Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

'Povezaniji smo i zadovoljniji otkad i dijete spava s nama’

'Povezaniji smo i zadovoljniji otkad i dijete spava s nama’

Djeca koja spavaju s roditeljima su nezavisnija jer dobivaju brzu reakciju roditelja na sve svoje potrebe. Također su manje plašljiva od vršnjaka koji spavaju sami u svojim sobama, a i znatno je manja stopa SIDS-a

VIDEO

Zajedničko spavanje danas više nije tabu i mnoge majke su svjesne dobrobiti za dijete od tzv. cosleepinga. Jedna od njih je i Karmen Kličinović Šantić (27), majka 2,5-godišnjeg Matea. Gotovo od prvog dana ona, suprug i sin dijele bračni krevet.

- Tijekom trudnoće govorila sam kako nema šanse da beba spava s nama u krevetu i stvarno sam mislila da to neću dopustiti. I doista, Mateo je prvih nekoliko mjeseci više-manje spavao u svojem krevetiću. Uspavala bih ga u kinderbetu, a onda kad je došlo vrijeme za noćno dojenje, prebacila sam ga u svoj krevet, gdje bi ostao do jutra - priča Karmen dodajući kako je zajedničko spavanje jako praktično zbog dojenja.

No Mateo je sa sedam mjeseci završio u bolnici, roditelji nisu mogli biti s njim cijelo vrijeme i kad je konačno došao kući, nekako je počelo zajedničko spavanje.

- Nakon toga ga nismo više uopće vraćali u njegov krevet. Na početku smo nešto kao i pokušavali, ali brzo smo odustali. Mateo mirno spava, bračni krevet je velik te se suprug i ja naspavamo bez problema - priča Karmen.

Svaku večer, nastavlja, ona i Mateo imaju večernji ritual maženja i pričanja te Mateo mirno zaspi. Ono što je primijetila je da Mateo puno dulje i bolje spava kod njih u krevetu nego u kinderbetu.

- Ni suprug ni ja nemamo plan vraćati ga natrag, neka spava s nama dokle želi. Stvarno smo međusobno jako povezani. Praktična strana cosleepinga pokaže se i kad je bolestan i s temperaturom. Opipam ga u sekundi i ponovno zaspem, a ne moram razbuđivati ni sebe ni njega - kaže Karmen.

Prema podacima sa stranica JGL-a, djeca koja su spavala s roditeljima, prema istraživanjima, nezavisnija su i manje plašljiva od vršnjaka koji su spavali sami. Brža reakcija majke na bilo koji zahtjev pruža ranu potporu koja je ključna za razvoj samostalnosti što znači da će dijete samo dati do znanja roditeljima kad želi vlastiti prostor. I brojna istraživanja pokazala su da je roditelj u vidnom polju izvor sigurnosti, posebice dojenčadi, koja čim se probude traže blizinu majke. Tako su istraživanja otkrila poveznicu između zajedničkog spavanja i stope sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS), koja je bitno niža tamo gdje se potiče zajedničko spavanja. Prema istraživanjima dr. Roberta i Sarah Levine, provedenom na Harvardu, zajedničko spavanje može promijeniti odnos s djetetom. Dokazano je da je blizina majke nužna za normalan razvoj djetetova mozga.

Popularna imena u Hrvatskoj: U 2018. najviše ima Mia i Luka
Popularna imena u Hrvatskoj: U 2018. najviše ima Mia i Luka

- Mnoga istraživanja ističu prednosti za psihički i emocionalni razvoj djeteta. Ako obitelj već odluči da im je to neprihvatljivo, svakako se preporučuje da beba spava barem u istoj sobi s roditeljima kako bi ih čuli kako dišu i da li plaču. Nema dobne granice za ‘izbaciti’ dijete iz kreveta, ali smatram da im se može objasniti oko polaska u školu - kaže pedijatrica dr. Giovana Armano.

POZNATO IME NOVE KRALJEVSKE BEBE? Evo tko je inspirirao Meghan i Harryja

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru