Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Povišeni jastuk i ovlaživači će pomoći kod začepljenog nosa

Povišeni jastuk i ovlaživači će pomoći kod začepljenog nosa
1

Što pomaže: Smanjite grijanje u spavaćoj sobi, uključite ovlaživač, isperite nos otopinom koju ste sami napravili i jedite začinjenu hranu da bi mirno spavali

VIDEO

Najčešći uzrok začepljenom nosu i otežanom disanju kroz njega po noći je suhi zrak u grijanim prostorijama koji šteti sluznici nosa. Jednostavno rješenje je postavljanje ovlaživača zraka. Ako ste skloniji prirodnim rješenjima, na radijatore postavite vlažne krpe ili posudice s vodom, koje će također pomoći u ovlaživanju.

Što češće treba prozračivati prostoriju u kojoj se spava, smanjiti grijanje ili ga potpuno ugasiti preko noći, što će doprinijeti lakšem uspavljivanju i disanju kroz nos.

Ljuta hrana brzinsko je rješenje

Hren, čili papričice, pikantna variva i juhe začinjene paprom brzinsko su rješenje za otvaranje dišnih puteva, osobito ako ih jedete vruće. Kemijski spoj kapsaicin u ljutoj hrani potaknut će odčepljivanje, a najbolje je to primjenjivati uvečer muči li vas nos upravo po noći.

Pomoći može i luk koji treba narezati i pomirisati, a osim suza potaknut će i curenje nosa. Sličan učinak imat će i crni kim, čije sjemenke treba zdrobiti i zamotati u gazu. Stavite blizu nosnice i duboko udahnite, a računajte na to da će osim curenja nosa doći i do blagog peckanja koje prati oslobađanje nosnih puteva.

Terapija parom

Zakuhajte vodu i stavite u široku posudu te u nju dodajte dvije do tri kapi ulja eukaliptusa. Možete koristiti i ulje mente, kamilice ili čajevca. Prekrijte glavu velikim ručnikom. Zatvorite oči i nježno udišite paru. 

Ispiranje nosa

Za pripremanje otopine za ispiranje potrebna vam je destilirana voda, kuhinjska sol, soda bikarbona i pumpica za nos ili plastična injekcija koju možete kupiti u ljekarnama. Pomiješajte pola žličice soli s dvije šalice mlake vode i prstohvatom sode bikarbone. Otopinu stavite u injekciju te s njom isperite nos iznad umivaonika. Dok to radite, dišite na usta. Koristite li pumpicu, postupak je isti, a nakon ispiranja nježno ispušite nos.

Podizanje glave pomaže

Ako i dalje osjećate simptome začepljenog nosa po noći, pokušajte ispod glave postaviti više jastuka. Ako je glava povišena u odnosu na srce manje su šanse da će se nosni putevi začepiti, a sluz će lakše istjecati.

Što ne smijete činiti:

  • Izbjegavajte šmrcanje i povlačenje sluzi natrag u nos.
  • Izbjegavajte alkohol i cigarete jer će oni samo pogoršati problem.
  • Ne forsirajte jako puhanje nosa jer će to uzrokovati još veće začepljenje.
  • Ne pritišćite jako čelo ako imate začepljen nos jer će to samo još više stimulirati sinuse.
  • Ne uzimajte tablete za upale ako nemate drugih simptoma osim curenja nosa.
  • Ne koristite redovito kapi za nos.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Evo kako danas rade dućani: Planirali ste lasagne, ali ste odustali? Znamo kako vam je...
RADNA VREMENA

Evo kako danas rade dućani: Planirali ste lasagne, ali ste odustali? Znamo kako vam je...

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja: Ribe će ići na kave, a Lav imati problem s roditeljima
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja: Ribe će ići na kave, a Lav imati problem s roditeljima

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Imao sam srčani i trebam ići na odčepljenje vena. Bojim se...'
MEVLUDIN ODGOVARA

'Imao sam srčani i trebam ići na odčepljenje vena. Bojim se...'

Mladić se boji koronografije na koju mora ići jer je nedavno imao srčani udar. No, Mevludin kaže da doista nema potrebe za strahom i da će sve proći u najboljem redu