Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Ponovno u školi: Za djecu su opasne i torbe s kotačićima

Ponovno u školi: Za djecu su opasne i torbe s kotačićima
1

Prazna školska torba ne treba biti teža od jednog kilograma, a puna ne bi trebala prelaziti deset posto težine vašeg djeteta, napominju zdravstveni stručnjaci

VIDEO

Polazak u školu vrijeme je kad se djeca često počnu pogrešno držati. Nakon neograničene aktivnosti predškolskih dana djeca se moraju navikavati na dugo sjedenje, a djeca u dobi od 7 do 9 godina ne mogu dugo izdržati u istom položaju. 

Fizioterapeutkinja Jadranka Brozd ističe da dvadeset posto djece koja upisuju prvi razred osnovne škole i čak 50 posto djece do završetka osnovne škole ima neki poremećaj tjelesnog držanja.

- Tome pridonosi i teret školske torbe, pa je treba pomno izabrati. Ona bi trebala biti takva da dijete može zadržavati normalan stojeći stav i da omogućuje prirodni raspon pokreta. Torba ne smije biti šira od tijela da dijete može ruke pokretati prema natrag. Nije dobro ni da je predugačka i pri hodu lupa po stražnjici jer se tada dijete neprirodno naginje prema natrag. Stoji li torba previsoko, dijete će se zgrbiti prema naprijed. Poput planinarskih torbi, školska bi se torba trebala nositi tako da je lagano oslonjena na zdjelicu - napominje Jadranka Brozd i dodaje. 

Roditelji često griješe tako što kupuju torbu koja je čvrsta i jaka. No prazna torba ne treba biti teža od kilograma, a puna ne bi trebala prelaziti deset posto težine djeteta.

Razmišljate li o kupnji torbe na kotačiće koja se vuče za ručku, vodite računa o tome koliko je takva torba doista potrebna vašem djetetu. Vozite li dijete do škole i natrag, takva torba nema puno smisla. Torbe s kotačićima možda se čine praktične, ali kotačići su mehanizam koji se lako kvari, a djeci to brzo dosadi i svejedno torbu počnu nositi na ramenima, pa je takva torba onda puno teža zbog tog mehanizma s kotačićima. Također, imaju i druge zamke. 

- Torbe s kotačićima najmanje opterećuju kralježnicu, ali djeca ih često pretrpavaju. Zatim ih na stubama podižu jednom rukom, zbog čega se mogu ozlijediti - napominje fizioterapeutkinja Jadranka Brozd.

Najjeftinije torbe 

Ne isplati se kupiti najjeftiniju torbu jer će se brzo istrošiti. No ne mora biti ni najskuplja, nego u “zlatnoj sredini”. 

Podstavljene naramenice

Birajte torbe s mekanim, podstavljenim naramenicama i leđima jer su udobnije za nošenje. 

Dobro je da torba svijetli u mraku

Važno je da torba ima reflektirajuće trake ili “mačje oči” zbog kojih će dijete biti vidljivije na kolniku ili nogostupu, osobito noću. Tako će biti mnogo sigurnije u prometu.

Likovi iz crtića nisu idealan izbor za torbu

Likovi iz crtića kojima je dijete oduševljeno vjerojatno mu se neće sviđati za godinu, dvije, pa je bolje nabaviti neutralnu torbu, a crtane likove ostaviti za olovke i pernice.

Pri kupnji vodite računa o dječjim željama

Dijete će svakog dana nositi torbu, pa je važno da mu se sviđa. No ne dopustite mu da odabere bilo što, nego mu dajte da bira između nekoliko kvalitetnih torbi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom