Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Pokoji kilogram viška i pravilno držanje za snažniji i mlađi glas

Pokoji kilogram viška i pravilno držanje za snažniji i mlađi glas
1

Začinjena hrana iritira glasnice, duboko disanje, doza smijeha te pjevanje jačaju glas, a šaputanje je opasnije od vikanja zato što se glasnice jače naprežu

VIDEO

Najnoviji trend u estetskoj kirurgiji je pomlađivanje glasnica, a radi se tako da se iz trbuha izvlači salo koje se potom presađuje na glasnice. Masne stanice stvaraju estrogenom koji podmazuje glasnice i glas čini čistim i snažnim.

Muškarcima glas slabi već u 30-im godinama, a do 65-e se mišići grkljana toliko istroše da zvuče hrapavo. Žene međutim s tim nemaju probleme sve do menopauze zato što estrogen podmazuje glasnice i grkljan. U menopauzi razina estrogena drastično padne zbog čega se glasnice suše pa se i glas mijenja. 

Velik broj žena priznaje da u 40-ima ima problema s glasom, no pozitivna strana je što puno toga možemo napraviti kako bismo ga izoštrili, tvrdi stručnjakinja za glasnice Frances Parkes. 

Dišite duboko za jači glas

Dok dišemo sporo naš glas zvuči slabašno i zadihano. Da biste to izbjegli dišite duboko tako da zrak uđe u vaš ošit umjesto da ostane u gornjem djelu prsa. Ako dišete duboko glas će biti čist i jak, dodala je. 

Začinjena hrana šteti glasu

Prehrambene navike igraju veliku ulogu u našem glasu. Začinjena hrana može oštetiti glasnice zato što se želudac napreže kako bi je probavio stvarajući plinove koji ih iritiraju.

Ako se ne želite odreći začinjene hrane, nastojte piti puno vode kako bi ublažili ovaj efekt. Osim toga treba izbjegavati mliječne proizvode jer se teško probavljaju, a crno je vino bolja opcija od bijelog zato što ima manje kiselina. Također, kava i čaj oštećuju glas zato što je kofein diuretik i isušuje sluznicu glasnica pa glas zvuči hrapavo, objasnila je Parkes.  

Zaboravite na dijetu

Nekoliko kilograma viša djeluje blagotvorno na vaše glasnice zato što su masne stanice izvor estrogena koji ih podmazuje, objasnio je John Rubin iz Kraljevske bolnice za uho, grlo, nos u Londonu. 

Ako ste po prirodi mršavi i ne možete skupiti višak kilograma, vježbajte redovito kao biste povećali opseg pluća, a samim time i glas. Od 20-e do 80-e godine života čovjek izgubi gotovo 50 posto kapaciteta pluća, no u tome pomaže trčanje, ples i plivanje. Što je veći kapacitet pluća to je i glas jači, dodao je Rubin.

Zvučat ćete mlađe ako se puno smijete

Raspoloženje se čuje i u glasu. Jedan od prvih znakova depresije je i potišteni i slabi glas. On je posljedica nedostatka energije, a upravo taj manjak energije slabi mišiće glasnica. Zato se puno smijte jer time vježbate mišiće glasnica odgovorne za mladolik glas, savjetuje Parkes. 

Pravilnim držanjem do jačeg glasa

Pazite na držanje i ojačajte glas. Pravilnim držanjem stvarate više mjesta za zrak u ošitu što znači da će glas biti snažniji i čistiji, tvrde treneri glas iz američke tvrtke The Alexander Technique. 

Pjevanje održava glas mladim, a šaputanje ga napreže

Redovito vježbajte pjevanje i pjevušenje zato jer na taj način vježbate glasnice i održavate glas mladim. Pjevušenje i pjevanje glazbenih ljestvica od Do Re Mi prema gore i dolje pročišćuje ton glas, a dovoljno je tek nekoliko minuta vježbe na dan, objašnjava Parkes. 

Također izbjegavajte vikanje, ali i šaputanje jer tako naprežete glasnice zbog čega glas slabi. Glasnice se jače naprežu dok šapćete nego dok vičete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti