Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL/Instagram
SVI GA ŽELE KUŠATI

Poseban biokovski krumpir: Raste na 1200 metara, sadi se sada, a vadi početkom listopada

Turistički vodič Thomas Mravičić čuvar je tradicije - inače je iz Tučepa, ali zna svaki kutak ogromne planine Biokovo. Tamo je uredio i svoje vrtače i u njima uzgaja vrlo otporan ‘kraljevac’

Dok ovih dana mnogi na tržnicama rado kupuju mladi krumpir koji će se za koji dan naveliko početi vaditi iz zemlje u priobalju, neki ga tek sad sade i okopavaju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Biokovski krumpir VIDEO

I ne bilo gdje, nego u srcu planine Biokovo na 1300 metara nadmorske visine. U zapuštenim biokovskim vrtačama rijetki se vraćaju iskonskom suživotu s ovom jedinstvenom planinom. Na ulazu u park prirode djelatnici parka prirode uz naplatu ulaznice od 60 kuna mole za strogo pridržavanje uputa pri obilasku biokovske “nebeske šetnice” i cijelog prostora ove, po svojoj flori i fauni, posebne planine.

Prije nekoliko godina Javna ustanova Park prirode Biokovo pokrenula je akciju “Tisuću za tisuću”, odnosno 1000 kilograma za 1000 metara, želeći potaknuti ljude iz primorja i Zabiokovlja na sadnju krumpira.

- Svake godine dijele ljudima koji imaju u planini vrtače po 25 kilograma krumpira sorte red lady. Meni je osobno draga sorta labela, crveni krumpir koji podnosi hladnoću i visinu te koji može cijelu zimu izdržati da ne klija i da se ne smežura. Pedesetih godina, kad su se svaki komad i vrtača plodne zemlje u planini obrađivali bila je samo autohtona sorta ‘kraljevac’, koju i ja danas imam. Kod njega je problem u tome što ne rađa izdašno. Koliko sjemena posadite, toliko krumpira možete dobiti. Njega su naši stari čuvali za sjeme i sadili u primorju - objašnjava nam Tučepljanin Thomas Mravičić, jedan od pionira ponovne sadnje krumpira u Biokovu.

Na svojoj je djedovini odlučio iskrčiti vrtače te vratiti zaboravljene godine u kojima su preci obrađivali svaku škrapu plodne zemlje. Thomas napominje kako bi idealno rješenje bilo kad bi Javna ustanova Parka prirode Biokovo u suradnji s Agronomskim fakultetom provela analizu zemlje i pronašla novu sortu krumpira koja bi bila idealna za ovu zemlju u planinskim predjelima.

- Gene ‘kraljevca’ mogli bismo ubaciti u neku drugu sortu i stvoriti novu. Uz to, trebalo bi uvesti stroga pravila kako saditi i koje gnojivo koristiti - ističe Thomas, koji jedini koristi isključivo stajsko gnojivo, uz izmete goveda i divljih konja koji bezbrižno borave na biokovskim poljanama.

Život pastira s Biokova: Ženama šaljemo svjetleće signale u grad
Život pastira s Biokova: Ženama šaljemo svjetleće signale u grad

- Ovo nije zemlja, ovo je humus koji se stvara tisućama godina, odlaganjem lišća i trava čiji se ostaci talože u ovim vrtačama, a kiša i voda ispiru minerale iz kamena te stvaraju ovu zemlju. Zato je to plodna zemlja, koja je kao prašina, kao puder, cukar. Kad radite na ovoj zemlji, pogotovo kad je suša i dođete kući crni, teško ispirete tu boju, ona i nakon kupanja ostaje u porama tijela. To je toliko fina prašina da vam se doslovno zavuče u svaki kantun vašeg tijela - nastavlja Thomas, koji u jednoj vrtači ovih dana okopava krumpir, dok na drugoj provjerava je li iz zemlje provirila “cima”. On će svoje krumpire kopati tek u listopadu i već sad ima puno onih koji su se predbilježili za desetak kilograma ovog posebnog krumpira.

- Je, poseban je kad od njega spravljaš pomfrit jer ne upija ulje. Ma na stotinu načina ga možeš dodati jelima i uvijek daje poseban okus. Posebno je tražen, spravljen kao pole i ispečen na žeravi. Uz pancetu, inćune s malo luka i maslinova ulja malo tko će mu odoljeti. Dodaju ga Primorke i kad spravljaju fritule.

Puno ga poklonim jer ga svi traže za neka posebna jela. Samo mi je žao što nije više prepoznat u gastro ponudi u našim hotelima i restoranima. Na cijeloj Makarskoj rivijeri na nijednom jelovniku i nijednoj karti nemate ništa biokovsko. Niti biokovskog začina, niti biokovske janjetine, niti biokovskog čaja, niti biokovskog krumpira - govori Thomas, od kojeg saznajemo da na planini Biokovo ima 1274 različite biljke, od kojih je mnogo endemskih biljaka, a najpoznatije su biokovska zečina i biokovsko zvonce, koje raste samo na jednom lokalitetu, Ravnoj Vlaškoj na 1228 metara, u blizini “skywalka”.

Mladi krumpir s ružmarinom i umakom od mente - prefino!
Mladi krumpir s ružmarinom i umakom od mente - prefino!

- Mi upravo pokušavamo brendirati biokovski krumpir, ponajprije sadnjom, a potom i feštom biokovskog krumpira koju organiziramo u suradnji s nekim ugostiteljima krajem turističke sezone. Ma ako Istrijani imaju svoj tartuf, zašto mi ne bismo imali svoj krumpir. Motiviramo ih da naprave nekoliko jela u kojima je glavni sastojak biokovski krumpir. Priroda nam svake godine daje, samo je treba osluškivati - poručuje Thomas.

Planina Biokovo pripada Dinaridima, ali je sama za sebe kao jedan otok, odvojena od drugih planina i blizu mora. Zbog posebnih klimatskih uvjeta stvorili su se posebna flora i fauna.

- Mi imamo u jamama više od dvjesto životinja, a u tim jamama imamo 65 endemskih životinja. Dvjesto šezdeset pet je endemskih životinja kojih ima samo na planini Biokovo i nigdje drugdje. Na najvišem biokovskom vrhu sv. Juri (1762 m) raste endemsko puzavo zvonce koje se udomaćilo na samom vrhu - nastavlja Thomas.

Kad bi se sve spomenuto upakiralo u jednu dobru “kartulinu” te uz ispijanje biokovskog čaja na plaži uz more, ponudu ljekovitih trava, mladu janjetinu i biokovski krumpir ponudilo turistima, ovaj bi kraj dobio na još većoj prepoznatljivosti. Za sada ostaje na Thomasu i nekolicini zaljubljenika ustrajati na promociji i brendiranju biokovskog krumpira.

Čičoka: Dijabetički krumpir koji mazi živce i jača naš imunitet
Čičoka: Dijabetički krumpir koji mazi živce i jača naš imunitet
Komentari 15
'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'
NEOBIČNA ODLUKA

'Rastala sam se od muža kad je osvojio milijune. Evo kako je toliki novac uništio naš brak'

Svi znamo da novac ne može kupiti sreću, ali mnogima od nas mogao bi znatno olakšati život, osobito ako bi to značilo preseljenje u dom iz snova, otplatu dugova i prestanak brige oko troškova života