Obavijesti

News

Komentari 5

Cro karticu možemo i sami uzeti pa uštedjeti pri plaćanju usluga u turizmu i u restoranima

Cro karticu možemo i sami uzeti pa uštedjeti pri plaćanju usluga u turizmu i u restoranima
3

Slab je odaziv, dosad je izdano nešto više od 2000 kartica, a nije poznato jesu li nešto uplatili poslodavci

VIDEO

Svatko može otići u banku i otvoriti račun povezan s turističkom karticom pa na njega uplatiti nešto novca, a sami moraju u banku i oni kojima će novac uplatiti poslodavac.

- Do sada je, u 10 dana, izdano više od 2000 kartica. No banka ni Ministarstvo nemaju informacije jesu li uplatili poslodavci jer račun otvaraju privatne osobe - rekli su u Ministarstvu turizma i sporta.
Poslodavac za uplatu radniku do 2500 kuna godišnje neće platiti porez.

Može se i nadoplatiti

Građani, uplaćuju li sami, mogu uplatiti koliko žele, nema najmanjeg iznosa, a zatreba li im mogu i doplatiti. Tom karticom mogu platiti ugostiteljske usluge, smještaj, najam broda i turističke usluge, a neki daju popust.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Za sada je 55 onih koji daju popust pri plaćaju Hrvatskom turističkom karticom i njihove ponude objavljujemo na www.hrvatskaturistickakartica.hr i svakog dana ažuriramo - dodali su iz Ministarstva turizma.

Na primjer, 15 posto popusta na smještaj daju u Bizovačkim toplicama, a u Termama Sveti Martin 10 posto i na oba mjesta vrijedi do kraja godine. U Istarskim toplicama popust je 25 posto, ali samo do kraja kolovoza i na smještaj, a ne na paket aranžmane. Velebit aktivnosti daju 15 posto popusta, a na njihovim stranicama piše da imaju ture i najam bicikala te kajakarenje po Gackoj.  

Najviše restorana koji nude popust je u Zadru.

- Mi u Burger&more dajemo 20 posto popusta za korisnike Cro kartice. Do sad su pet računa platili tom karticom - rekao je Tomislav Fain.

Taj zadarski ugostitelj je i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija.

- Cro kartica je dobar projekt koji treba gledati dugoročno jer će sigurno zaživjeti - kaže Tomislav Fain. Dodao je da i on želi uživati u benefitima te kartice koja se može koristiti u Hrvatskoj, što znači da se ne može platiti skijanje u Sloveniji, nego domaće djelatnosti povezane s turizmom, da se pomogne našem gospodarstvu.

Uvodi se CRO kartica: Samo za potrošnju u zemlji i van sezone
Uvodi se CRO kartica: Samo za potrošnju u zemlji i van sezone

Mađarima se isplatila

- Da je ta kartica uvedena lani, kad su mnogi imali povećane prihode i dijelili dobit s radnicima, bilo bi drugačije nego danas, kad su mnogi poslodavci pogođeni krizom - kaže Fain.
Korist od kartice imat će naš turizam jer će popustima privući potrošače, a i potrošač koji je dobio popust. Turističku karticu najavljivali su još 2016. za razvoj kontinentalnog turizma i potrošnju cijele godine. U Mađarskoj je imaju cijelo desetljeće. U prvih pet godina turistička potrošnja se kod njih povećala za 64 posto, a broj za 30 posto.

Na njoj je 2500 kuna za odmor: Od siječnja stiže Cro kartica
Na njoj je 2500 kuna za odmor: Od siječnja stiže Cro kartica

Negdje i popust

S kartice se ne može podići novac, a mogu se platiti turističke usluge svugdje gdje primaju kartice

Plaćanje kao i običnom karticom

Pos uređaj Turistička kartica je debitna i njome se može svugdje gdje primaju karticu plaćati smještaj, hrana i piće u restoranima, najam plovila te aranžmani u turističkim agencijama.

Popusti su od 5 do 50 posto

Najviše hotela Popust pri plaćanju Cro karticom daju hoteli, restorani, agencije... Najveći popust, 50 posto, za turističke je ture u Osijeku, a najmanji, pet posto, kod turističke agencije Obzor.

Samo u HPB-u

Poseban račun Na javni poziv Ministarstva turizma za izdavanje turističke kartice javilo se osam banaka. No zasad se poseban račun vezan uz tu karticu može otvoriti samo u HPB-u.

2500 kuna bez davanja Toliko mogu poslodavci uplatiti zaposlenicima i na taj iznos nemaju dodatnih davanja.

Zakasnili Kartica bi više značila lani, kad je bila prava sezona, kaže Tomislav Fain

Lista ugostiteljskih lokala i turističkih tvrtki koje daju popust korisnicima Cto kartice je na www.hrvatskaturistickakartica.hr

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.