Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Poljubac je 'ljubavno ljepilo' koje vas iz dana u dan povezuje

Poljubac je 'ljubavno ljepilo' koje vas iz dana u dan povezuje
1

Poljupcem se prima i prenosi mnogo više od samog osjećaja koji izaziva, čak do toga da je to prva obavijest o genetskom potencijalu partnera i tome koliko nam on na toj razini odgovara

VIDEO

Na čelo, na obraz, na ruku, na vrat… sve su to mjesta na koja se može 'spustiti' poljubac, ali kad ga svakodnevno spustite na usne drage osobe, svaki ste put emotivno oživjeli početak veze, onaj trenutak kad su emocije među vama najintenzivnije. Tako su, samo manje poetski, a više znanstveno, značenje poljupca opisali eksperimentalni psiholozi sa sveučilišta u Oxfordu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:29

I kao što se često pokaže kad znanstvenici u fokus stave neku ljudsku aktivnost, samo značenje nije jednostavno objasniti, ali se uvijek otkrije nešto novo, a nešto staro pokaže kao pogrešno. Izvor te složenosti je u činjenici da poljubac naš svagdašnji ima svoje društveno i biološko lice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedna je od polazišnih misli bila da je poljubac, opisan kao dodir lagano otvorenih usana, uvod u intimniji odnos dvoje ljubavnika. Istraživanje međutim provedeno na nekoliko stotina ispitanih pokazalo je da nije tako. Točnije, može biti tako samo ako ste skloni prolaznim i površnim vezama, ali ako gradite trajni odnos s nekim poljubac postaje 'ljubavno ljepilo' koje vas iz dana u dan povezuje.

Stručnjaci smatraju da to ima veze s prvim poljupcem koji mnogi nazivaju i sudbonosnim. Smatra se naime da je taj prvi intimniji dodir među dvoje ljudi koji se sviđaju jedno drugom i 'primarni intervju' o tome koliko je netko podoban postati našim partnerom. Ako je prvi poljubac bio obećavajući, vrlo je vjerojatno da se veza i nastavila i razvila u uspješan odnos.

Strastveni poljubac u pola sata sagori više kalorija od hodanja
Strastveni poljubac u pola sata sagori više kalorija od hodanja

Smatra se tako da se poljupcem prima i prenosi mnogo više od samog osjećaja koji izaziva, čak do toga da je to prva obavijest o genetskom potencijalu partnera i tome koliko nam on na toj razini odgovara. Evolucijski biolog Justin R. Garcia, tu ubraja i eskimski poljubac, trljanje nosom. Zanimljiva je spoznaja da su upravo parovi u dugotrajnim vezama koji su dan započinjali i završavali poljupcem bili sretniji od onih koji su čak imali i češće intimne odnose a uz manje poljubaca.

woman trying to kiss man in suit

Palo je tako u vodu mišljenje da poljupci imaju svoju funkciju povezivanja samo u počecima veze. Sam intiman odnos naime ne mora značiti i da su osobe bliske, tako da postoje veze koje održava samo seksualna aktivnost, ali poljubac uključuje pogled oči u oči iz blizine što uspostavlja i učvršćuje bliskost, a onda i druge nježne i romantične osjećaje.

Otkriva 'kemiju': Dug poljubac tajni je sastojak za orgazam
Otkriva 'kemiju': Dug poljubac tajni je sastojak za orgazam

I tako nas mali poljubac, iako sam sebi dovoljan, ipak dovodi do nečeg većeg, do odgovora na pitanje što je doista važno. I tko zna koji put znanstvenici zaključuju da je to kompatibilnost. Jer graditi odnos na svijesti o tome koliko je poljubac važan pa ga zato češće razmjenjivati neće pomoći povezivanju s partnerom. Tome će pomoći samo razumijevanje koje se uspostavlja onim pogledom koji se razmjenjuje tijekom poljupca i koji ne skrećemo brzo.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'