Povećajte male prostore bojom i 'lebdećim' zidnim elementima | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Povećajte male prostore bojom i 'lebdećim' zidnim elementima

Povećajte male prostore bojom i 'lebdećim' zidnim elementima
1

Prostorija će djelovati većom ako zidove obojite u svjetlije ili zagasitije tonove. Za uređenje malog prostora birajte višenamjenski, ali i ‘lebdeći namještaj’, koji se pričvršćuje za zid

VIDEO

Mali prostori često ostaju pretrpani stvarima ili se one u njima nalaze 'bez ikakvog reda'. Učiniti ih skladnim, prostranim i dostatnim za potrebe ukućana uvijek je izazov. 

- Manjak kvadrature iziskuje više kreativnosti i pametnih dizajnerskih rješenja. Dobro planiranje i iskoristivost svakog centimetra ključ su uspjeha za dobro prostorno rješenje - objašnjavaju nam dizajnerice interijera Ana Prosenik i Matea Poldrugač iz zagrebačkog studija Happy Habitat.

POGLEDAJTE VIDEO (Pet načina kako učiniti dom toplijim):

Pokretanje videa...

Pet načina kako da dom učinite toplijim zimi bez povećanja računa za grijanje 00:31

Jedno od najvažnijih pravila malih prostora i stanova je da ga 'otvorite' kako bi djelovao veće. 

- Ako vaš već minijaturni prostor dodatno zatvaraju pregradni zidovi, stupovi ili kakvi drugi arhitektonski elementi, manjim konstruktivnim zahvatima i rušenjima u potpunosti otvorite prostor, ako ste u mogućnosti. Mala ali skladna geometrijska cjelina poslužit će kao prazno platno za vašu maštovitu dizajnersko-umjetničku intervenciju - napominju dizajnerice.

Iako se većina ljudi u malim prostorima ustručava koristiti boje, promišljen izbor uvijek je bolji od posve bijelog i hladnog interijera. 

- Svjetlije i zagasitije boje pridonijet će otvaranju cijelog prostora. No pri uređenju doma svakako razmislite o vlastitim preferencijama, psihološkim karakteristikama svih boja i odaberite ono u čemu ćete se vi osjećati ugodno - savjetuju dizajnerice. 

Dodaju da koristite i balansirate boje bez zadrške. Odaberite jedan zid prostora kao fokusnu točku, naglasite ga bojom po izboru, neutralizirajte odabirom namještaja i prostor će 'oživjeti'.

Svakako vodite brigu o prozorima, koji će u vaš prostor dovesti prirodno svjetlo, ali i pametnim rasvjetnim rješenjima, koja uz navedeno mogu dodatno 'povećati' prostor.

- Uz dobro planiranje i pametno investiranje sve ono što dom, osim atraktivnim, čini funkcionalnim, pravilan je odabir i količina namještaja te dekoracija. U ovom slučaju vrijedi ona ‘Više je manje’ - kažu dizajnerice.

Za čišći dom dobro prilagodite biljku na njeno novo okruženje
Za čišći dom dobro prilagodite biljku na njeno novo okruženje

Mali prostor ne diktira ograničen broj komadnog namještaja nego iziskuje pomno planiranje i stručnost u odabiru materijala, dimenzija i vrsti proizvoda. 

- Odaberite ključne komade koji su vam nužni u prostoru, investirajte u kvalitetu, i s vremenom dograđujte započeti koncept. Birajte pametna, skrivena skladišna rješenja, “lebdeće” zidne elemente, vizualno nemasivan namještaj, a boju unesite detaljima i dekoracijama - predlažu dizajnerice.

Uređujete li, primjerice, dnevni boravak koji je ujedno spavaća soba, odaberite kauč na razvlačenje. Birajte “lebdeće” elemente. Svaki komad namještaja koji je odignut od poda može učiniti vaš dom većim. Bilo da je riječ o komodi, ormaru ili kauču.

Što god možete, kupite bez nogica i pričvrstite na zid, ili birajte one komade koji na podu stoje na tanjim nogicama. Kao još jedno rješenje predlažu i obnovu ili adaptaciju kuće, stana ili malog prostora. Kad govorimo o praktičnosti malih prostora, kao glavni problem dizajnerice ističu nedostatak prostora za odlaganje i spremišta o kojima rijetko kad razmišljamo. 

- Rješenje problema ‘skladištenja’ su ugradbeni ormari, poličari i komode, svih dimenzija i različitih karakteristika. Svoje skladišne prostore dizajnirate pametno, spojite ih sa zidovima, smanjite dubine, povećajte visine, ukomponirajte što više organizacijskih elemenata, implementirajte što više tehničkih rješenja (poličara, vješanja, odlaganja). Vaš dom će vam biti zahvalan - objašnjavaju.

 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

10:33
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka
ISKRENA JE

Udata sam i imam puno mlađeg ljubavnika: Čini me boljom, ovako sam sretna žena i majka

Da ljubav dolazi na razne načine dokazuje slučaj 50-godišnje Hrvatice Marine koja je ispričala vlastitu neobičnu ljubavnu priču te kako je pronašla sreću