Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Plin, struja, solari, dizalica topline... Što ćete odabrati?

Plin, struja, solari, dizalica topline... Što ćete odabrati?

Izbor energenata ovisi o raznim čimbenicima, od kojih su oni najvažniji karakteristike kuće, financijske mogućnosti i dostupnost resursa. I dok su obnovljivi izvori energije inicijalno skupa investicija, sve se više ljudi odlučuje na njih

VIDEO

Pitanje izbora izvora energije za naše domove ovisi o potrebama i navikama ukućana, o tehničkim propisima i proračunima potrebne energije, o mikrolokacijskim uvjetima i dostupnim resursima i sirovinama za proizvodnju energije.

U trendu su obnovljivi izvori energije

Mnogi pritom vode računa i o svjetskim trendovima o održivosti, poput nastojanja da se smanje štetne emisije stakleničkih plinova i da se energetici pristupa na održiv način. Ta riječ održivost je postala sveprisutna, a sadrži tri komponente: ekologiju, ekonomski i socijalni ili društveni aspekt. Rješenja koja su optimalna u kombinaciji ova tri aspekta su održiva.

I nema jedinstvenog vodiča po kojem bismo jednoznačno odabrali najbolji obnovljivi izvor energije i tvrdili da nema alternative. Svaki obnovljivi izvor energije ima svoje prednosti, učinkovitost s obzirom na konkretnu lokaciju ili manju učinkovitost u određenim razdobljima. Njihovom kombinacijom dobivamo nova rješenja, a sve to skupa ima troškove nabave, instalacije i održavanja.

Close-up,At,Tablet,,Engineers,Pointing,At,Tablet,With,Their,Hands.

Na primjer, kuća u Lici i kuća na Hvaru imaju različite energetske potrebe za grijanjem i hlađenjem, a i različitu mogućnost iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Svaka energetska potreba ima različite energetske izvore i tehnologije koje ih mogu zadovoljiti.

Koji izvor energije odabrati?

Izbor energenata ovisi o mnogim čimbenicima. Plin je tradicionalno donedavno bio vrlo popularan zbog svoje pristupačnosti, a naglo je njegova pristupačnost dovedena u pitanje. Postoji i zabrinutost zbog emisija stakleničkih plinova.

Električnoj energiji stalno raste popularnost, posebno u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije - poput geotermalnih dizalica topline ili solarnih panela. Dizalice topline su opcija koja koristi obnovljive izvore energije i može biti vrlo učinkovita za grijanje i hlađenje. Solarna energija ima veliki potencijal za proizvodnju električne energije, ali ovisi o sunčevoj svjetlosti i sezonalnosti. Kad se u razmatranje uzme lokacija i konkretna kuća, provjeravaju se mogućnosti razmještaja opreme i instalacija za obnovljive izvore energije.

Happy,Family,Near,Their,House,With,Solar,Panels.,Alternative,Energy,

Savjet za tehnologiju tražite od stručnjaka

Kada je riječ o odabiru tehnologije, važno je razmotriti karakteristike kuće, financijske mogućnosti i dostupnost resursa. Plinske i električne peći su česte opcije za grijanje, ali dizalice topline postaju sve popularnije zbog svoje energetske učinkovitosti. Solarni paneli mogu biti odličan izbor za proizvodnju električne energije, ali njihova učinkovitost ovisi o količini sunčeve svjetlosti koja dolazi do našeg doma. Iz tog je razloga važno savjetovati se sa stručnjacima i prilagoditi tehnologiju potrebama konkretne kuće.

Kada je u pitanju cijena, trošak ovisi o mnogim faktorima. Cijene plina i električne energije variraju ovisno o tržištu i regiji. Solarni paneli mogu zahtijevati visoka inicijalna ulaganja, ali dugoročno mogu rezultirati uštedom na računima za energiju. Dizalice topline također mogu zahtijevati veću početnu investiciju, ali njihova energetska učinkovitost s vremenom može smanjiti troškove grijanja i hlađenja.

 

Maja-Marija Nahod izvanredna je profesorica na Građevinskom fakultetu. Uže područje interesa joj je strateško planiranje, BiM i održavanje projekata, planiranje, praćenje i upravljanje projektima, građevinska regulativa. 

passica_ndt

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR I PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...