Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Počinje hrvatski festival hrane i vina, besplatne radionice...

Počinje hrvatski festival hrane i vina, besplatne radionice...
5

Tijekom tri festivalska dana predstavit će se 300 domaćih i stranih izlagača uz atraktivan popratni program s 34 kulinarske radionice i 11 vinskih radionica

VIDEO

Počinje 3. Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 13. do 15. studenoga u sportskoj dvorani Arena Zagreb, pod jednim krovom tijekom tri festivalska dana okuplja 300 domaćih i stranih izlagača i atraktivan popratni program s 34 kulinarske radionice i 11 vinskih radionica. Posjetitelji, kojih se ove godine očekuje blizu 20.000, imati će priliku degustirati vrhunske proizvode malih i srednjih proizvođača hrane i vina, upoznati brojne autohtone delicije čak 16 županija i besplatno pratiti 34 kulinarske radionice brojnih domaćih i stranih chefova, gastro blogera, nutricionista i zaljubljenika u finu hranu i vino.

 Kulinarske radionice odvijat će se kontinuirano na čak dvije show cooking pozornice.

Program kulinarskih radionica koncipiran je na način da zadovolji interese široke publike. Tako će primjerice poznati chefovi, poput Ante Udovičića i Marka Palfija otkriti svoje omiljene sezonske recepte, dok će svi poklonici zdrave prehrane imati priliku upoznati se s npr. bezglutenskim ili raw food receptima a ljubitelji slastica pratiti tzv. Cake&Bake show vrhunskih slastičara. Kulinarske radionice odvijat će se kontinuirano na čak dvije show cooking pozornice.

Ivan Dimnjaković

Ljubitelji vrhunskog vina, pored brojnih degustacija, imat će priliku besplatno sudjelovati u 11 vinskih radionica, koje okupljaju brojne priznate enologe, vinare i sommeliere. Izlagački dio festivala ove godine donosi 300 domaćih i stranih izlagača. Važan dio izlagačkog programa čini predstavljanje 16 županija sa svojim vrhunskim proizvođačima hrane i vina. Tako će Vukovarsko­srijemska županija u petak u 18 sati organizirati specijalno događanje „Okusi Srijema i Slavonije“ s tradicionalnim slavonskim specijalitetima. 

Ivan Dimnjaković

Predstavljanje županija i njihove eno­gastro ponude pomaže prepoznavanju Hrvatske kao uzbudljive eno­gastro destinacije, što je jedan od ključnih ciljeva ovog festivala. Hrvatska gospodarska komora, kao ovogodišnji partner festivala, na svom će izlagačkom prostoru okupiti različite udruge zaštićenih domaćih proizvoda – pršuta, kulena, domaćeg zelja, krumpira i maslinova ulja.

Atraktivan i raznolik eno­gastro program, brojni domaći i strani izlagači vrhunskim delicijama, uzbudljivi cjelodnevni show cooking, besplatan dječji vrtić i brojna besplatna degustacijska jela i vrhunska vina pravi su razlog da 3. Hrvatski festival hrane i vina postane nezaobilazna vikend destinacija.

Ivan Dimnjaković

Raspored kulinarskih radionica

Petak 13.11.

POZORNICA I

15:00­ do 15:45 RADIONICA CHEFA DALIBORA KOVAČA IZ RESTORANA PLANINARSKI DOM JANKOVAC

Na ovoj kulinarskoj radionici za vas će kuhar Dalibor Kovač iz restorana planinskog doma Jankovac pripremiti kiselu juhu od jelena, sarmu od divljači i savijaču od gljiva.

16:30 do ­ 17:15 JASMINA & BEYOND THE CAKE: BOŽIĆNI KOLAČIĆI

Radionica inspirirana knjigom 'Beyond The Cake' – idealna radionica izrade božićnih kolača za djecu i roditelje.

18:00 ­ do 18:45 CREME DE LA CREME RAZOTKRIVANJE ­ TORTA OD LJEŠNJAKA

Provjerite što je za vas pripremila Tereza Alabanda, glavna slastičarka u slastičarnici ‘Crème de la Crème’ u Splitu s impresivnom međunarodnom karijerom. Tereza je i profesorica slastičarstva na privatnoj gastronomskoj školi ‘Wallner’.

19:30 ­do 20:15 Suzy Josipović -­ Bosanska kuhinja

Petak prije izlaska zasladite se delicijama koje će Vam pripiremiti Suzy josipović. Suzy je za ovu radionicu pripremila svoje recepte za originalnu baklavu i neodoljive uštipke.

POZORNICA II

15:45 do ­16:30 STARI MEĐIMURSKI RECEPTI NA NAČIN MAMICE

Tradicionalni međimurski desert nije gibanica, kao što to većina danas smatra. Najuobičajeniji je bio mast na kruhu sa šećerom, pa ribane jabuke sa šećerom, močjak (koji ima i slanu varijantu), riža na mlijeku, zlevanjka... Palačinke su do nas stigle kasnije. Kušajte međimursku tradiciju na moderan način.

17:15 ­do 18:00 Restoran Debeluh i vrhunski kuhar Jure Tomič počastiti će nas s vrhunskim specijalitetom

Vrhunski chef poznatog slovenskog restorana priprema hit recept restorana : torticu goveđeg tartara, gusja jetra i prepeličje jaje.

18:15­ do 19:00 Damir Modrušan nam donosi specijalitete s crnim tartufima

Specijalist za jela s tartufima predstavlja svoj recept "New Ham & Eggs" s crnim tartufom

19:00­ do 19:45 Dvostruki užitak & dvostruka talijanska radionica:

Dva vrhunska talijanska kuhara Andrea Zuccolo i Gianfranco Crepaldi pripremili su neodoljive talijanske jesenske recepte.

Ivan Dimnjaković

Subota 14.11.

POZORNICA I

10:30 ­do 11:15 CREME DE LA CREME RAZOTKRIVANJE ­ TART OD KARAMELA I JABUKA

Pripremili smo još jednu slasnu radionicu vrhunske slastičarke Tereze Alabande iz splitske slastičarnice ‘Crème de la Crème’. Pridružite nam se u razotkrivanju recepta za 'Tart od karamela i jabuka', jednog od Terezinih omiljenih kolača.

12:00 do 12:45 RADIONICA RESTORANA BADI IZ UMAGA

Na ovoj radionici kuhari restorana Badi iz Umaga predstavit će recepte s tunom. Ukoliko volite tunu i spremni ste za malo eksperimentiranja, obavezno posjetite radionicu i doznajte kako se priprema Tartar od tune i mrkve te Carpaccio od tune.

13:30 do­ 14:15 DOMAĆICA

Sanja Miljac autorica je bloga Domaćica kojeg prati veliki broj posjetitelja u potrazi za jednostavnim i finim receptima. Domaćica je ujedno i online riznica recepata koje Sanja želi sačuvati od zaborava. Pridružite nam se na radionici i otkrijte mnoštvo dobrih i inspirativnih recepata, pripremamo supitu, kolač od jabuka i tortu od kestena.

15:00 ­do 15:45 SLANO VS SLATKO

SLANO - ­Tvrtka Cak iz Rijeke i šef kuhinje Igor Ćurčić iz Zvona cateringa nam predstavljaju novitet na našem tržištu Celavita krumpir – 100% kuhani krumpir ­ koji ćemo servirati uz pačja prsa i pileći batak zabatak ali na drugačiji način. SLATKO - ­ Kao jedan od najzahvalnijih početaka dana smatra se dobra kava uz još bolji croissant, ekskluzivno na tržište predstavljamo slastice Belgijskog brenda Vandemoortele.

16:30 ­ 17:15 MARKO PALFI & MUNDOAKA & STORY GOURMET

Najavljujemo vam još jednu radionicu koju s nestrpljenjem očekujemo, Mundoaka Čakovec i kuhar Marko Palfi će pripremiti pileći parfait, gusja jetru i brioche od prirodnog kvasca. Radionica koja se ne propušta!

18:00 do­ 18:45 SANDRA I DANE ­ HRANA S POTPISOM

Konoba Zora bila nam donosi i predstavlja koncept Streetfooda. Pridružite se radionici i saznajte kako od visokokvalitetnih i svježih sezonskih namirnica pripremiti brza i neodoljiva jela.

19:30 do­ 20:15 ZDRAVA KRAVA ''Bezglutenska hrana za bolji imunitet''

Bezglutenska prehrana sve je veća potreba i trend u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Da hrana bez glutena može biti itekako ukusna dokazat će nam chef Branko Ognjenović na radionici ''Bezglutenska prehrana za bolji imunitet'' koju organizira portal Zdrava Krava s nutricionistom Nenadom Bratković.

POZORNICA II

10:15 do­ 11:00 ZORAN DELIĆ & PODRAVKA

Na ovoj zanimljivoj radionici očekuje vas Zoran Delić koji će nam pripremiti file ribe s njokima na primorski.

11:15 do­ 12:00 GASTRONOMSKA DEMONSTRACIJA: KOLAČ ŠAPICA ­ TRADICIJA BEZ GLUTENA

Šapica je prepoznatljiv kolač našeg kontinentalnog kraja napravljen od bezglutenskog brašna i domaćih sastojaka po recepturama naših baka a sve u kontroliranim bezglutenskim uvjetima. Šapica je kraljica u kategoriji suhih kolača kontinentalne Hrvatske te ima dizajnerko pakiranje s uzorkom tkanja našeg kraja i slavonski zlatnik.

12:45 do ­13:30 ZDRAWO I SLASNO

Kroz ovu radionicu za vas ćemo pripremiti zdravi i slasni recept: RAFAELLO KUGLICE na poseban način. Sve ono na što ste do sada navikli od maslaca, brašna, šećera i mliječnih proizvoda za vas će pasti u zaborav. Upoznajte namirnice koje će vašem tijelu dati energiju i zaboravite na poteškoće u prehrani. Zdrawi Kutak pripremit će za vas razne smoothie, prirodne pudinge te hladno cijeđene sokove.

14:15 do­ 15:00 RADIONICA CHEFA BRACE SANJINA, RESTORAN KADENA SPLIT

Na ovoj radionici samo za vas renomirani kuhar splitske gastronomske scene Braco Sanjin priprema Lomljeno zrno pšenice s dimljenim plodovima mora i azijskom hrustom. Ako ste zaljubljenik u kuhanje, pridružite nam se na kulinarskoj radionici i naučite pripremati slasne zalogaje.

15:45 ­do 16:30 ZDRAVE TORTE BY MIHAELA DEVESCOVI

Zdrave torte i kolači moraju biti ukusni i slatki, ali prirodno slatki. Dođite i naučite pripremati zdravu tortu od neodoljive kombinacije čokolade i naranče. Slastice su bez šećera, brašna, jaja i margarina ili maslaca, a iznenaditi ćete se kako su ukusne i sve slatkoljupce će ostaviti bez daha.

17:15 ­do 18:00 ZELENARIUM POWERED BY VERVITA/ 3u1 NE MORATE ŽIVJETI SPORIJE DA BISTE JELI ZDRAVO I FINO

Često se misli da zdrava hrana podrazumijeva nedostatak okusa ili odricanje od hrane u kojoj uživamo. Uvjerite se da to nije istina i saznajte kako je moguće jesti zdravo i fino iz perspektive jedne zaposlene žene, mame koja uz to vodi blog zelenarium.com. Na radionici pripremamo: slani namaz od oraha i sušenih rajčica, sirovi "ajvar" te aromatični sirni namaz bez mlijeka.

18:45 do­ 19:30 Gastro.hr BRZA JELA IZ JEDNE POSUDE DO POLA SATA

Brza jela iz jedne posude do 30 minuta. Uigrani duet blogera portala Gastro.hr pripremit će nekoliko brzih jela za sve gladne, a vječito prezaposlene. Darko Kontin, strastveni je zaljubljenik u kulinarstvo, a njegove nesvakidašnje kombinacije možete čitati na blogu Darkova web kuharica. Na radionici će pripremati maštovite slane muffine i pogačice, dok će kolegica Anja Bajt biti zadužena za vašu dnevnu dozu slatkih delicija. Studentica koja mašta o slastičarskom zvanju oduševljava jednostavnim kombinacijama na blogu SweetHeartSweets, najbolje da se sami uvjerite na Gastro.hr radionici i na licu mjesta doživite Anjine čokoladne rukotvorine.

Ivan Dimnjaković

Nedjelja 15.11.

POZORNICA I

10:30 do­ 11:15 ZLATKO SEDLANIĆ & PODRAVKA

Zlatko Sedlanić i Podravka pripremit će omiljeno jelo: Puricu s mlincima na moderan način – priprema za tradicionalni nedjeljni obiteljski ručak.

12:00­ do 12:45 SPARIVANJE TAMNOG PIVA MEDVEDGRAD S VRHUNSKIM JELIMA

Šef kuhinje Pivnice Medvedgrad Ivica Štruml nam priprema juneće mignone „Agram stout“ sa šumskim gljivama, medom i majčinom dušice, poslužiti će ih s valjušcima od kukuruza i rikule, a sve će biti posluženo uz zapečene rajčice s pikantnim svježim sirom i čipsom od luka i pancete. Za sve pivoljupce Agram Stout je gusti, kremasti stout, neodoljivog okusa prženog slada i ječma, bogate arome, te ugodne slatkoće koja završava laganom gorčinom.

13:30 do­ 14:15 RADIONICA RESTORANA VIŠNJICA

Pridružite nam se na još jednoj zanimljivoj radionici koju smo organizirali u suradnji s restoranom Višnjica čiji će kuhari samo za Vas pripremati vrhunske delicije.

15:00 do 15:45 ZAJEDNIČKA RADIONICA RESTORANA OPAT KORNATI I KONOBE BOBA

Na ovoj zanimljivoj radionici Ante Božikov iz restorana Opat Kornati priprema Manestrun od liganja (crna juha od liganja ) specijalitet Murtera, a Vjeko Bašić iz konobe Boba priprema Tunu pečenu na soli s redukcijom vina.

16:30 do­ 17:15 GASTRO BLOG FIGGY PIGGY I VELIČANSTVENA SMOKVA BY MARINA ZRNIĆ

Na ovoj ćete radionici moći vidjeti kako napraviti laganu i ukusnu sarmu od biljnih namirnica i to bez termičke obrade. Blagdani nam se približavaju, kao i strepnja našeg digestivnog trakta od svih čudesa koja ćemo konzumirati tih dana posjećujući obitelj i prijatelje koji nas velikodušno nude kolačima, francuskim salatama, odojcima i ostalim tradicionalnim blagdanskim delicijama. Jedna od njih je i sarma. Kako je jedina stalna stvar u životu promjena, zašto bismo sarmu uvijek radili na isti način?

18:00 do­ 18:45 GHEEKICE I GHEE NAMAZ ZA PALAČINKE

Omiljena grickalica Kokice može biti i zdrava ako podlogu za pečenje koristite ghee. Zaboravimo mikrovalnu i vratimo se tradicionalnoj pripremi na štednjaku, u loncu. Uvjereni ste da će kokice biti tvrde i ostati nepopucane? Dozvolite da vas uvjerimo u suprotno!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro