Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Potres mozga najčešći u djece koja treniraju ova tri sporta

Kod dječaka je takvih ozljeda bilo najviše tijekom igranja nogometa i hokeja na ledu, a kod djevojčica za vrijeme igranja nogometa. Njih 63,7 posto se dogodilo tijekom natjecanja, ne treninga

Foto: Dreamstime
8 komentara

Stope potresa mozga u svim sportovima su se smanjile posljednjih godina, osim u nogometu, pokazalo je to istraživanje američkih stručnjaka objavljeno u časopisu 'Pediatrics'.

- Ovi rezultati su važni za sve one koji su uključeni u srednjoškolske sportove, roditelje, trenere, sportaše te istraživače - rekao je Avinash Chandran sa Sveučilišta Sjeverna Karolina, koji je ujedno i autor spomenute studije.

POGLEDAJTE VIDEO razlika u muškom i ženskom mozgu:

Studija je napravljena nakon analize podataka o 9542 slučajeva potresa mozga u 20 srednjoškolskih sportova u SAD-u u školskim godinama 2013./2014. te 2017./2018. Zabilježili su ih u nogometu, ragbiju, košarci, bejzbolu, hokeju na ledu, plivanju, ronjenju, hrvanju, trčanju, odbojci itd. Bilo je slučajeva ozljeda i tijekom navijanja.

TRAJNE POSLJEDICE Toksičan brak štetniji za djecu od razvoda - prati ih cijeli život

Kod dječaka je takvih ozljeda bilo najviše tijekom igranja nogometa i hokeja na ledu, a kod djevojčica za vrijeme igranja nogometa. Kod ta tri sporta je stopa pojave potresa mozga bila najveća, a najviše, njih 63,7 posto, dogodilo se tijekom natjecanja, ne treninga. Veća stopa ozljeda tijekom treninga pokazala se samo kod skupina navijačica koje bodre timove u vrijeme natjecanja.

Foto: Dreamstime

Inače, potres mozga je vrsta traumatične ozljede glave koja nastaje nakon jakog udarca, a može biti okarakterizirana kao lakša i teža, no u većini slučajeva ne ostavlja posljedice.

Istraživači kažu da u SAD-u svake godine zabilježe više od 800.000 traumatičnih ozljeda mozga povezanih sa djecom. Također, upozoravaju da opetovani udarci u glavu, poput udarca loptom tijekom nogometa, mogu dovesti do dugoročnog gubitka pamćenja, demencije i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema, prenosi CNN.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message