Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Pogled unatrag: Što je visoka moda bez Fashion Weeka?

Prvi su tjedni mode održavani u stanovima i atelijerima dizajnera. Danas se biraju najglamurozniji prostori. U prvom su redu nekad sjedile starije bogate dame...

Getty Images/Guliver
Foto: Getty Images/Guliver
2 komentara

Da svijet više neće ludovati za “vuittonkama”, kultnim torbicama s LV logom, koje su godinama kolekcionarski skupljale sve svjetske fashionistice, doznalo se neki dan na reviji Vuittonova dizajnerskog genija Marca Jacobsa u završnici Paris Fashion Weeka. Jacobs je sve, i odjeću i scenu u posebnom šatoru u Louvreu, zavio u crno. Crna fontana, crno perje, crna čipka... 

On je pokrenuo svjetsku modnu logomaniju, povezao modu i umjetnost, uvodio svijet svake sezone u drugu modnu priču, inspiriranu Azijom, Hitchcockovim heroinama, pop artom... I sad kraj. Podsjetilo je to na velik utjecaj svjetskih modnih tjedana na globalnu kulturološku sliku, na popularnu kulturu, a dugoročno i na sve životne segmente. Uvijek pratimo tjedne mode, a malo znamo o tome kako je sve počelo. Iako svaki veći grad ima svoj tjedan mode, neupitni su samo tjedni koje nazivamo velikom četvorkom, a dvaput na godinu se vrte u New Yorku, Londonu, Milanu i Parizu. 

Ovaj put pokazali su nam kako će svijet izgledati u proljeće i ljeto 2014. Sada će gomilu pokazanih modnih ideja, urednici i kritičari Voguea i svih drugih modnih časopisa, razvrstati i grupirati kao modne trendove za 2014. Nitko pritom neće misliti na slavnog “kutirera” Charlesa Fredericka Wortha kao začetnika prakse pokazivanja gotovih modela na živoj osobi. Worth je šetao sa svojom suprugom Mary pokraj carske palače Tuileries kad je spazio princezu Metternich, suprugu novoimenovanoga austrijskog veleposlanika u Parizu. Ružnu, ali utjecajnu ženu. A pokazalo se i - ženu sjajna modna ukusa. 

Koji dan poslije Mary je hrabro posjetila princezu s modnim skicama svoga supruga, a ova je odmah shvatila kakvo modno blago drži u rukama. Smjesta je naručila najljepšu haljinu. Tako se rodila i visoka moda haute couture - moda rađena po mjeri, najljepša i najskuplja moda na svijetu. Worth se odlučio na još jedan marketinški potez - nagovorio je princezu Meternich da posjeti caricu Eugeniju, elegantnu suprugu Napoleona III. Ta manipulacija “celebericama” 19. stoljeća isplatila mu se. Meternich je bila prva “osobna” manekenka. I to uspješna. Nije bilo žene na većem društvenom položaju od Eugenije, a Worth je uskoro dizajnirao i šio carici sve - od svečane do karnevalske odjeće. Poslije je zasnovao i prvu robnu kuću, uspostavio globalnu distribuciju svojih modela. Postavio je svijet mode kakav i danas imamo!

Prva ‘slavna manekenka’ bila je princeza Matternich koja je posjetila modno osviještenu caricu Eugeniju     

Kad se šok zbog Wothova pokazivanja modela na “živim ženama” stišao, modeli su prikazivani po privatnim salonima ili dizajnerskim atelijerima modnih velikana.

Isprva su kolekcije pokazivane četiri puta na godinu, danas je to prepolovljeno, a sve se češće moda radi mimo određenja godišnjeg doba, jer se lahoraste haljine nose i zimi s vunenim ili krznenim ogrtačima, kombinirane s bezbroj dodataka koji griju ili odbacuju ako je toplo tamo gdje se nose. Budući da je 1943. Pariz bio pod njemačkom okupacijom, tjedan mode preseljen je u Ameriku. Modna publicistica Eleanor Lambert okupila je 53 dizajnera, osigurala press-materijale novinarima, pozvala fotoreportere... Tu počinje povijest njujorškog tjedna mode. Talijanski plemić Giovanni Battista Giorgini “okupirao” je u istu svrhu slavnu firentinsku palaču Pitti 1952. koja je dva desetljeća poslije napuštena da bi Milano postao pravi grad (talijanske) mode. 

London je svoj tjedan mode čekao do 1984. Prvi se održao na - parkiralištu. Vivienne Westwood i drugi britanski dizajneri propali bi da su čekali potporu države koja je ipak došla na poticaj Voguea. Isprva su revije održavane u skromnim prostorima, pa se događalo da je posjetitelje zasipala i žbuka sa starih zidova. Kasnije posjetitelji nisu više morali riskirati život radi mode - sve je postalo glamurozno, spektakularno i grandiozno. Moda je postala ozbiljan posao i najprivlačniji dio kulture.

John Galliano za Dior je dizajnirao fantastične modele, ali u ime spektakla koji je morao biti nezaboravan     

Supermodeli su se popeli na scenu. John Galliano je, kažu, čak i izdao Dior za koji je dizajnirao fantastične modele, u ime spektakla koji je morao biti nezaboravan. Danas je najvažnije da u prvom redu Fashion Weeka legendarna kraljica američkog Voguea Anna Wintour. Iako svijet u prvom redu radije gleda zvijezde društvenog života. Nekad su u prvom redu sjedile ozbiljne dame u godinama, a danas sjede zvijezde kojima se suknjica ne da podviti pod guzu... Samo nema više Zole, Baudelairea i Prousta da ih opišu bez jeftinoga podsmjeha.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message