Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Povijest tye-die tehnike: Nisu je otkrili hipiji, tako su tekstil u Peruu bojili u dalekoj povijesti

Povijest tye-die tehnike: Nisu je otkrili hipiji, tako su tekstil u Peruu bojili u dalekoj povijesti

Slična tehnika je i batik, koja koristi vosak ispod kojeg će prilikom apliciranja bojila ostati bijeli trag. Ovi su načini ukrašavanja tekstila kroz stoljeća specifični za razne krajeve svijeta

VIDEO

Najstariji poznati primjerci tie-dye tehnike pronađeni su u Peruu, a datiraju oko 11. godine prije naše ere, dok je sličan dizajn otkriven i u Kini. No tamošnje kreacije nastale su nešto kasnije, oko 5. stoljeća naše ere. Ipak, čini se, prema povijesnim izvorima, da je ovaj dizajn neovisno nastajao u raznim krajevima - uključujući Indiju, Japan te dijelove Afrike.

Naime, ovo nije prvi puta da se diljem svijeta pojavljuju slični modni elementi, motivi i tehnike na odjeći, ponajprije radi sličnog načina razmišljanja, praktičnosti i dostupnosti sličnog materijala - primjer su neke biljke koje su većinu povijesti bile glavna bojila.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Boris Pavlin: Tehnike visoke mode su rad po mjeri i sve ručno 03:53

Jedna od najpoznatijih tradicija bojanja u Japanu slična je tie-dye tehnici, riječ je o shiboriju, koja znači - prešati. Prvi izvori datiraju iz 8. stoljeća. Tkanina se pritom boji dubokim tonovima indiga, a bijela ostaje kao atraktivan kontrast koji donosi razne vizualne igre. Motiv na haljini ili majici ispadne likovno atraktivan, geometrijski i i raznolik.

Cilj je djelomično pobojati tkaninu, kao na svim sličnim tehnikama koje su kreativne na sličan način.

Slojevite formule: Igra raznih dužina daje nam niz mogućnosti
Slojevite formule: Igra raznih dužina daje nam niz mogućnosti

Još jedan primjer sličnog bojanja tkanine je batik. Na tkaninu se prvo nanosi vosak, onda se boji tekstil, a nakon toga vosak se otapa ili ljušti. Pritom ostaje karakterističan, spontano nastali uzorak.

Ovaj modni moment zapadnim je svijetom zavladao tijekom sedamdesetih, u eri hipija. Oni su, naime, popularizirali sve prirodno, istočnjačko, drugačije od tadašnjeg zapadnjačkog načina razmišljanja i života - u to vrijeme moda je bila konzervativna, ljudi su se odijevali slično.

Kako su majice za sportašice postale primjer odličnog dizajna
Kako su majice za sportašice postale primjer odličnog dizajna

Pritom su se bunili protiv rata u Vijetnamu, zastupali ideje o svjetskom miru i vjerovali u neku ljepšu budućnost.

No hipiji su odustali od zapadnjačkih konvencija te prihvatili premise istočnjačke kulture, od joge i tatamija u vlastitom domu do konzumiranja njihove hrane. Sve to radili su odjeveni u egzotičnu odjeću, ukrašenu tie-dye motivom.

Vogue Singapore na naslovnicu je stavio manekenku koju je nacrtala umjetna inteligencija
Vogue Singapore na naslovnicu je stavio manekenku koju je nacrtala umjetna inteligencija

Osim toga, u modu je ušao 'uradi sam' princip, pa su šarene majice stilizirali nakitom koji su sami napravili.

Psihodelične majice imale su niz boja, što više to bolje. Predivne nijanse izmjenjivale su se u znaku raskošnih pigmenata, a sve skupa izgledalo je atraktivno i luckasto.

A put kojime su te istočnjačke tehnike došle u SAD, gdje je hipi i nastao, povezujemo s vojnicima koji su u sklopu Peace Corpsa došli iz Afrike. Bilo je to krajem šezdesetih, kad je održan i Woodstock festival te se sve lijepo poklopilo. Festival je dobio nepisani dress code, a svijet novi stil koji je srušio konzervativna pravila odijevanja.

Glazbenici poput Janis Joplin i Joea Cockera među prvima su odjenuli ovu chic odjeću, koja je postala ultimativni hit.

Bilo je tu niz praktičnih razloga - mladi koji su odbijali tvornički ili uredski posao isticali su svoje skromno materijalno stanje jer ova je roba bila jeftina te se mogla bojati i nositi na više načina. Multifunkcionalnost i ignoriranje dotadašnjih pravila načina života bile su praktične smjernice mladih toga doba.

No nisu samo oni voljeli tu tehniku, već su se pojavile i verzije za domaćice, pa su izdavači osmislili knjižice sa savjetima. Majke su s djecom kod kuće bojale tekstil u loncu, to je postao jedan od popularnih kućnih hobija.

Kasnije su došle na red radionice, edukacije na raznim sajmovima kako osmisliti vlastiti tie-dye, a danas je to jedan od trendova koji nas podsjeća na doba hipija. Naravno da i danas možemo sami osmisliti taj stil, no uglavnom se te stvari nalaze u kolekcijama retro brendova koji se prisjećaju ere društvene slobode.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju