Lifestyle

Komentari 3

Prati zube prije ili poslije kave? Evo što savjetuju stomatolozi

Prati zube prije ili poslije kave? Evo što savjetuju stomatolozi

Pranjem zubi nakon ispijanja kave utrljavate kiselost u njih što može uzrokovati štetu i zube učiniti osjetljivijima. Kiselost koja se stvara ispijanjem kave slabi caklinu

Kava boji zube, a njezina kiselost može narušiti zubnu caklinu no, stomatolozi kažu da biste zube trebali prati prije ispijanja kave.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pranje zubi prije nego što popijete kavu uklanja naslage i sprječava nakupljanje mrlja, rekla je stomatologinja Christina Meiners. Kiselost koja se stvara ispijanjem kave oslabit će caklinu, vanjski sloj zuba koji ih štiti od fizičkih i kemijskih oštećenja.

Meiners navodi kako pranjem zubi nakon ispijanja kave samo utrljavate kiselost u zube što može uzrokovati štetu i zube učiniti osjetljivijima.

- Ako vam se to dogodi s vremena na vrijeme, nemojte paničariti. Ali, ako to radite često, istrošit ćete svoju caklinu - dodala je stomatologinja Siama Muhammad.

Ako jednostavno ne možete zamisliti da ne operete zube nakon prve kave, stomatolozi savjetuju da pričekate barem 30 minuta prije nego uzmete četkicu.

- Vaša slina neutralizira kiselost u ustima, a nakon pola sata usna šupljina se vraća u prvobitno stanje i kiselost je kakva treba biti pa je pranje zubi četkicom u tom trenutku sasvim dobra odluka - objasnila je Sonya Krasilnikov, stomatologinja iz New Yorka.

Alternativno, možete žvakati gumu bez šećera kako bi se stimulirala proizvodnja sline, prirodnog zaštitnog faktora vaše usne šupljine, piše HuffPost.

Najčitaniji članci