Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Poslovna trenerica upravlja svojom obitelji kao tvrtkom

Poslovna trenerica upravlja svojom obitelji kao tvrtkom

Majka troje djece koja radi kao poslovni trener tvrdi da bi se obiteljima trebalo upravljati poput malih korporacija, zajedno s godišnjim ciljevima za roditelje i djecu, tromjesečnim sastancima i individualnim razgovorima

VIDEO

Bivša učiteljica Rita Chowdhry (57) iz Surreya vjeruje da bi roditelji trebali svakodnevno primjenjivati strukturu i procese svakodnevnog poslovanja najboljih svjetskih korporacija. 

POGLEDAJTE VIDEO: 6 živućih generacija žena u obitelji

Pokretanje videa...

Velika obitelj VIDEO

Elemente iz svog trenerskog posla je počela uvoditi u obiteljski život prije osam godina, preuzimajući neformalnu ulogu 'voditelja ljudskih potencijala' u vlastitom kućanstvu.

Prvi korak bio je provesti desetominutni internetski psihometrijski test kako bi se identificirali tipovi osobnosti nje same, njezinog supruga Jeffa i njihove djece kako bi razumjeli što sve utječe na njihovo ponašanje i kako bi osvijestili sami sebe i svoje osobine. 

Rita, osnivačica konzultantske kuće Savran sa sjedištem u Londonu, tada je osmislila obiteljsku povelju koja sadrži 12 temeljnih vrijednosti, uključujući važnost uvijek otvorenih razgovora, što predstavlja osnovu svakodnevnog života i nalazi se na zidu u njenoj kuhinji.

S obitelji svake godine u siječnju ima sastanak o godišnjim ciljevima, kao i tjedne sastanke s dnevnim redom u kojem svi sudjeluju sa svojim novostima. Tromjesečni sastanci o napretku ostvarivanja ciljeva pomažu obitelji da osvijeste što su dosad ostvarili, što nisu i koji su sljedeći koraci, a svi uspjesi se slave.

- Ovdje se radi o našim obiteljskim vrijednostima, suradnji i stvaranju mjesta za djecu na kojem imaju sigurno mjesto za izraziti svoje osjećaje i misli, bez obzira na njihovu dob. Također, to je mjesto razgovora i dogovora o temeljnim vrijednostima po kojima bismo trebali živjeti kako bismo svi mogli surađivati, ostati usklađeni i biti podrška jedni drugima - rekla je Rita za britanski Daily Mail.

- Uspješne i dobro organizirane tvrtke rade sve što mogu kako bi im timovi dobro surađivali. Žele imati čvrstu vezu poput obitelji u kojoj postoji povjerenje, predanost i odgovornost - objasnila je.

Ona smatra da je obitelj najvažniji tim koji ćete ikad imati te da je nužno svjesno raditi na stvaranju povezanosti između članova. Zašto nešto tako bitno prepustiti slučaju i kakve bi vrijednosti svako dijete moglo razviti bez našeg znanja?

- Zabilježite obiteljske vrijednosti u povelji, neka svatko da svoje ideje i doprinose i zajedno osmislite kako će izgledati i što će sve biti u njoj - objašnjava. 

- To nije kućni red, to su principi koji vode svaku odluku koju donosimo i djeluju kao kompas koji nas vodi u pravom smjeru. Povelja osigurava da su svi u obitelji svjesni svojih odgovornosti. A svako od nas se trudi da ima vrijeme jedan-na-jedan s drugim članovima obitelji - rekla je Rita.

Rita i njezin muž Jeff, bivši upravitelj fonda, držali su se mantre 'iskrenih razgovora' kad su 2014. sazvali poseban obiteljski sastanak kako bi svojoj djeci rekli da mu je dijagnosticirana kronična limfna leukemija.

- Jeff nije želio reći djeci, ali principi obiteljske povelje su nalagali iskren i otvoreni razgovor i odlučili smo im reći - objasnila je.

- Nismo mogli ignorirati povelju dok smo očekivali da je se djeca pridržavaju. Zato smo sazvali poseban sastanak i Jeff im je rekao da je bolestan. Lako je donositi odluke kad znate koje su vaše vrijednosti - dodala je.

Evo kako Kate Middleton izlazi na kraj s dječjim nestašlucima
Evo kako Kate Middleton izlazi na kraj s dječjim nestašlucima

Riti je prvi put pala na pamet ideja za povelju 2013. godine nakon što je u roku od tri mjeseca izgubila i mamu i svekrvu. Počela je razmišljati o pozitivnim životnim lekcijama koje su joj roditelji usadili i kako bi ih mogla prenijeti vlastitoj djeci i stvoriti naslijeđe.

Njezina uloga u treniranju izvršnih direktora i rukovoditelja putem vlastite tvrtke natjerala ju je da shvati kako se neki od alata u poslovnoj praksi mogu koristiti u obiteljskom životu.

Svoje treninge temelji na svom SAVVI okviru temeljnih vrijednosti: svijest o sebi, mentalitet postignuća, vrijednosti i uvjerenja, verbalna komunikacija, nadahnuće i motivacija.

- Roditelji se prečesto žale da ne postoji priručnik za roditeljstvo ili bilo što što bi ljudima pomoglo u odgoju - objasnila je.

- Da biste to izbjegli i u obitelji imali skladne odnose, kao i brzo i učinkovito riješili povremene krize, morate imati uspostavljene sustave, kao što to rade tvrtke - rekla je i objasnila da je smatrala da SAVVI okvir koji je stvorila u svojem poslu za treniranje ljudi joj može poslužiti i u obitelji. 

- U biti poanta svega je da stvarate tim, ljude koji su povezani i kojima je stalo da uspješno odrade posao i da su potpora jedni drugima - objasnila je.

Njezinoj kćeri Anyi obiteljska povelja koristila je kako bi prepoznala i othrvala se neželjenom pritisku vršnjaka.  

- Shvatila sam da ako moji prijatelji i ja nemamo iste vrijednosti da ćemo često dolaziti u sukobe. Povelja vrijednosti koju imam u obitelji mi je pomogla da odlučim s kim se želim družiti, a s kim ne. Jasna pravila i ciljevi su mi pomogli kad su se pojavili problemi u društvu oko pića i s društvenim mrežama i utjecajima koje one imaju na mene - rekla je Anya. 

Rita je objasnila da djeca trebaju imati svoje odgovornosti na temelju svojih mogućnosti, a s vremenom, kako rastu, mogu preuzimati sve više i više odgovornosti. 

Rita, koja je bila profesorica poslovnih studija 27 godina, dodala je da se na obiteljskim sastancima razgovara o svačijem napretku, čak i roditeljskim, i da i oni moraju odgovarati za svoja djela i napredak s ciljevima.

- Imati jasne uloge, odgovornosti i ciljeve djecu uči kako planirati, odrediti prioritete, postići rezultate i naučiti važnost ustrajnosti - objasnila je Rita i dodala da u početku kad je prvi put postavila ovakvu strukturu u svojem domu da je njezina kći Anya imala 13, kći Leah 21, a sin Reece 24 godine.

Rekla je da je bilo jako teško prvi put formalizirati povelju, što očekuje od djece i sebe i muža te postaviti dobre temelje za komunikaciju. Reći tinejdžerima i ljudima u dvadesetima da ćemo odsad održavati četiri obiteljska sastanka mjesečno nije dobro prošlo.  Ali brzo su shvatili korist od toga i prihvatili ga.

- Zbog toga smo vrlo bliska obitelj. Svi imamo svoje uloge, a naša djeca imaju sjajne karijere i ispunjene živote. Kao rezultat toga, Anya, Leah i Reece znaju tko su i što im je bitno u životu - rekla je Rita. 

Česte roditeljske prakse zbog kojih djeca slušaju još manje
Česte roditeljske prakse zbog kojih djeca slušaju još manje

Vrijednosti obitelji Chowdhry

• Dom pun ljubavi koji je čist, uredan i gostoljubiv

• Zabava, smijeh, zajedništvo i slavljenje međusobnog uspjeha

• Podrška jedni drugima radi ispunjenja životnih ciljeva

• Život na bazi integriteta, odanosti i poniznosti

• Bezuvjetna ljubav

• Izgradnja, poštivanje i uzvraćanje prijateljstava i odnosa

• Pozitivan način razmišljanja i zahvalnost na onome što imamo

• Otvorena komunikacija s najboljim namjerama

• Pomaganje jedni drugima 

• Zdrav život - prehrana i vježba 

• Stalni osobni razvoj i rast

• Duhovni principi i karma

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku