Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Popularna imena u Hrvatskoj: U 2018. najviše ima Mia i Luka

Popularna imena u Hrvatskoj: U 2018. najviše ima Mia i Luka

Biranje imena djeteta može biti pomalo zastrašujuće jer će ga dijete nositi do kraja života. Hrvatima su najdraža imena Luka i Mia, a provjerili smo i značenja najpopularnijih imena

VIDEO

Ove godine na svijetu će se roditi više od 120 milijuna djece, a odabir imena je jedna od važnijih odluka koju roditelji moraju donijeti. To može biti zabavno, ali odgovornost imenovanja drugog ljudskog bića može iskustvo učiniti i pomalo zastrašujućim. Na kraju krajeva, dijete će nositi to ime cijeli život. Koja su značenja deset najpopularnijih imena za djevojčice i dječake u 2018. godine otkrijte u nastavku.

U 2018. hrvatski roditelji su se najčešće odlučivali za žensko ime Mia i muško Luka, piše Miss7Mama.

10 najpopularnijih imena za djevojčice u 2018. godini:

1. Mia

2. Lucija

3. Sara

4. Ema

5. Nika

6. Ana

7. Lana

8. Marta

9. Elena

10. Rita

- Pretpostavka je da je Mia skraćena varijanta imena Maria. U romanskim jezicima "mia" znači "moja". Na grčkom " mea" znači "moja", "samo jedna". Ime je postalo popularno na našim prostorima u posljednjih nekoliko godina, kako u BiH tako i u Srbiji i Hrvatskoj. U Njemačkoj je od 2009. bilo više puta na mjestu br. 1 najčešćih imena za djevojčice - piše na portalu Značenje imena.

Drugo najpopularnije ime, Lucija, je latinskog porijekla, a izvedeno je od latinske riječi lux što znači svjetlost. Sara je ime hebrejskog podrijetla a dolazi iz riječi Sarai što znači kneginja ili vladarica.

Pažljivo odaberite: Ime može utjecati na ponašanje djeteta
Pažljivo odaberite: Ime može utjecati na ponašanje djeteta

Ime Ema je kod nas preuzeto od njemačkog imena Emma, koje je izvedeno od stare germanske riječi ermanischen ili ermen što znači cijela ili cjelokupna. Nika je ime božice pobjede u grčkoj mitologiji.

Ana je izvedenica hebrejske riječi hanna, kasnije preuzete u latinski jezik, a označava milost i zahvalnost. Lana ima domaće porijeklo, a izvedeno je od imena biljke lan.

Marta je ime hebrejskog porijekla i znači gospođa ili gospodarica. Elena je izvedenica grčkog imena Helena što znači sunčeva svjetlost, sjajna ili blistava.

Rita je skraćeno ime od Margarita ili Margareta koje znače biser ili perla.

baby sleeping with the stars

10 najpopularnijih imena za dječake u 2018. godini:

1. Luka

2. David

3. Jakov

4. Petar

5. Ivan

6. Mihael

7. Filip

8. Marko

9. Matej

10. Fran

Luka  je muško ime grčkog porijekla izvedeno od grčke riječi "luks" (grč: Λουκάς) što znači "svjetlost, svjetleći". Ovim imenom se također često označavao žitelj Lucanije, oblasti u Italiji. Luka je na vrhu liste najčešće davanih imena dječacima rođenim u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina. Ime je jako popularno i u raznim europskim zemljama, u Austriji je npr. već posljednjih 12 godina na listi popularnosti na prvom mjestu, a i u Njemačkoj je ime na samom vrhu liste, piše na portalu.

David je u Bibliji drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa. Potiče iz starohebrejskog Dawidh što znači voljen, ljubljen. Jakov je isto hebrejskog porijekla a dolazi od imena Jaaqov što znači peta.

Petar je izvedenica grčke riječi petros što znači kamen ili stijena. Ivan potječe od starohebrejskog yohanan što znači 'bog mu se smilovao', ili prevedeno s hebrejskog 'u milosti Jehovinoj'.

Čudo u bolnici: Rođen sa samo 500 g, nakon 545 dana ide kući
Čudo u bolnici: Rođen sa samo 500 g, nakon 545 dana ide kući

Ime Mihael  je staro-hebrejskog porekla, te potječe od imena Mikail, ili od arapskog imena Mikhail, te od grčkog imena Mihail, a  znači - onaj koji je kao sam Bog. Filip je ime grčkog podrijetla nastalo od riječi philippos što znači prijatelj.

Marko je izvedenica iz latinskog prezimena Marcus, koje je nastalo spajanjem mart i kos, što znači posvećeno Marsu, rimskom bogu rata. Matej je ime hebrejskog porijekla izvedeno od starohebrejskog imena Mattitjah što znači dаr Božji.

Fran je skraćenica imena Franjo, koje je pak izvedenica imena Francisko što znači mali Francuz.

NOVA SVAĐA U KRALJEVSKOM DVORCU? Kate Middleton nije otišla na slavlje prije poroda vojvotkinje Meghan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja