Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Poznati fotograf: Odlazak u Ameriku bio je kao skok s litice

Poznati fotograf: Odlazak u Ameriku bio je kao skok s litice
4

Hrvatski fotograf svojim je radovima ostavio bez riječi izbirljivu američku umjetničku scenu, a on smatra da je New York najbolje mjesto za svakog umjetnika...

VIDEO

Nagrađivan mlad hrvatski fotograf Hrvoje Slovenc (37) iz Zagreba odlučio je nakon završenog Prehrambeno-biotehnološkog studija u Zagrebu poći put Amerike, iako nije ni sanjao u što se upušta. Danas živi u Bronxu, u istom stanu koji je unajmio prije deset godina kad se doselio, te fotografira, izlaže i predaje...

- Volim se našaliti da u New Yorku svatko želi biti ili glumac, ili pjevač, ili fotograf. Ovdje postoji tolika masa izvrsnih umjetnika da je ponekad i meni misterij koji od njih i zbog čega ‘uspije’, a koji ne. Sve se na kraju svede na to da radim radove koje istinski osjećam da ih moram napraviti, nadajući se da će pasti na plodno tlo - govori taj darovit dokumentarni fotograf koji je oduševio izbirljivu američku umjetničku scenu. Danas je uspješan profesor na dva koledža.

- Već dvije godine sam redoviti profesor na malom koledžu pored New Yorka - County College of Morris. U prošlih sam nekoliko godina naučio više nego tijekom cijelog svojeg školovanja. Entuzijazam i kreativnost studenata daje mi energiju za rad na svojim projektima. Ovdje je odnos prema profesorima dosta drukčiji nego kod nas - predajem tri puta na tjedan tijekom semestra i fakultet me podupire u mom osobnom radu. Ta mi podrška i gotovo četiri mjeseca godišnjeg daje dovoljno vremena za moj rad - govori Hrvoje. 

Sve je počelo kad u Zagrebu nije mogao naći posao u struci. Pisao je za tadašnji Tjednik, prodavao sladolede, pretipkavao diplomske radove. No u njemu je tinjala ljubav prema umjetnosti, pa se dao u potragu za inozemnim studijem koji će mu omogućiti usavršavanje. Poslao je aplikaciju na LaGuardia Community College u New Yorku, ali odlazak u Ameriku još se činio kao nemoguća misija. Školarina je bila nešto niža od 10.000 kuna po semestru. Hrvoje se prisjeća da sa samo 26 godina nije bio ni svjestan u što se upušta, ali je svejedno spakirao kovčeg i s najboljim prijateljem Tonijem i svojim psom Moyrom, te dovoljno novca za prvi semestar zaputio se - u Ameriku.

- Odlazak je bio traumatičan, poput skoka s litice u nepoznato. Da nije bilo roditelja, sestre i najboljeg prijatelja, vjerojatno bih se brzo vratio u Zagreb - prisjeća se Hrvoje. U početku se tražio u slikarstvu, kiparstvu i dizajnu, ali nakon prvog kolegija iz fotografije znao je čime se želi baviti.

- Novac je uvijek bio problem, jedva sam sklapao kraj s krajem. Čak se i ne volim prisjetiti da sam si prvu kavu priuštio tek nakon godine dana provedene u Americi - govori Hrvoje i dodaje da je ostale semestre otplatio radom sa studentima s teškoćama i instrukcijama iz matematike, biologije i kemije. Smatra da se umjetnošću ne bi bavio da je ostao u Zagrebu. Dosad je izlagao u brojnim galerijama i muzejima. 

- Svaka mi je nova izložba iznova izrazito stresna, ali i uzbudljiva. A koja mi je najdraža? Svaka iz svojih posebnih razloga - izložba u MSU u Zagrebu i u galeriji u NYC od proljeća ove godine zbog zahtjevne i neobične instalacije, u Chicago Museumu of Contemporary Photography jer sam izlagao pored Sally Mann i Harryja Callahana, u Bronx Museumu of the Arts zbog toga što mi je kustos dao prostor i slobodu da napravim što god želim. 

Život u New Yorku omogućio mu je pristup velikom tržištu koje bi mu bilo nedostupno da je ograničen na hrvatsku publiku.

- New York je grad koji može biti najgore ili najbolje mjesto za život. Prepun je ambicioznih i sposobnih ljudi iz cijeloga svijeta, tako da se čovjek lako može izgubiti u masi. Ovdje prosjek ne prolazi. Grad te može prožvakati i ispljunuti, a čovjeka može uništiti i osobna ambicija tako da zapravo zaboravi uživati u životu. Sada kada znam kako grad diše, mogu ga iskreno nazvati jednim od svoja dva doma. Živim s partnerom u Bronxu, a volim svojevrsnu izolaciju koju ta četvrt donosi. Kada velim izolaciju, ne mislim na geografsku izolaciju nego odmak od ‘cut throat’ umjetničkog svijeta koji uglavnom egzistira u Brooklynu i na Manhattanu. Kada se zaželim, za 20-25 minuta vožnje sam usred te gužve i strke. Kada mi to dozlogrdi, vratim se u svoju malu oazu - govori Hrvoje.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života