-posljedičnih veza.

- Iako studija ne pruža konačne uzročno-posljedične dokaze o šećeru, ona svejedno osnažuje važnost trenutnih napora da se smanji unos šećera - kaže Amelia Lake, stručnjakinja za javno zdravlje na britanskom sveučilištu Teesside.

- Poruka svih dokaza o prekomjernom unosu šećera i raznim zdravstvenim ishodima jasna je: smanjivanje unosa šećera u našoj prehrani iznimno je važno - dodaje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message