Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Pospani ste u blizini partnera? To može imati posebno značenje

Pospani ste u blizini partnera? To može imati posebno značenje

Tijelo oslobađa oksitocin, 'hormon maženja', koji pobuđuje osjećaje ljubavi i povjerenja tijekom trenutaka povezivanja poput poroda, dojenja i maženja. Također regulira naše raspoloženje i potiče empatiju

VIDEO

Ako se često osjećate pospano u blizini partnera, to nije nužno loš znak. Umjesto pouzdanog signala da vam je vaša druga polovica dosadna, mnoga istraživanja sugeriraju da to zapravo može ukazivati na sretnu, zdravu vezu.

- Kada se osjećamo sigurno i ugodno s partnerom, to može aktivirati naše tijelo da se osjeća toliko sigurno da bismo mogli zaspati - izjavila je psihoterapeutkinja i autorica Tasha Bailey.

- Osjećaj sigurnosti aktivira parasimpatički dio našeg živčanog sustava koji je zadužen kada se osjećamo opušteno. Naše se zjenice šire, dah postaje dublji, a broj otkucaja srca opada dok se naše tijelo polako opušta. To znači da se naše tijelo priprema za odmor, zbog čega bismo mogli lako zaspati s partnerom - objasnila je.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

To je možda razlog zašto vam je teško zaspati pored partnera na početku veze, prije nego što stvarno uspostavite duboku vezu.

- Ako se ne osjećamo sigurno s partnerom, naš simpatički živčani sustav borbe ili bijega može se aktivirati. Zbog toga se možemo osjećati nervozno, tjeskobno i previše oprezno da bismo se mogli opustiti - objašnjava Tasha.

Evo što ne biste nikako trebali reći svom partneru prije seksa
Evo što ne biste nikako trebali reći svom partneru prije seksa

Ali poriv za drijemanjem ima iskonsko podrijetlo.

- Osjećaj pospanosti u blizini partnera može biti odličan znak da toj osobi dovoljno vjerujete da zaspite u njenoj prisutnosti. Ako se prisjetimo pretpovijesti, naši su preci mogli zaspati samo na mjestima i s ljudima gdje su bili sigurni i izvan opasnosti. Dakle, reći da možemo zaspati u prisustvu partnera, znači da se osjećamo sigurno i zaštićeno - ističe Tasha.

Kemija je važna

Kad smo u blizini voljene osobe, kemija našeg tijela reagira.

- Biti s nekim koga volimo i kome vjerujemo potiče oslobađanje hormona izazvanih ljubavlju, koji potiču opuštanje, dobrobit i san - objašnjava Tasha.

- Tijelo oslobađa oksitocin, 'hormon maženja', koji pobuđuje osjećaje ljubavi i povjerenja tijekom trenutaka povezivanja poput poroda, dojenja i maženja. Također regulira naše raspoloženje i potiče empatiju, dajući nam blagi osjećaj vrtoglavice - kaže Tasha.

Uz oksitocin, tu je još jedan hormon - serotonin.

- Serotonin je neurotransmiter koji se pojavljuje kada se osjećamo sretno, imamo visoko samopouzdanje i osjećaj dobrobiti. Kada imamo dobru razinu serotonina u našem sustavu, ne samo da se osjećamo stabilno u svojim odnosima, već i u svojim emocijama. Zbog toga je nedostatak serotonina često povezan s depresijom i lošim raspoloženjem - objašnjava Tasha.

Raspoloženje nam podiže i hormon dopamin.

- Dopamin dolazi od nagrade i zadovoljstva, koje ćemo sigurno osjetiti u prisustvu nekoga koga volimo. Kada sve te kemikalije teku našim tijelom, dobro smo raspoloženi, što znači da naše tijelo ima punu dozvolu od našeg uma da se opusti i odmori - kaže Tasha.

Duboki uzdisaji

Za neke je slušanje njihovog partnera kako hrče tijekom noći najgora noćna mora, no tu su i oni koji će se pored partnerovog ritma disanja u potpunosti opustiti.

Uz ovu novu metodu zavođenja ćete mu zauvijek ostati u glavi
Uz ovu novu metodu zavođenja ćete mu zauvijek ostati u glavi

- To se također može povezati s automatskim živčanim sustavom. Kada se osjećamo sigurno, sporije i dublje dišemo te se tijelo priprema za san - zaključuje Tasha, piše Glamour.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje