Savršen par: Okus vrhnja u umaku najbolje će presjeći mlada malvazija, svinjetina se slaže s kiselim vinima, tuna s punim crvenima, a gorgonzola s graševinom
Poslužite uz čašu: Kako vino kombinirati uz razne namirnice
Govedina se slaže s vinima koja imaju više tanina. Prepoznaju se po okusu koji se razvija kad vrećica crnog čaja predugo stoji u vodi, osjećaju kad vam čaj - u ovom slučaju vino - steže usta.
Reski okus čisti nepce i jezik od masti te priprema usta za nove okuse. Dobar izbor su cabernet sauvignon, merlot, syrah ili plavac. Svinjetina “traži” svježa vina koja u pozadini imaju dodatnu aromu kao što su bijeli sauvignon te chardonnay. Zbog masnoće joj pristaju i vina s ugodnim kiselinama poput rizlinga.
Slatkasta janjetina zahtijeva vina bogata taninom. Birajte nebbiolo, barolo ili barbaresco. Pečena piletina i purica slažu se sa chardonnayem i bijelim pinotom, a patka s crnim pinotom. Riba jakog okusa, poput tune, “traži” puna vina, mahom crvena. Lososu pristaju lakša vina, roséi ili mlade graševine.
Chardonnay je “partner” jastogu, a kamenicama treba svježina suhoga pjenušavog vina. Škampi sa žara dobro će se složiti s finim pošipom. Špageti s umakom od rajčice idu s mladom frankovkom, a lazanje trebaju jača vina od cabernet sauvignona, merlota, syraha ili našeg plavca... Okus vrhnja u umaku za tjesteninu najbolje će presjeći mlada malvazija. Sirevi gorgonzola i roquefort dobar su “partner” slatkim vinima od graševine i traminca.
Teške i tvrde sireve (parmezan) kombinirajte s odležanim crnjacima, a meki sirevi zahtijevaju vino čvrstog tijela - odležani chardonnay ili sivi pinot. Za čokoladni desert vino mora biti snažno, ali ne obvezno i slatko. Odlične su kasne berbe graševine napravljene kao suha ili polusuha vina. Ako je desert s jabukama, dobar izbor su polusuhi sauvignon ili rizling.