Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Podzemni restorani, pećine i kamene špilje i u doba korona virusa nude prave gastroužitke

Podzemni restorani, pećine i kamene špilje i u doba korona virusa nude prave gastroužitke
19

GUŠTI U KAMENU I dok su u Dalmaciji u prošlosti špilje bile skrovišta hajduka, pustinjaka i osobenjaka, danas su nezaobilazni lokali koje turisti obožavaju

VIDEO

Svjetski putnici i domaći svijet i dalje stiže, usprkos ovom posve neobičnom vremenu za turizam i ograničenjima, u naširoko poznate dalmatinske lokale u špiljama. Restorani Grota u Segetu Donjem i Pećina u Pločama, konoba Kremenko u Svinišćima ponad Omiša, posebni su im ne samo ambijentom, već i ponudom koja odstupa od svakidašnje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:14

Bar ispod mora Zmajeva špilja uređen je poput podvodne pećine u rogozničkoj Marini Frapa s oknima kroz koja se naviruju ribe te je omiljeno mjesto za provod bogatijih nautičara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Slučajno otkrivena pećina na obali uvale Lapad postala je Špilja bar dubrovačkog hotela More, jedinstvena po spoju prirode i dizajnerskih rješenja kojima privlače svjetske medije.

Cro karticu možemo i sami uzeti pa uštedjeti pri plaćanju usluga u turizmu i u restoranima
Cro karticu možemo i sami uzeti pa uštedjeti pri plaćanju usluga u turizmu i u restoranima

Za one koje vole tradicionalne domaće delicije kakve nudi Omiška zagora pravo je mjesto konoba Kremenko. Prirodnu pećinu u mjestu Svinišće obitelj je Bartulin iz pojate gdje su držali ovce, preuredila u dom crtanog junaka Freddyja Kremenka. Posljednjih godina konobu vodi iskusna ugostiteljska obitelj Mikelić. 

Johnson je posjetio restoran na Hvaru: 'Rekao je kako mu je to bila jedna od najljepših večeri'
Johnson je posjetio restoran na Hvaru: 'Rekao je kako mu je to bila jedna od najljepših večeri'

- Kasnili smo s otvaranjem zbog korone, pa krenuli tek od lipnja raditi svaki dan. Domaći ljudi počeli su dolaziti vikendima po dogovoru još od sredine travnja. Bili su željni ambijenta Kremenka, naših peka i plata za koje janjetinu i teletinu nabavljamo od uzgajivača Zagore. Iako je broj gostiju do sada bio gotovo upola manji nego lani, iz dana u dan stiže nam sve više Nijemaca i Skandinavaca, a svraćaju i grupe s raftinga po Cetini - navela je Marija Mikelić.

Grota (tal. grotta – špilja) u Segetu Donjem samo par kilometara od Trogira, restoran je obitelji Medić, a prirodnu špilju 50-ak četvornih metara koja se nadovezuje na veliku terasu, otkrio je dida Vinko, poznati trogirski ugostitelj. Razgrćući zemlju na terenu koju je kupio krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, a sljedeći predaju mještana pronašao je skrivenu pećinu koja je danas restoran gdje se često prose djevojke te dolazi na tzv. tratamenat (čašćenje) prije vjenčanja. 

Španjolski restoran predstavio aplikaciju virtualnog konobara
Španjolski restoran predstavio aplikaciju virtualnog konobara

- Osim starih gostiju, pristiglo je i dosta novih koji su došli većinom po preporuci poznanika. Mnogima je razlog dolaska, osim hrane i vina na koju pomno pazimo da budu uvijek kvalitetni, specifični ambijent špilje, pogled na more i Trogirski arhipelag koji je ponovo pun usidrenih plovila. Ove godine zbog COVID-a 19 nismo očekivali neki promet u našem restoranu, a otvorili smo ga početkom srpnja.

Sigurnost im je ulila naša natkrivena terasa od 300 kvadrata koja spaja restoran sa špiljom, pa distanca između stolova nam nije problem. Tako iz dana u dan imamo sve bolji promet, a radi lakše dezinfekcije izbacili smo klasične menije i napravili novi u A3 formatu te postavili kod s menijem na stolove koji se skenira pametnim telefonom. Personal restorana se brzo navikao na nova pravila, tu su maske i poštuju se sva ostala ograničenja - ispričao je vlasnik Ivica Medić. 

Kultni restoran Pećina u Pločama umjetna je pećina napravljena po uzoru na Postojnsku jamu još 1975. godine. Mjesto je nadomak Baćinskih jezera i ušća Neretve gdje se desetljećima ugled gradio dobrim roštiljem i neretvanskim riječnim delicijama poput brudeta, jegulja i žaba na žaru, cipala i lubina što se mrijeste u bočatim vodama toga kraja.

No, ove godine bave se samo cateringom i to ne zbog korona virusa, već zbog radova na prometnici pred objektom radi čega su privremeno zatvoreni.

- Trenutno se bavimo cateringom, a restoran smo privremeno i prvi put zatvorili otkad su ga prije 45 godina u obiteljskoj kući otvorili stric Marjan i moj otac Jure Barbir. Tradicijska jela kojim smo postali naširoko poznati, posebice čuveni riječni specijaliteti kao što je Neretvanski brudet koji je po drevnim recepturama proslavila moja majka Divna, uz ostale delicije našeg kraja, dio su ponude našeg cateringa. Prave se i dalje u kuhinji Pećine - ispričala je Marijana Barbir Gradac, voditeljica cateringa u Pećini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru
Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi