Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Prava ljepota dolazi iznutra: Ove namirnice obnavljaju kožu

Prava ljepota dolazi iznutra: Ove namirnice obnavljaju kožu

Moćno oružje iz prirode spašava kožu. Maslinovo ulje, orasi, lješnjaci i bademi hidriraju suhu i umornu kožu, borovnice su prirodni anti- age serum, a limunov sok pomaže pri izlučivanju toksina

VIDEO

Još od davnina poznata je izreka: “Prava ljepota dolazi iznutra”. Čak i najmanje promjene u našim prehrambenim navikama prvo će se odraziti na našoj koži, ističe magistra nutricionizma Mirela Marić, vlasnica zagrebačkog Nutrilife Centra.

Određene namirnice prijeko su nam potrebne upravo radi obnove kože i njezine pripreme za hladnije dane.

- Borovnice su bogate antioksidansima, a imaju i ‘anti-aging efekt’ (usporavaju proces starenja kože). Možete ih jesti same, a i kao dodatak voćnim salatama, smoothieju, desertima, shakeovima… Da biste iskoristili maksimum njihove nutritivne vrijednosti, jedite ih u sirovom obliku - savjetuje nutricionistica Marić, službena nutricionistica showa “Život na vagi”.

Nastavlja da su lješnjaci, orasi i bademi bogati omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu procesu hidratacije kože i sprečavaju nastanak akni. Limunov sok pomaže našem organizmu da na prirodan način odstrani toksične tvari – objašnjava Marić.

Vegetarian breakfast meal with spinach, arugula, avocado, seeds and sprouts

Na popisu namirnica zaslužnih za obnovu kože je i avokado.

- Čak 75 posto ukupnih masnoća u sastavu avokada čine zdrave, nezasićene masti (omega-3 i omega-6 kiseline) koje imaju poželjan omjer. Ulje avokada također je bogat izvor omega-3 kiselina, možete ga koristiti za pripremanje salata, a za dodatni efekt podmlađivanja kože i za njegu kože “izvana” - objašnjava nutricionistica.

Nadalje, tu je zelena salata, odlična za detoksikaciju organizma! Poput limuna, i zelena salata, bogata beta-karotenom, pomaže u održavanju kože lijepom i zdravom. U ovom prestižnom društvu za obnovu kože, kose i noktiju, nalazi se i riba.

- Ona je na samom vrhu ljestvice hrane koja je najbolja za kožu zbog nezasićenih masti i masnih kiselina, zaslužnih za zdrav ten. Omega-3 i omega-6 masne kiseline nadasve su potrebne za očuvanje lijepe i njegovane kože, ali unatoč poznavanju te činjenice svjesni smo kako ih je u našoj hrani malo i premalo – upozorava nutricionistica. 

Korejke čuvaju mladolik izgled ovim pravilima za njegu kože
Korejke čuvaju mladolik izgled ovim pravilima za njegu kože

– Omegom-3 bogato je i maslinovo ulje. Ono pomaže koži da se dubinski hidratizira i prevenira nastanak akni. Za maksimalni nutritivni efekt odaberite kvalitetno djevičansko maslinovo ulje i konzumirajte ga u sirovom stanju u vidu dresinga za salatu, baze za biljni namaz, poput hummusa, ili možete u maslinovo umakati kruh - savjetuje nutricionistica Marić. 

Namirnice koje hrane i čuvaju kožu

1. Tamna čokolada

Unos tamne čokolade s minimalno 70% kakaa pomoći će koži da se obrani od nagativnog učinka toksina te spriječiti preuranjeno starenje kože, kaže nutricionistica Mirela Marić.

2. Limunov sok

I limun je odličan za detoksikaciju organizma. Limunov sok pomaže našem organizmu da na prirodan način odstrani toksične tvari. Možete ga dodavati vodi za okus i kiseliti njime salate.

3. Voda

Pijete li 2-3 litre vode dnevno, primijetit ćete kako vam je koža dovoljno hidrirana i izgleda zdravije. Samo zdrave i rehidrirane stanice kože mogu i izgledati lijepo te zadržati preplanulu boju. 

4. Đumbir

Na listi namirnica za zdravu kožu sve pohvale idu i đumbiru, odličnoj namirnici koja detoksificira organizam, stimulirajući probavu, vrlo važnu za lijep izgled kože, kaže nutricionistica Marić.

5. Orašasti plodovi

Orašasto voće možete jesti samo, u obliku biljnog mlijeka iz domaće radinosti, dodati ih isjeckane u salate ili od njih napraviti biljni maslac, te njima dekorirati deserte i kolače.

Ako vam nedostaje cinka, ranice zarastaju sporije

Od minerala su ključni cink i selen. Osim što je cink bitan za regulaciju mašćenja kože i produkcije sebuma, on je također ključan za metabolizam omega-3 i omega-6, esencijalnih masnih kiselina. Niže razine cinka u tijelu odražavaju se i na pogoršanje stanja akni, ali i otežan metabolizam omega-3 i omega-6.

- Primjerice, ako tijelu nedostaje cink, primijetit ćete da vam ranice zarastaju sporije. Dobri izvori cinka u prehrani su zobene pahuljice, bučine sjemenke, orasi i drugi orašasti plodovi, meso - kaže nutricionistica Marić. 

Selen iz lososa usporava starenje kože, ali i mozga

Selen je poznat kao odličan andioksidans. Usporava procese starenja ne samo kože nego i mozga! Prirodni izvori selena su sjemenke suncokreta, zob, školjke, losos, smeđa riža, ječam, naranča, kokos, češnjak… Preporuka je da se selen uzima zajedno s vitaminom E jer se pojačava njegovo antioksidativno djelovanje. 

Koža nikad neće biti lijepa ako je ne hidrirate iznutra

Osim hrane, za obnovu kože, kose i noktiju bitan je unos tekućine. Koliko god se trudili tijelu pružiti regeneraciju kremama i losionima, naša koža nikad neće biti u potpunosti lijepa i njegovana ako joj ne pružimo pravu rehidrataciju pijući vodu, objašnjava nutricionistica Marić. 

VIDI OVO! Intimno zdravlje: Razlika između spolno prenosivih bolesti i infekcija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa