Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Play-Doh plastelin nije oduvijek služio za dječju igru - njime su domaćice nekad čistile tapete

Play-Doh plastelin nije oduvijek služio za dječju igru - njime su domaćice nekad čistile tapete

Od 1956. godine Play-Doh je prodao više od 3 milijarde limenki kako je prestao biti sredstvo za čišćenje. Ovaj slučajni izum ubrzo je prerastao u svjetsku franšizu koja djeci pruža kreativnost i zabavu

VIDEO

Play-Doh je izvorno bio sredstvo za čišćenje tapeta. Kad su ljudi palili ugljen kako bi zagrijali svoje domove, očistili su čađu tako što su valjali plastelin po zidovima. No, poboljšane metode grijanja i vinil tapete uklonile su potrebu za ovim plastelinom, pa su ga rebrendirali i počeli ga prodavati kao igračku.

POGLEDAJTE VIDEO: Izložba igrački u Zagrebu

Pokretanje videa...

U Etnografskom muzeju otvorena je izlozba Igracke djetinjstvo zauvijek 01:10

Natpis na sredstvu za čišćenje tapeti glasio je Kutol. Tvrtka koja ga je proizvodila je osnovana 1912. u Cincinnatiju u Americi, a primarni proizvod bila je mekana, savitljiva smjesa koja se koristi za brisanje čađe s tapeta. No, kako je bila sve manje tražena, budućnost tvrtke nije izgledala svijetlo. Srećom, šogorica jednog od ravnatelja tvrtke imala je ideju: neka se djeca igraju s njom.

Kutol Products je početkom 20. stoljeća postao najveći proizvođač sredstava za čišćenje tapeta na svijetu. No, sudbina se ipak počela mijenjati 1950-ih. S prijelazom grijanja na čistu naftu, plin i struju, taloženje čađe na tapetama više nije bio problem u mnogim kućanstvima.

Joseph McVicker pokušavao je preokrenuti posrnulu tvrtku kada je njegova šogorica pročitala članak o tome kako se sredstvo za čišćenje tapeta može koristiti za modeliranje. Snaha Kay Zufall, učiteljica u vrtiću, testirala je netoksični materijal s djecom, koja su ga voljela oblikovati u razne oblike. Rekla je McVickeru o svom otkriću i čak predložila novo ime: Play-Doh.

- To je priča o tehnološkoj zastarjelosti sa sretnim završetkom. Nasreću, šogorica je shvatila da je taj proizvod bolja igračka nego sredstvo za čišćenje. I to je preokrenulo bogatstvo tvrtke - kaže Christopher Bensch, potpredsjednik kolekcija u Strong National Museum of Play u Rochesteru u New Yorku.

Na ovih pet načina potaknite djecu da zavole knjigu i čitanje
Na ovih pet načina potaknite djecu da zavole knjigu i čitanje

Naravno, danas je Play-Doh Modeling Compound fenomen. Sada u vlasništvu Hasbroa, ovaj slučajni izum prerastao je u svjetsku franšizu koja djeci pruža kreativnost i zabavu. Prema časopisu Fortune, Play-Doh je prodao više od 3 milijarde limenki od 1956. godine, otkad je prestao biti sredstvo za čišćenje.

- Urbana legenda kaže da ako uzmete sav Play-Doh koji je nastao od 1956. do danas, možete napraviti zmiju koja bi se omotala oko svijeta 300 puta - piše Hasbro na Play-Doh stranici. 

Iz tvrtke Hasbro kažu da se smjesa ovog plastelina sastoji od mješavine vode, soli i brašna, dok njegov patent u Sjedinjenim Državama iz 2004. pokazuje da se sastoji od vode, veziva na bazi škroba, inhibitora retrogradacije, soli, maziva, surfaktanta, konzervansa, učvršćivača, humektanta, mirisa i boje.

Play-Doh je prvotno bio dostupan u bijeloj boji 1956. godine, ali se ubrzo proširio na osnovne boje crvenu, plavu i žutu. Sada se prodaje u mnoštvu nijansi, uključujući Rose Red, Purple Paradise, Garden Green i Blue Lagoon, a linija Putty uključuje metalik i svjetlucave nijanse. Recept je s vremenom prošao kroz manje izmjene. U jednom trenutku je količina soli bila smanjena kako se proizvod ne bi tako brzo osušio. No, uglavnom je smjesa ostala ista.

Prema Benschovim riječima, Zufall je zaista majka ove igračke. Za djecu u vrtiću u kojem je radila je tražila prikladnu alternativu glini za modeliranje, koja nije neuredna i teška za rad. Pročitala je članak o korištenju sredstva za čišćenje tapeta za izradu blagdanskih ukrasa i pomislila je da bi to moglo poslužiti.

Nekoliko praktičnih savjeta koji vam mogu olakšati razgovor o novcu s djecom i adolescentima
Nekoliko praktičnih savjeta koji vam mogu olakšati razgovor o novcu s djecom i adolescentima

Zufall je potom svoje otkriće odnijela McVickeru, koji je osnovao podružnicu Rainbow Crafts Company. Svoj stari proizvod počeo je plasirati pod novim imenom, koje su predložili Zufall i njezin suprug Robert, piše Smithsonian Magazine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije