Lifestyle

Komentari 3

Plave oči nisu zbilja plave: Ne sadrže zapravo uopće pigment

Plave oči nisu zbilja plave: Ne sadrže zapravo uopće pigment

Strome u smeđim očima sadrže visoku razinu melanina, crno-smeđi pigment, što znači da se smeđa boja jednostavno odražava natrag. Kod sivih je očiju sličan fenomen kao kod plavih

Plava boja u prirodi baš i nije popularna. Osim neobičnog ptičjeg perja kod nekih jedinki, nekoliko latica cvijeća i možda rijetke ribice u oceanu, primjeri plave boje u prirodi više su nego rijetki, zbog čega se može činiti pomalo čudnim što neki ljudi imaju plave oči.

No plave oči uopće ne sadrže plavi pigment. Njihova je boja zapravo uzrokovana Tyndallovim učinkom - raspršivanje svjetlosti na česticama koloida, pojava koja se može vidjeti kad u tamnu sobu kroz rupicu uđe zraka svjetlosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Šarenica ili iris, obojeni dio oka, sastoji se od dva sloja stanica: stroma koje su na vrhu i epitelnih stanica ispod. U plavim očima strome čine proziran sloj i zbog zbog genetske mutacije ne sadrže pigment. Kad u strome udari vidljiva svjetlost, ona raspršuje svjetlosne valove, a plava boja putuje u najkraćim valovima, zbog čega se i najviše odražava i najbolje vidi. Sve je to i razlog zašto iste plave oči u određenim trenucima mogu izgledati svjetlije ili tamnije - njihova boja ovisi o kvaliteti svjetla u prostoriji.

Strome u smeđim očima sadrže visoku razinu melanina, crno-smeđi pigment, što znači da se smeđa boja jednostavno odražava natrag. Kod sivih je očiju sličan fenomen kao kod plavih, osim što stroma sadrži više kolagena. Zbog tog sloja postaje manje prozirna i prigušuje plave nijanse. Za zeleno oko još uvijek se javlja Tyndallov efekt no tu stroma sadrži niske koncentracije melanina, zbog čega one izgledaju tamnije.

Kad gledamo u nebo za vedrog dana, ono se također čini plavo zbog načina raspršenja svjetlosti, a ne zato što nebo sadrži pigmentirane čestice. Ovaj efekt poznat je i kao Rayleigvo raspršivanje, a iako je u velikoj mjeri slično kao Tyndallovo, razlikuje se po tome što su čestice raspršivanja svjetlosti daleko manje od valne duljine svjetlosti.

'Plavo' u plavim očima znanstvenici nazivaju 'strukturnim bojanjem', za razliku od 'pigmentnog bojanja' u očima drugih boja . Zapravo, puno puta kad u prirodi vidimo plavu boju, riječ je o strukturnom obojenju, kao npr. čudni plavo-zeleni sjaj koji ponekad slanina ima, piše IFLScience.

Mnoge plavo obojene ptice isto zapravo nemaju plavo perje: plava su samo zbog nanokanala unutar strukture pera koja mijenjaju njihova svojstva koja reflektiraju svjetlost - a čak su i neke bobice 'preuzele taj trik'.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci