Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Posljednji supermjesec godine: Večeras će biti u punom sjaju

Posljednji supermjesec godine: Večeras će biti u punom sjaju

Mjesec će večeras na nebu uistinu biti impresivan prizor. Zemljin satelit će izgledati 30% svijetliji i 14% veći nego inače pa nemojte propustiti priliku i pogledati prema nebu nešto prije 21 sat

Ovaj supermjesec u svijetu nazivaju i Jagodni supermjesec jer dolazi u vrijeme branja jagoda, a to ime nema nikakve veze s njegovom bojom pa se nemojte nadati da ćete vidjeti Mjesec crvene boje.

POGLEDAJTE VIDEO - supermjesec u svibnju 2020.:

Pokretanje videa ...

U našim prostorima najsjajniji će biti oko 20:40 sati te je onda najbolje vrijeme za pogledati prema nebu. Supermjesec se naziva tako jer zbog svoje blizine Zemlji izgleda puno veći i sjajniji nego inače. Ovo će biti i posljednji supermjesec ove godine.

To je i dobra prilika za sve ljubitelje astronomije da detaljnije vide površinu Mjeseca, koja će večeras izgledati kao da im je 'na dlanu'.

Kako fotografirati supermjesec

Mjesec zapravo uopće nije lako fotografirati i to iz dva razloga. Prvi je taj što je Mjesec jako daleko, a drugi je taj što fotografirate po noći, a to sa sobom nosi cijeli jedan niz izazova.

Ako nemate profesionalnu opremu i želite Mjesec fotografirati svojim mobitelom, najbolje je da si skinete neku aplikaciju za fotografiranje koja je dizajnirana baš za snimanje dalekih predmeta uz malo svjetla.

Pun mjesec iznad Zagreba

Kako bi dobili dobru perspektivu na fotografiji, preporuka je da pokušate Mjesec snimiti dok prolazi pokraj neke planine ili nekakvog drugog objekta koji može poslužiti kao mjerilo.

Ipak, budite spremni na to da vam čak ni uz najbolju aplikaciju fotografije snimljene mobitelom neće izgledati toliko fantastično koliko ste se nadali.

Da bi snimili uistinu impresivne fotografije, trebat će vam što duža leća, profesionalni fotoaparat i tronožac koji će osigurati da vam se ruke ne tresu dok fotografirate. Neki savjetuju i da koristite okidač s vremenskim odmakom kako ne bi slučajno pomaknuli fotoaparat dok stišćete gumb za fotografiranje.

Prizor za pamćenje: Ružičasti mjesec 'zapalio' je Kip slobode
Prizor za pamćenje: Ružičasti mjesec 'zapalio' je Kip slobode

Postavke možete mijenjati ovisno o tome kakvu opremu imate, ali savjet je da ISO stavite na 100, a da vam veličina datoteke bude najveća moguća, piše The Guardian.