Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'

'Počeli smo kao mesnica. Danas nam svi dolaze na janjetinu'
13

Marina i Ivan Žganjer uspješno vode restoran već desetljećima, a poznati su, osim po mesu, po štrudlama i dobrim porcijama. Delicija je sablja bana Frankopana. Ove godine slave 50. obljetnicu...

Ako volite priče o vrijednim ljudima koji su sve što imaju stekli vlastitim rukama i predanim radom, onda je priča o bračnom paru Žganjer prava poslastica za vas. Marina (65) i Ivan (74) u Jaškovu, između Karlovca i Ozlja, vode obiteljski restoran Žganjer punih 50 godina.

Sve je počelo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je Ivan otišao raditi u Njemačku, no roditelji su željeli da se vrati. Ivan je pristao, ali pod uvjetom da otvore vlastitu mesnicu, zato što mu je otac mesar i vinar. Posao s mesom dobro je krenuo, a onda je vrijedan Jaškovljanin opet otišao u Njemačku. Cilj je bio zaraditi novac i otvoriti gostionicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Osijek: Matej se nakon 12 godina vratio iz Irske i sa suprugom Irkinjom pokrenuo posao 00:59

Kad se vratio, srušio je krov obiteljske kuće, napravio betonsku ploču, a šank napravio kod lokalnog stolara. Roditelji, iako ne baš zadovoljni što im se ruši krov, bili su podrška sinu u namjeri da otvori ugostiteljski objekt, u kojem se u početku točilo samo piće, a tek povremeno peklo pokoje janje ili odojak. Salate su pripremali u kuhinji u kući na kojoj su napravili prozorčić za izdavanje narudžbi. Mještani su govorili kako Ivan neće dugo opstati.

- Osamdesetih se posao počeo razvijati, postali smo popularni, a svakodnevno se tražio stolac više, baš kao i koja kila janjetine više. Puno smo pekli na terenu na crkvenim i vatrogasnim slavljima u okolnim mjestima i po susjednoj Sloveniji te tako došli do mnogo novih gostiju. Godine 1990. odlučili smo se proširiti pa sam uz pomoć supruge Marine otvorio restoran. Dugo smo razgovarali kako ga nazvati i na kraju smo odlučili dati najjači pečat i stati iza novog proizvoda svojim prezimenom - tako je buffet Lovcu postao restoran Žganjer - otkriva nam gospodin Ivan, koji se, uz mesna jela i slasne juhe, nametnuo s janjetinom, koja je i danas neraskidiva poveznica s ovim restoranom.

VIDEO 'Posluživao sam Tita, Tuđmana, Ćiru. 12 godina nisam dizao cijene, a u mirovinu neću'
VIDEO 'Posluživao sam Tita, Tuđmana, Ćiru. 12 godina nisam dizao cijene, a u mirovinu neću'

Ivan i Marina janjce su nabavljali s Krka, Paga i Cresa, a restoran su širili nekoliko puta zadnjih desetljeća. Cilj je uvijek bio isti, a to je da ljudima pruže domaću hranu i dobru porciju.

- Ugostiteljstvo je dinamičan posao koji nema fiksno radno vrijeme, radi se najviše kad drugi imaju slobodan dan. Obiteljski rad je često izazovniji jer se često briše granica poslovnog i privatnog života, a s druge strane to nosi i svoje benefite jer se svi bolje razumijemo. Svatko svojom individualnošću, posebnim sposobnostima ili talentima dio je priče te je nadopunjuje. Ipak, zadnju riječ u ugostiteljstvu na kraju ima gost. Iz perspektive roditelja djece koja odrastaju u takvom okruženju sigurno ima dana i trenutaka kad obiteljske obaveze pate, ali djecu se, s druge strane, nekako prirodno uči radnim navikama, odrastaju u zanimljivom životno-radnom okruženju, komunikaciji s različitim ljudima. Međutim, uz golemu ljubav prema poslu i posvećenosti poslu, mislim da smo ipak uspjeli prenijeti kćerima da je obitelj najveća svetinja i smisao postojanja - govori nam Marina, kojoj i danas pomažu kćeri Lidija i Alenka.

Danas su najpoznatiji po janjetini, koja je i u njihovu obiteljskom grbu, a svi njihovi gosti s posebnim nestrpljenjem čekaju drugu polovicu prosinca, kad među prvima u Hrvatskoj serviraju mladu janjetinu, koja je najviše kvalitete zahvaljujući provjerenim dobavljačima s Paga, ali i s Krka. Biraju samo domaće namirnice, a imaju i vlastiti vrt, svinje, pripremaju vlastite rezance, kruh, njoke, slastice, kisele krastavce, kiselu papriku...

- Pored janjetine, specijalitet nam je delikatesna janjeća jetrena pašteta, janjeći fileki i nezaobilazna janjeća jetrica na jaškovski način sa svježim sirom i vrhnjem. Zadnjih godina istaknule su se i naše prave domaće juhe bogate okusom - goveđa s domaćim rezancima, od vrganja iz šuma iz okruženja restorana i od buče. Od mesnih jela po narudžbi, top tri jela su teleći medaljoni u umaku, sablja bana Frankopana i medaljoni u umaku od Karlovačkog piva. Posljednjih godina dodali smo i jela povezana s bogatom povijesti ozaljskog kraja, a inspiraciju smo pronašli u kuharicama Zrinskih iz 17. stoljeća. Nikako ne smijemo zaboraviti, a posebno od 2015., kad je u Jaškovu napravljena najduža štrudla na svijetu i postavljen Guinnessov rekord od 1479,38 metara - domaću štrudlu. Uz janjetinu, štrudla je, pogotovo u vrijeme Štrudlafesta, neizostavan simbol restorana - iskreni su Marina i Ivan koji štrudle pripremaju onako kako su ih pripremale njihove majke, obje imena Dora, pa stoga i njihove slastice nose ime "Slastice bake Dore", među kojima su i karlovački keksi te torta Katarine Zrinski.

Ovaj restoran danas ima desetak djelatnika tijekom cijele godine, a ovisno o dobu godine taj se broj zna i povećati. Mnogi su kod njih dočekali mirovinu.

'Kultni klub iz devedesetih na Krku pretvorio sam u restoran'
'Kultni klub iz devedesetih na Krku pretvorio sam u restoran'

- Znalo je biti i težih trenutaka, i umora i nervoze, svi smo na kraju samo ljudi sa svojim brigama i problemima, znalo je biti kiše i teških uvjeta na terenu, ali kad vidite zadovoljne goste od kojih mnogi desetljećima dolaze kod nas, sve se zaboravi. Zajedno smo goste 'pratili' od najmanjih nogu, krstitki, prvih pričesti, vjenčanja... S mnogima smo postali prijatelji - ponosno nam govori Ivan, a Marina se nadovezuje.

Obitelj Žganjer nije umorna i ima još ideja. Sretni su što su zajedno s djelatnicima i gostima stvorili ovako lijepu priču.

Juha od jaškovskih vrganja

Sastojci (za 6 osoba): 1 kg svježih vrganja, glavica starog žutog luka, pola dcl ulja ili ako želite domaću mast (ne treba više ulja jer su vrganji masni), sol, papar, crno vino - po želji

Priprema: Operite vrganje i odvojite kapice od donjeg dijela vrganja - korijena vrganja. Stabljiku narežite na kockice ili tanke kolutiće. Na ulje stavite nasjeckani luk, posolite ga da luk omekša. Dinstajte luk dok ne dobije zlatno-žutu boju. U tavi dodajte sjeckani dio korijena vrganja i sve pirjajte te povremeno podlijevajte s vodom. Kad se sve propirja, smjesu zblendajte, a po potrebi dodajte vodu kako biste dobili optimalnu gustoću juhe. Smjesu popaprite i posolite, a za bolji jesenski okus dodajte crno vino. Kapice vrganja koje ste također prethodno narezali na tanke šnite dodajte na kraju da prokuhaju i takvi u komadu daju dodatni okus juhi. Ako nemate svježih vrganja, juhu možete napraviti i od zamrznutih vrganja koji mogu i ne moraju biti prethodno blanširani. Po želji možete dodati vrhnje.

'Svaka naša životinja ima svoje ime, a stres ovdje ne postoji'
'Svaka naša životinja ima svoje ime, a stres ovdje ne postoji'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17
Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za ponedjeljak 8. prosinca: Raku se izlazi, a Lavu je dan idealan za romansu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 08. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa
EVO ŠTO JE IRITIRA

Nakon tuširanja vas svrbi koža? Otkrivamo zašto se to događa

Što duže kožu izlažete vrućoj vodi, to će vam se više kože isušiti. A ako živite u području tvrde vode? Pa, to je odlična kombinacija faktora koja će uzorkovati svrbež