DOK NIJE PREVRUĆE
Posadite sada ovo povrće u vrtu i imat ćete što jesti cijelu zimu
Srpanj možda donosi vrhunac ljeta, ali za iskusne vrtlare to je i idealno vrijeme za planiranje zimskog vrta. Upravo sada, dok dani još griju tlo, možete posaditi niz otpornih i hranjivih povrtnih kultura
Od lisnatih zelenih klasika poput kelja i špinata, do šarenih korjenastih povrća poput mrkve, cikle i peršina, ovo je prilika da vaš vrt ostane aktivan i produktivan i nakon što ljeto prođe. U nastavku donosimo 17 najboljih vrsta povrća koje, ako ih posadite u srpnju, mogu postati temelj vaših zdravih i okrepljujućih zimskih obroka.
Od lisnatih zelenih klasika poput kelja i špinata, do šarenih korjenastih povrća poput mrkve, cikle i peršina, ovo je prilika da vaš vrt ostane aktivan i produktivan i nakon što ljeto prođe. U nastavku donosimo 17 najboljih vrsta povrća koje, ako ih posadite u srpnju, mogu postati temelj vaših zdravih i okrepljujućih zimskih obroka.
REPA
Blago začinjena, repa je izdržljiva i daje obilje kroz zimu. Koristi se u pireima, juhama i kao prilog.
CIKLA
Jarkocrvena i bogata okusom, cikla zimi donosi toplinu tanjuru. I korijen i listovi su jestivi, što je čini iznimno svestranom.
PROKULICE
Ove minijaturne glavice kupusa razvijaju najbolji okus nakon prvog mraza. Hrskave, aromatične i idealne za pečenje uz blagdanske obroke.
ROTKVICA
Brzo sazrijeva i daje pikantnu notu jelima. Idealan dodatak salatama i sendvičima tijekom ranih jesenskih dana.
MRKVA
Slatka i zemljasta, mrkva se sadi u srpnju i sazrijeva u hladnijem tlu. Osigurava stalnu zimsku zalihu za juhe, variva i grickanje.
RAŠTIKA
Veliki, tamnozeleni listovi puni su okusa i nutrijenata. Posebno cijenjeni u južnjačkoj kuhinji i izvrsni za sporo kuhanje.
KUPUS
Velike glavice i hrskava tekstura čine ga zimskom osnovom. Pogodan za variva, salate ili fermentaciju kao kiseli kupus.
BROKULA
Nutritivno bogata i otporna na hladnoću, brokula daje zelenu svježinu zimskim obrocima. Savršena za kuhanje na pari ili pečenje.
CVJETAČA
Blagog okusa, razvija slatkastu notu u hladnijem vremenu. Koristi se u juhama, pireima ili pečena kao prilog.
KELJ
Otporan na mraz i bogat hranjivim tvarima, kelj uspijeva u hladnijim uvjetima. Donosi hrskavu teksturu u salatama i zdravi okus u juhama, ostajući svjež cijelu zimu.
PERŠINOVA REPICA
Bijeli korijen slatkastog okusa koji se dodatno razvija nakon mraza. Izvrsna za pečenje ili dodavanje u variva.
BLITVA
Šarenih stabljika i blagih listova, blitva je atraktivan i hranjiv dodatak jelima. Uspijeva i u hladnijim uvjetima.
ŠPINAT
Zeleno lisnato “superpovrće” koje postaje slađe kako se temperature spuštaju. Koristi se u juhama, salatama i kao prilog.
PORILUK
Blagog, lukolikog okusa i otporan na hladnoću, poriluk je idealan za juhe i umake. U zimi daje delikatan, ali snažan okus.
LISTOVI GORUŠČICE
Pikantni i puni okusa, dodaju živost zimskim obrocima. Posebno popularni u južnjačkoj i azijskoj kuhinji.
BOK CHOY
Kineski kupus blagog okusa i hrskavih stabljika. Odličan za stir-fry jela i juhe, ostaje nježan i nakon prvih mrazeva.
MATIČNJAK
Mekani, orašasti listovi uspijevaju u hladnom vremenu. Nekad poznat kao “janjeća salata”, bogat je vitaminima i pogodan za male vrtove.