Lifestyle

Komentari 6

Postoji 6 načina kako upravljate svojim novcem: Koji ste vi tip?

Postoji 6 načina kako upravljate svojim novcem: Koji ste vi tip?

Postoje vrlo različiti tipovi osobnosti što se tiče osobnih financija. Provjerite na koji način vi upravljate svojim novcem i kako uštedjeti sudeći prema vašem tipu trošenja

Siječanj je izvrsno vrijeme da dobro pregledate svoje financije za godinu koja je pred nama. Već se dugo mučite se da uštedite novac ili jednostavno mislite da je pravo vrijeme da krenete tim putem? Ne može se poreći da postoje vrlo različiti tipovi osobnosti što se tiče osobnih financija - od pametnih štediša do onih koji vole impulzivnu kupnju. First Direct udružio se s YouGovom i psihologom dr. Oliverom Robinsonom kako bi identificirali šest različitih tipova ljudi koji na različite načine troše novac i ponudio savjete za uštedu za svakog od njih.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvati su sretni ljudi

1. Žongler

Odluke o kupnji donose se srcem (a ne glavom). Drugim riječima, ako vidite nešto bez čega jednostavno ne možete proći, kupit ćete to - bilo da se radi o lijepoj trenirci koju ste vidjeli na Instagramu ili najnovijoj vrsti kave u kafiću. Čekanje na nešto jednostavno nije vaša đir, radije to odmah kupite, tako da ste zapravo poznati po impulzivnoj kupnji. Iako biste mogli na mobitelu imati razne aplikacije koje pomažu u praćenju vaše potrošnje, ne držite ih se uvijek.

2. Upravitelj

Mirovinski fond ili ulaganja? Vi to vrlo vjerojatno imate. Financijska stabilnost vaše je područje stručnosti i volite dugoročno planirati i postavljati novčane ciljeve. Bez obzira štedite li za sljedeći odmor ili polog kuće, sa svojom organizacijom i upraviteljskim sposobnostima možete biti sigurni da ćete ispuniti svoj cilj. Međutim, zbog ove posvećenosti ponekad vam može nedostajati malo spontanosti.

3. Živite u trenutku

‘Kako uopće možete planirati sutra, kada se niti danas nije dogodilo?’ Ovo prilično sažima vašu životnu mantru. Rado ćete potrošiti novac u trenu, čak i ako to znači malo ga posuditi, a rado ćete raditi stvari 'iz hira'. Živite ovdje i sada i ništa drugo, a to znači da se puno zabavljate, iako time baš ne pomažete svom budućem sebi u tom procesu.

4. Razuman (racionalan)

Sigurnost je vaša stvar, a riskiranje definitivno nije. Vjerojatno imate nisku razinu onoga što psiholozi nazivaju 'tolerancijom na neizvjesnost', što znači da se pokušavate kloniti bilo čega nepoznatog. Ne obavljate rizične kupnje, već plaćate više za kvalitetne predmete koji traju. A za velike troškove radije iskoristite ušteđevinu.

5. Samodostatni

Skloni ste tražiti najprikladniji način za obavljanje stvari - uključujući i upravljanje financijama. Praktični ste, kreativni i domišljati u svom pristupu - to može značiti da uzimate novac za tjedan koji slijedi, tako da ne trošite više od svog proračuna. Vjerojatno imate dovoljno uštede za 'crne dane' ako će zatrebati, ali također znate da ste spremni posegnuti u svoj proračun ako to znači uživati ​​u značajnim iskustvima s obitelji i prijateljima.

6. Uravnoteženi

Vaša zona komfora za vas je sve i realist ste kada su financije u pitanju - znate kako upravljati novcem i koliko ga imate. Zapravo ne osjećate pritisak vršnjaka kao drugi, što znači da vam ne smeta da preskočite izlazak prije plaće. Štoviše, držite se marki koje poznajete i volite, umjesto da isprobavate nove. Osiguranje i sigurnost su vam važni, ali možda se nećete osjećati potpuno samouvjereno u dugoročnim financijskim planovima, piše Metro.