Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Potresne ispovijedi parova koji su izgubili bebe u trudnoći: Imate osjećaj da se svijet ruši...

Potresne ispovijedi parova koji su izgubili bebe u trudnoći: Imate osjećaj da se svijet ruši...
1

Zara Dawson s užasom je gledala krvave plahte nepuna dva tjedna nakon što je preživjela spontani pobačaj, dok su s njom u krevetu bili suprug i četverogodišnji sin

VIDEO

Bivša glumica Zara (41) i suprug Lex (41) mislili su da su preživjeli najgore kad su po četvrti put u godinu dana otkrili da su izgubili bebu, a oni su dio tužne statistike u Britaniji koja pokazuje da svaka četvrta trudnoća završava spontanim pobačajem, piše The Sun.

POGLEDAJTE VIDEO: Simptomi trudnoće

Pokretanje videa...

02:06

A jedna od 100 žena doživljava i nekoliko uzastopnih pobačaja koje definira gubitak tri ili više uzastopnih trudnoća. Zara i Lex su odlučili progovoriti o tome nakon što je o istom problemu govorila i Gemma Collins koja je tijekom 2012. godine izgubila bebu u petom mjesecu trudnoće.

Jag Ashley (37) kaže da nije mogla ni zamisliti strahotu iskustva gubitka djeteta jer je rodila dvojicu dječaka, Reecea (3) i Shaynea (2) uz manje komplikacije. Kad su ona i suprug Ricki (35) otkrili da očekuju još jednu bebu, počeli su planirati sve potrebno za novorođenče. Jag se prisjeća kako je sa 17 tjedana osjetila prve bebine udarce, a zabrinula se kad se to promijenilo.

'Imala sam spontani pobačaj, osjećala sam se izgubljeno...'
'Imala sam spontani pobačaj, osjećala sam se izgubljeno...'

- Rekla sam svojoj obitelji da mislim kako mi je trbuh prestao rasti, no uvjeravali su me da se beba smjestila bliže leđima, pa sam se i ja tako umirivala - pojasnila je pravna savjetnica iz Leicestera. Ona i suprug su u 20. tjednu trudnoće otišli na redoviti pregled, i tada su otkrili strašne vijesti da je beba umrla.

- Odmah sam znala. Beba se uopće nije micala. Isprva sam se osjećala krivom i stalno sam mislila jesam li trebala nešto poduzeti kad sam shvatila da mi trbuh ne raste - kazala je.

Sljedećeg dana su inducirali porod i rodila je sina.

'Imala sam spontani pobačaj jer me varao s bogatašicom...'
'Imala sam spontani pobačaj jer me varao s bogatašicom...'

- Ništa nije djelovalo stvarno i mislim da sam se osjećala prilično tupo. Željela sam roditi, željela sam ga vidjeti i osjetiti da je stvaran. A onda sam histerično plakala i govorila da je to moja beba. Rodio se spavajući u posteljici. Mislila sam da su liječnici pogriješili i da će sad prodisati. Stavili su ga u košaru. Sve je imao formirano - oči, nos, uši, usta, prste, nokte. Samo je trebao rasti - pojasnila je.

Proveli su poslijepodne opraštajući se od sina. Dali su mu ime Jayden. Po povratku kući, Jag se trudila biti hrabra zbog dvojice sinova koji su je ondje čekali.

- No imala sam osjećaj praznine u trbuhu. Kao da sam pretočila dio duše. Osjećala sam se prazno - kazala je.

Za Jag, prisjećanje je bio najteži dio jer joj je nedostajala podrška nakon poroda i nada se da će je osigurati za druge mame koje su izgubile bebe.

Trener Ricki kaže da inače može razdvojiti emocije.

- To sam pokušao i u ovoj situaciji, ali očito nisam baš najbolje uspio. Važno je razumjeti što treba majci. Isprva sam mislio da sam prisutan i da joj pomažem oko svega, a onda sam kasnije shvatio da s emocionalnog aspekta uopće nisam bio nazočan. Mislim da smo uspjeli sve to prebroditi zbog naše djece. Mogu tek zamisliti kroz kakav užas prolaze ljudi kojima je to bila prva trudnoća - kazao je.

Nepresušan izvor boli

Gubitak je nešto s čim mama Zoe Clark Coates živi već četiri godine. Ona i suprug Andy preživjeli su pet bolnih spontanih pobačaja što ih je potaknulo na osnivanje humanitarnog fonda The Mariposa Trust. Par koji živi blizu Birminghama otkrio je da je Zoe trudna ubrzo nakon što su pokušali dobiti prvo dijete, u dobi kad su oboje imali 32 godine. No izgubili su sina Cobija.

Beyonce: Spontani pobačaj je najtužnija stvar u mom životu
Beyonce: Spontani pobačaj je najtužnija stvar u mom životu

- Bio je to takav šok da sam gotovo odustala od suočavanja s tim - kazala je ona.

Uskoro je opet bila trudna, no na trećem pregledu su im rekli da im je kći u trbuhu preminula. Rodila je kod kuće, a bebu su nazvali Darcey.

- Vrlo je traumatično jer ne znate kako će završiti. Ne znate hoćete li preživjeti, no u jednom trenutku vas nije ni briga. Fokusirani ste samo na bebu - kazala je.

Zoe i Andy nisu otkrili u kojem mjesecu trudnoće su to proživjeli jer kažu da nije važno koliko je beba stara budući da je svaka majka jednaka i svaki je gubitak isti.

Ubrzo nakon toga izgubili su i Bailey, treće dijete. Zoe kaže kako je tada pomislila da se s tim više ne može nositi. Nevoljko je odlučila ipak pokušati još jedanput. I ta je trudnoća konačno uspjela. Rodila je veselu djevojčicu Esme Emilu Promise koja danas ima 11 godina. Ta im je trudnoća dala nadu i nakon što je djevojčica navršila dvije godine, odlučili su pokušati još jedanput. Ubrzo je ostala trudna.

- Išli smo na redovite preglede i bio je to jedan od onih na kojem se liječnik jednostavno smrznuo. Esme je bila s nama, a on se okrenuo prema nama i rekao mi da mu je žao. Izašla sam iz sobe vrišteći i zatvorila vrata za sobom. Opet sam bila na istom mjestu - prisjetila se.

'Tajila sam trudnoću jer sam već imala spontani pobačaj'
'Tajila sam trudnoću jer sam već imala spontani pobačaj'

Ovog se puta nije željela nositi s porodom kod kuće te je tražila da joj pomognu kirurzi, svjesna da mora misliti i na Esme. Svoju četvrtu bebu su nazvali Samuel. Iste godine Zoe je opet ostala trudna, baš uoči Božića 2010. godine. No iste večeri u siječnju kad su sretne vijesti podijelili s obitelji, Zoe je prokrvarila. Odmah je nazvala liječnika koji joj je rekao da je vjerojatno imala spontani pobačaj.

- U siječnju sam se razboljela i znala sam da je riječ o nečem ozbiljnom - rekla je. Po oporavku je otišla u bolnicu kako bi vidjeli što je s izgubljenom trudnoćom, i tada su otkrili da je ipak i dalje trudna, no nosila je blizance. Liječnici su rekli da se jedan blizanac ne razvija kao drugi te da prijeti opasnost kako bi mogla izgubiti jednu bebu. Istovremeno, otkrili su da ima bubrežne kamence i upalu bubrega. Unatoč svemu, par se morao suočiti s gubitkom jednog od blizanaca, kćerkicom Isabellom. Zabrinuti za život drugog djeteta, liječnici su rekli da će morati operirati kamence. Operacija je bila uspješna, a uskoro se rodila njihova druga kći, Bronte koja sad ima osam godina.

- Ono što sam proživjela ne može se poništiti. Svaku izgubljenu bebu gledam kao nevjerojatan dar - rekla je ona.

. Nakon prvog gubitka, morao sam učiniti sve da Zoe bude dobro. Moj instinkt je bio da pomognem njoj, a kad sam znao da je OK, onda smo zajedno tugovali. Pričali smo i komunicirali kako bismo tugovali istim načinom i ritmom - pojasnio je Andy.

Svijet koji se ruši

Bivša glumica Zara i suprug Lex su oduvijek znali da će morati začeti potpomognutom oplodnjom. Zara (36) borila se s endometriozom, a prvi put pokušali su dobiti bebu 2015. godine. Ostala je trudna već nakon prve oplodnje i početkom 2016. godine dobili su sina Jaxa koji danas ima četiri godine. U nadi da će mu osigurati bracu ili seku, odlučili su se na još jedan pokušaj trudnoće. Uskoro je ostala trudna, no Zara je ubrzo morala medicinskim putem prekinuti trudnoću jer se pokazalo da je beba, Jesse, teško bolesna.

- Imate osjećaj kao da vam se svijet ruši. Imala sam puno pregleda i na svakom od njih smo gledali kako pleše i maše nam - kazala je.

Ispalo je kako se većina organa bebe razvija izvan tijela, a liječnici su im objasnili da je riječ o poremećaju koji je "nespojiv sa životom". Par se oprostio od Jessea 26. listopada 2018. godine. Nakon tugovanja, odlučili su pokušati još jedanput. No ovog puta trudnoća je završila spontanim pobačajem. Kako bi pronašli način za borbu s teškom i depresivnom stvarnošću, par je sljedećeg ljeta sa sinom Jaxom odletio na Malibu i ondje su se vjenčali na plaži, a u pijesku su ispisali ime preminulog Jessea.

Po povratku kući, odlučili su ponovo pokušati. I ovog puta je trudnoća završila spontanim pobačajem. Početkom ove godine Zara i Lex su pokušali još jedanput, no posve ih je slomio treći pobačaj. Zara je na preglede morala sama jer je zbog korona virusa na snazi bila izolacija i tada je doznala da bebi više ne kuca srce.

- Imala sam masku na licu i toliko sam snažno plakala da sam se osjećala kao da hiperventiliram. To je bilo nekoliko tjedana prije spontanog pobačaja. Dobila je tabletu koju je ponijela kući, no trauma za par ovdje nije završila.

- Sljedeća dva tjedna se činilo da je sve u redu, no jedne nedjelje probudila sam se s osjećajem kao da ležim u lokvi vode. Uz mene su bili Jax i Lex. Pogledala sam, a ispod mene je sve bilo puno krvi. Siroti Jax, mislim da se stvarno jako uplašio - prepričala je.

Lex ju je hitno odvezao u bolnicu gdje se srušila. Izgubila je dvije litre krvi, a krvarenje je vrlo rijetka nuspojava tablete koju je dobila.

Zara kaže kako nije sigurna hoće li ikad više pokušati ostati trudna, a Jaxa smatra malim čudom. No nada se da će činjenica kako je o svemu progovorila pomoći drugim ženama koje prolaze kroz slično iskustvo.

Lex vodi filmsku tvrtku zajedno sa Zarom.

- Mislim da se kao suprug većinu vremena osjećate bespomoćno. Muškarci skrivaju emocije, a ja nisam tugovao  i zato sam imao napadaje panike. Bacao sam se na posao kako ne bih mislio na gubitak - zaključio je on.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa