Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Pozor, ovih šest znakova mogu ukazivati na autoimune bolesti

Slabljenje vida, sljepoća i loša koordinacija ruku mogu biti rani znakovi multiple skleroze. Promjene u tjelesnoj težini, ubrzan rad srca, suha koža ukazuju ili na smanjeni ili pak na pojačani rad štitnjače

Foto: Dreamstime
4 komentara

Autoimune bolesti posljedica su pretjerane reakcije imunološkog sustava protiv vlastitih stanica, tvari ili tkiva. Češće od njih boluju žene, a prvi se znakovi javljaju tijekom ili neposredno nakon puberteta. Najčešće autoimune bolesti su dijabetes, Chronova bolest, reumatoidni artritis i problemi sa štitnjačom, a simptomi su suptilni i lako mogu promaknuti, piše All Women Stalk

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Bol u zglobovima ukazuje na artritis

Preaktivan imunološki sustav može uzrokovati bolove u zglobovima. On stvara antitijela koja uništavaju koštanu ovojnicu i uzrokuju neugodne bolove. Riječ je o reumatoidnom artritisu koji, ako se ne liječi na vrijeme, može izazvati trajno oštećenje kostiju. 

2. Upale se javljaju u bubrezima i plućima

Zbog prevelike aktivnosti imunološkog tijela antitijela se mogu zadržati na jednom mjestu u tijelu kao što su bubrezi, živci i pluća. Ako ostanu predugo, zalijepe se za organe što uzrokuje upalne procese. 

RASTE KRVNI TLAK, ŠEĆER... Kasne večere loše utječu na kardiovaskularno zdravlje žena

3. Naglo mršavljenje može biti posljedica upalne bolesti crijeva

Antitijela često napadaju crijeva i uzrokuju probleme sa stolicom. Kao posljedica pretjerane imunološke aktivnosti javlja se proljev, krvarenje, bolovi u trbuhu i nekontrolirani gubitak kilograma. 

Foto: Dreamstime

Glavni oblici upalnih bolesti crijeva su Chronova bolest i ulcerozni kolitis. Crohnova bolest može se pojaviti u bilo kojem dijelu probavnog trakta, od usta do anusa, dok ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo i rektum. 

4. Nepravilan rad gušterače ukazuje na dijabetes

Imunološki sustav proizvodi antitijela koja napadaju stanice u gušterači zadužene za proizvodnju inzulina. To remeti rad gušterače i povećava rizik od dijabetesa tipa 1. 

5. Problemi s vidom mogu biti znak multiple skleroze

Slabljenje vida, sljepoća i loša koordinacija ruku mogu biti rani znakovi multiple skleroze. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke stanica neurona zbog čega poruke iz mozga ne stižu do organa ili pak stižu sa zakašnjenjem. 

Young girl with acne, with red spots on the back REAGIRAJTE NA VRIJEME Kronični stres pojačava razne kožne bolesti: Ekcem, psorijazu

6. Ubrzani puls može otkriti probleme sa štitnjačom

Imunološki sustav kontrolira rad štitnjače stoga je to ujedno i prvi organ koji strada ako se pojave promjene u sustavu. Promjene u tjelesnoj težini, pojačana nervoza, ubrzan rad srca, suha koža ukazuju ili na smanjeni ili pak na pojačani rad štitnjače. 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message