Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ponekad osjećate bol u kosi? Ovo su mogući uzroci iza toga

Ponekad osjećate bol u kosi? Ovo su mogući uzroci iza toga

Čvrsto svezana kosa jedan je od najčešćih uzroka bolnog vlasišta - visoki rep, pletenice, stroge punđe... Svaka od frizura može oštetiti folikule kose, što onda dovodi do bolova u samoj kosi

Iako zvuči pomalo čudno, bol u kosi zapravo je česta pojava. To potvrđuju i liječnici koji kažu da je takva bol stvarna, te kako iza nje stoji nekoliko uzroka. Bol zapravo potječe iz vlasišta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- Bol u folikulama nemoguće je razdvojiti od vlasi pa se zato javlja osjećaj kao da vas boli kosa - kaže dermatologinja Debra Jaliman. Srećom, postoje načini kako tu bol olakšati, a nekoliko savjeta donosimo u nastavku.  

Raspustite kosu

Čvrsto svezana kosa jedan je od najčešćih uzroka bolnog vlasišta - visoki rep, pletenice, stroge punđe... Svaka od frizura može oštetiti folikule kose, što onda dovodi do bolova u samoj kosi, kaže Lars Skjoth, osnivač Harklinikkena, danske marke specijalizirane za proizvode protiv gubitka i stanjivanja kose. On predlaže da ove krute stilove ne nosite više od nekoliko puta tjedno.

Ovih 5 kemikalija u šamponu izbjegnite pod svaku cijenu i izaberite prirodnu alternativu
Ovih 5 kemikalija u šamponu izbjegnite pod svaku cijenu i izaberite prirodnu alternativu

Puno bolji odabir su ležerne frizure, a preporučuje i suzdržavanje od spavanja sa svezanom kosom jer napetost u kosu može izazvati bol.

Napravite pauzu od proizvoda za kosu

Suhi šampon, jedan od najboljih saveznika u danima kad ne stignemo oprati kosu, postaje sve veći uzročnik boli kose zbog pretjerane upotrebe, kaže Jaliman.

Suhim šamponom volimo "kupiti" još jedan dan bez pranja kose, ali česta upotreba može utjecati na folikulu kose jer ga mnogi stavljaju na vlasište, a ne samo na pramenove kose. To potiče stvaranje bakterija, posebno ako se miješaju sa znojem, a rezultat su upale, svrbež i bol. 

Perite kosu kvalitetno i često, ali ipak - ne prečesto

Kad je riječ o pranju kose, uvijek se javlja dvojba - koliko je često treba prati? Želimo da bude čista, ali ne želimo uništiti prirodnu pH ravnotežu kose, što može biti još jedan od uzroka za bolnu kosu. Prečesto pranje kose isušuje vlasište, što može dovesti do perutanja kože, a u težim slučajevima i do seboreičnog dermatitisa. 

Prevencija je ključna

Bol u kosi je češća kod onih koji pate od migrene. Za one koji pate od ove nesnosne glavobolje, uzrok je drugačiji. Tu se javlja fenomen koji se zove alodinija i prisutna je kod dvije trećine osoba koje pate od migrene - bol uzrokovana običnim dodirom, objašnjava liječnik Brian Mitchell Grosberg. Kod alodinije podražaji koji inače nisu bolni - poput češljanja kose, nošenja šešira ili opuštenog repa - postaju bolni. 

Super njega kose nakon ljeta: Evo kako ćete si opet vratiti sjaj
Super njega kose nakon ljeta: Evo kako ćete si opet vratiti sjaj

Bez obzira na to koji je uzrok boli u kosi, stručnjaci imaju jednak zaključak za svaki uzrok - raspustite kosu što je češće moguće jer i folikule kose trebaju svoje vrijeme za odmor obnovu, piše Allure.