Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Postoji šest različitih madeža, a evo što upućuje na melanom

Postoji šest različitih madeža, a evo što upućuje na melanom

Poznata dermatologinja mr. Klaudija Šebetić objasnila je kako razlikovati tipove madeža po tijelu te na što obratiti pažnju kako bi se na vrijeme otkrilo promjene koje bi mogle naznačiti pojavu melanoma

VIDEO

Najbolji način prevencije melanoma uvijek je redovita kontrola madeža i drugih promjena na koži. U Hrvatskoj je broj oboljelih od te opake bolesti u stalnom porastu, a svake godine liječnici otkriju oko 580 novih slučajeva.

‘Liječnica mi je rekla da imam melanom. Plakala sam satima’
‘Liječnica mi je rekla da imam melanom. Plakala sam satima’

Specijalistica dermatovenerologije mr. Klaudija Šebetić, dr.med., objasnila je kakve sve vrste madeža postoje na tijelu i kako na vrijeme uočiti promjene na njima. 

1.    Junkcionalni melanocitični madež

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


To je madež koji nastaje još u ranoj dobi u djece i mladih. Najčešće se pojavljuje nalik na male točkice i može se nalaziti posvuda na tijelu. Vrlo su rijetki slučajevi u kojima takva vrsta madeža nastaje u pedesetima ili u šezdesetim godinama života. Sam po sebi je neopasan i nalikuje na pjegicu. Uglavnom se smeđe, tamnosmeđe ili čak crne boje. 

Melanom je izlječiv u 90 posto slučajeva ako ga se rano otkrije
Melanom je izlječiv u 90 posto slučajeva ako ga se rano otkrije

2.    Složeni madež


Najčešće je dobroćudan. Može ga imati svaka osoba i može biti različitog intenziteta svjetlije ili tamnije smeđe boje. Središnji dio je obično uzdignut i ondje su smještene pigmentne stanice. U većini slučajeva riječ je benignoj tvorbi koja se rijetko pretvara u opasnije oblike. 

3.    Intradermalni madež


Obično je boje kože ili blago svijetlosmeđi i oni se najčešće uklanjaju iz estetskih razloga ako osobama smetaju ili ih stalno ozljeđuju. Uglavnom ih nalazimo na području glave, vrata i gornjeg dijela tijela, a ponekad iz njih mogu rasti i dlake. Najčešće je riječ o dobroćudnim madežima.

4.    Pjegice


Pjegice su česte kožne promjene kod svjetloputih osoba koje možda imaju i malo crvenkastu kosu ili obrve, plave oči i općenito svjetliju put. Uvijek su dobroćudne i ne zahtijevaju liječenje te nikad ne prelaze u melanom. Budući da je riječ o pigmentnim stanicama koje reagiraju na UV zračenje, tijekom ljeta ih na koži ima više nego zimi. 

5.    Lentigines


To su smećkaste flekice nalik pjegicama koje se javljaju u području ramena i na gornjem dijelu leđa. Nastaju ako je koža oštećena zbog čestog izlaganja suncu. Osoba koja ima puno takvih promjena po leđima svakako se treba obratiti dermatologu radi pregleda kože, jer zbog puno izlaganja suncu postoji opasnost od razvoja melanoma.

6.    Displastični ili atipični madeži


Na tijelu se može javiti samo jedan takav madež, a mogu biti i mnogobrojni. Mogu nastati bilo gdje na tijelu. I kod ovakvog tipa madeža čovjek treba biti oprezan jer nastaju kao rezultat izlaganja suncu. Mogu imati različitu boju i oblik te svatko tko ga primijeti na koži obavezno se mora javiti dermatologu radi kontrole. Obično su takvi madeži veliki, ravni te nepravilnih rubova i pigmentacije.

Dreamstime

Kod promatranja madeža i promjena na njima treba upamtiti jednostavno ABCDE pravilo. 

Rizik od melanoma je povećan ako imate više od sto madeža
Rizik od melanoma je povećan ako imate više od sto madeža


Asimetrija – ako je madež nejednake visine, različitih boja, na jednom dijelu je veći ili tanji, treba potražiti savjet stručnjaka
Border – ako rub madeža nije pravilan nego nazubljen
Color – ako su boje unutar madeža različite ili je madež sam iznenada promijenio boju
Diameter - ako je madež počeo mijenjati promjer i iznenada se širiti 
Evolving - ako je madež počeo rasti ili se mijenjati, vrijeme je za posjet dermatologu.

Niti jedna od navedenih promjena nije alarmantna i važno je upozoriti ljude da se melanom liječi uspješno ukoliko se na vrijeme otkrije. Zato je važno redovito posjećivati dermatologa te samokontrolom pratiti promjene na koži, zaključila je dr. Šebetić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru