Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Povratak među žive jutro nakon tuluma - trikovi kako olakšati mamurluk i osjećaj mučnine

Povratak među žive jutro nakon tuluma - trikovi kako olakšati mamurluk i osjećaj mučnine

Ako ne osjećate mučninu u želucu, dobar izbor namirnica za doručak su ou one bogate vitaminima B skupine i kalijem - cjelovite žitarice, banana, jaja, mliječni proizvodi...

VIDEO

Ako se jutro nakon novogodišnjeg tuluma probudite s bolovima u glavi, a čim ju pomaknete, zabole vas svi mišići i zavrti se cijela soba, uz osjećaj da ćete povratiti isti čas, jasno je da ste popili koju čašu previše.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovih sedam znakova ukazuju na to da ne pijete dovoljno vode

Pokretanje videa...

00:43

Riječ je o simptomima koji se mogu povezati s dehidracijom tijela, jer alkohol djeluje kao diuretik, pa dvije,tri čaše vode nakon tuluma mogu značajno ublažiti stvar. No, tko se još nakon lude noći uspije sjetiti toga?

Iako mnogi najčešće nakon takvog buđenja posegnu za šalicom kave, u nadi da će ih ona razbuditi, radije ju preskočite. Naime, kava također djeluje kao diuretik i samo će pogoršati simptome mamurluka. Radije posegnite za čašom, dvije obične vode i pričekajte neko vrijeme do doručka. Preskočite dodavanje limuna u vodu, ako ste inače navikli, jer može iziritirati želudac napaćen alkoholom. 

Valovi u kosi: Najbolje frizure za dane slavlja, zabave i tuluma
Valovi u kosi: Najbolje frizure za dane slavlja, zabave i tuluma

Ipak, voće, kao i hrana i pića bogata fruktozom - što podrazumijeva voćne sokove - pokazali su se učinkovitima kod mamurluka, pa pokušajte popiti čašu svježe cijeđenog soka od naranče, ili sok od jabuke, uz doručak.  Jedite suhu hranu, poput krekera i prepečenca, ako osjećate mučninu.

Teen suffering head ache at home

Pitom pomaže i adekvatan unos vitamina B skupine prije i nakon prekomjernog konzumiranja alkohola, jer potiče njegovu razgradnju. Zato je zobena kaša s bananom (koja je bogata kalijem) i grožđicama, ili kriška kruha s malo pileće salame, te kuhano ili pečeno jaje, dobar izbor za doručak nakon novogodišnjeg tuluma, dok se za ručak preporučuje lagano pileće meso, riba, iznutrice, gljive i puno zelenog lisnatog povrća, poput špinata, blitve i kupusnjača (brokula). 

Dobro je znati: tko i kada ne bi trebao konzumirati alkohol
Dobro je znati: tko i kada ne bi trebao konzumirati alkohol

U slučaju mučnine, prije i poslije ručka popijte šalicu čaja od mente, ili žvačite žvakaću gumu s okusom peperminta. Ako vam je želudac jako nadražen, izbjegavajte sve kiselkaste sokove i kiselu hranu. Umjesto soka od naranče, popijte onaj od jabuke, ili malo vode s jabučnim octom, koji sadrži manje kiseline. Žudite li za toplim napitkom, možete pomiješati vruću vodu, med i limun, te piti taj napitak više puta na dan.

U slučaju nadutosti i grčeva u želucu, popijte čašu vode sa žličicom sode bikarbone, ili čaj od koromača. 

Pileća juha savršeno je jelo nakon mamurluka, jer ćete u jednom obroku dobiti proteine dobiti iz piletine, elektrolite iz juhe i lako probavljive ugljikohidrate iz rezanaca – djelovat će poput najboljeg lijeka.

Alternativa ovoj juhi je juha od rajčice, koja je puna kalija i elektrolita te pomaže ubrzati rad jetre. Dobar izbor laganijeg obroka su i kuhana jaja, ili rižoto od gljiva, na primjer. 

I, naravno, najbolji lijek protiv mamurluka je kvalitetan odmor, pa se nastojte opustiti i odspavati prije nego što se morate suočiti sa svakodnevnim obavezama. Korisno je i prošetati na svježem zraku.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa