Obavijesti

Lifestyle

Komentari 62

Prava istina o širenju bakterija: Pravilo 5 sekundi i WC školjka

Prava istina o širenju bakterija: Pravilo 5 sekundi i WC školjka
1

Uobičajene mitove da se dvostrukim umakanjem hrane u umak bakterije lakše šire znanstvenici su potvrdili, dok su pravilo od pet sekundi djelomično opovrgnuli

VIDEO

Istina i mit: Pravilo pet sekundi

Pravilo pet sekundi prema kojemu je hrana koja je pala na pod jestiva ako je podignemo u roku od pet sekundi, samo je napola točno. Nije toliko bitno vrijeme, koliko vrsta hrane i vrsta površine na koju ista padne, otkrilo je istraživanje britanskog Sveučilišta Aston. Suha hrana koja je pala na tepih bila je najčišća, dok je najviše bakterija bilo na hrani ljepljive teksture koja je pala na glatku površinu, piše Fox News.  

Istina i mit: Spolne bolesti možete dobiti i preko WC školjke

Virusne i bakterijske spolne bolesti ne mogu dugo živjeti izvan tijela, pogotovo ne na hladnoj površini poput daske na toaletnoj školjci. Šanse za zarazom su vrlo male, ali ipak postoje. Da bi se zarazili spolnom bolešću s toaletne školjke potrebno je da vaša sluznica direktno dođe u kontakt sa zaraženom površinom. 

Veću opasnost predstavljaju paraziti poput stidnih ušiju i trihomonijaza koje lako prelaze na ljude. Međutim, ni paraziti ne mogu dugo živjeti bez ljudskog domaćina pa je vjerojatnost od zaraze također mala, upozoravaju iz američkog Ureda za žensko zdravlje, dijela Ministarstva zdravlja. 

Mit: Sušilo za ruke bolje je od papirnatih ubrusa

Papirnati ubrusi su više higijenski nego sušilo za ruke, potvrdila je američka analiza 12 studija. Sušilo raspršuje bakterije po rukama i po cijeloj prostoriji. Za razliku od njega, trenje koje se stvara brisanjem ruku pomaže u boljem uklanjanju bakterija i mikroba. 

Istina: Voda iz WC-a i fekalije mogu dospjeti na četkicu za zube

Podignuta WC daska omogućuje lakše širenje mikroba, naročito bakterije Clostridium difficile koja uzrokuje proljev. Samo jednim puštanjem vode s podignutom daskom bakterije mogu dospjeti na kupaonske predmete udaljene i do 25 centimetara. Zato postoji opasnost da tragovi fekalija završe na četkicama za zube ako stoje u blizini. 

Istina: Dvostruko umakanje u umak širi bakterije

Grickalice se najčešće poslužuju uz zdjelicu umaka. Dvostruko umakanje (nakon što odgrizete komad grickalice i ponovno umočite u umak) bakterije iz usta ulaze u umak i miješaju se s drugim mikrobima, a ponovnim umakanjem vraćaju se u usnu šupljinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'
ODLIČNA VJEŽBA

'Počela sam vježbati jogu, evo koje sam pozitivne promjene osjetila u svom tijelu i držanju'

Ovo su dobrobiti koje je Sarah Regan osjetila iz prve ruke nakon što se redovito počela baviti jogom, radi se o vježbama za čitavo tijelo - od vrata do stopala