Pivo se kao zdrava namirnica može usporediti s maslinovim uljem, rikolom i blitvom, a umjereno pijenje sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti i zloćudnih tumora
'Pivo je mala tvornica ljekovitih tvari i uz bok maslinovu ulju'
Grupacija proizvođača piva, slada i hmelja organizirala je u Beer Baru u zagrebačkom Kaptol centru predavanje 'Gorko je dobro! Od paleolitika do piva'. Biokemičarka i stručnjakinja za prehranu s Medicinskog fakulteta u Zagrebu Donatella Vrbanac objasnila je kako zašto pivo pozitivno utječe na zdravlje te ga se, kaže Vrbanac, može svrstati uz bok maslinovom ulju, rukoli i blitvi.
Umjerena konzumacija piva, što za je muškarce do tri mala piva, a za žene dvostruko manje, djeluje preventivno na pojavu kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze,pojavu zloćudnih bolesti, a korisno djeluje i na dijabetes i Parkinsonovu bolest.
- Pivo je mala tvornica ljekovitih tvari. Gorko je zbog hmelja, a on je bogat humolom koji je snažan protuupalni spoj. Nadalje, Pivo je i bogat izvor vitamina skupine B, posebno B12, koji je nužan za pravilno sazrijevanje crvenih krvnih zrnaca. Zbog svoje kombinacije minerala pivo je i iznimno dobar izotonik -objasnila je Vrbanac.