Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Pogledajte stvorenja koja žive na krumpiru, mrkvi, poriluku...

Pri kraju snimke student biomedicine pokazuje jednu ličinku koju nije mogao identificirati pa je pozvao sve koji gledaju video da mu se jave ukoliko znaju o kakvom stvorenju se radi

9 komentara

Martin Kaae Kristiansen (28), student biomedicine sa Sveučilištu Aalborg u Danskoj, koristio je snažan mikroskop kako bi pogledao što se nalazi na površini svježe hrane. Pronašao je mnoštvo grinja, crva, mušica, larvi i drugih životinjica na nekoliko vrsti povrća, neke su bile mrtve. Većina njih je, kaže, bezopasna no neke mogu izazvati infekciju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Snimio je video o svojem pronalasku u kojemu se vidi što je sve bilo na mrkvi, krumpiru, celeru i poriluku. Postoje dijelovi koji se čine kao prljavština na povrću, a zapravo se radi o hrpi mrtvih životinjica. Nazvao je to 'grobljem insekata', a dio je bio prekriven plijesni, što da naslutiti da su mrtvi dulje vremena, kaže student.

Foto: Screenshot/youtube

Pronašao je i tzv. okrugle crve (nematode) koji su zapravo ljudski paraziti.

- U većini slučajeva infekcija okruglim crvom ne uzrokuje nikakve simptome koje bi mogli primijetiti. Ako se progutaju, mogu uzrokovati bolove u trbuhu, mučninu i proljev, međutim, to je rijetkost - objašnjava.

VREBAJU OPASNE BAKTERIJE Izuvate li cipele prije ulaska u kuću? Vrijeme je da počnete...

Na povrću je pronašao i tardigrade, stvorenja koja žive u vodi, a zovu ih i vodeni medvjedi.

Foto: Screenshot/youtube

- Poznati su po tome što mogu izdržati ekstremne uvjete kao što su ogromne količine tlaka, zračenja i temperature od apsolutne nule do ključanja. Stoga ne čudi što žive na našoj hrani i tamo se razmnožavaju. Iako se radi o organizmu koji se često opisuje kao najneuništiviji na svijetu, ne čini se da predstavlja prijetnju ljudima - pojasnio je student.

Foto: Screenshot/youtube

Dodao je kako je pronašao i leteće mušice koje znaju gristi ljude i širiti neke bolesti, poput žute groznice i malarije. Pri kraju snimke pokazuje jednu ličinku koju nije mogao identificirati pa je pozvao sve koji gledaju video da mu se jave ukoliko znaju o kakvom stvorenju se radi, prenosi Daily Mail.

Foto: Screenshot/youtube

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message