Lifestyle

Komentari 1

Pokrenuta aplikacija koja ima za cilj olakšati oboljelima od celijakije pretragu proizvoda

Pokrenuta aplikacija koja ima za cilj olakšati oboljelima od celijakije pretragu proizvoda

Dosada, oboljeli su najčešće slali upite proizvođačima, a sada će imati lako dostupan popis proizvoda i tako će si moći olakšati liječenje strogom bezglutenskom prehranom, što je jedini način kontrole bolesti

Povodom Međunarodnog dana celijakije, 16. svibnja, udruga CeliVita predstavila je aplikaciju s registrom proizvoda bez glutena.Aplikacija ima cilj pomoći u liječenju autoimune bolesti od koje boluje i do 40.000 hrvatskih građana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Registar proizvoda bez glutena nalazi se na internetskoj stranici https://bezglutena.celivita.hr/. Radi se o prvom takvom popisu dostupnom hrvatskim građanima koji boluju od navedene bolesti. Aplikacija je besplatna i stalno se nadopunjuje.

- Informacije o proizvodima su digitalne, provjerene, slikovne i opisne te ih možete lako pretraživati prema više kriterija - ističe udruga CeliVita koja je i kreirala ovaj alat uz potporu EU sredstava.

Registar je namijenjen onima koji pate od celijakije i članovima njihove obitelji, kao i osobama na zdravstveno uvjetovanoj prehrani bez glutena, institucionalnim kuhinjama (škole, vrtići, bolnice…) i ugostiteljskom sektoru.

Dosada, oboljeli su najčešće slali upite proizvođačima, a sada će imati lako dostupan popis proizvoda i tako će si moći olakšati liječenje strogom bezglutenskom prehranom, što je jedini način kontrole bolesti.

Celijakija je doživotna imunološki posredovana sistemska bolest uzrokovana konzumacijom glutena koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Pogađa oko jedan posto stanovništva, što bi u Hrvatskoj bio grad veličine Varaždina, a za razliku od intolerancije ili alergije na gluten, riječ je o ozbiljnoj bolesti koja uzrokuje niz tegoba i stanja, među kojima se javljaju i ozbiljnija oboljenja.

Bolest je nasljedna i dvaput češće pogađa žene nego muškarce. Kada je riječ o celijakiji, ne postoji prevencija, a zbog raznolikosti ili pak odsustva jasnih simptoma, do postavljanja dijagnoze može proći i niz godina. Može se javiti u svakoj životnoj dobi i s njom se živi do smrti, a osim stroge i dosljedne bezglutenske prehrane, lijeka za celijakiju, nažalost, nema.

Iako je ponuda bezglutenskih namirnica sve veća, ne samo u trgovinama već i u ugostiteljstvu, ono što je upitno je pouzdanost deklaracija i podataka o prehrambenim proizvodima.

- Sigurni izbori su k tome oboljelima slabije dostupni i zbog cijene i zbog neprilagođenosti javnih i privatnih servisa potrebama zdravstveno ugroženih građana, kao što su, primjerice, studenti s celijakijom koji zasad ne mogu jesti u menzama sa svojim kolegama - navodi udruga CeliVita.

U udruzi se nadaju da će pokrenuta aplikacija olakšati, odnosno riješiti problem oboljelima kod odabira namirnica za pripremu hrane bez glutena jer se natpis 'bez glutena' ili znak prekriženog klasa pšenice ne nalazi na svim takvim proizvodima. 

Najčitaniji članci