Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Pravila prehrane: Za mišiće jedu se meso, jaja i jogurt

Pravila prehrane: Za mišiće jedu se meso, jaja i jogurt
1

Kako bi se nakon napornog treninga mišić što prije oporavio te što ljepše oblikovao, treba paziti na unos bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća, kaže trener Klarić

VIDEO

Nakon treninga osjetljivost na inzulin je povišena te mišić bolje prima ono što mu dajemo. Kako bi se što prije oporavio, potrebno ga je što bolje nahraniti pa je dobro uzeti kombinaciju dodataka prehrani BCAA, kreatina, glutamina i dekstroze, kaže profesor kineziologije i osobni trener Zdenko Klarić. Ne zaboravite ni na unos bjelančevina.

- Klijentima savjetujem unos dva grama bjelančevina po kilogramu tjelesne težine. Smatram da je 1,5 grama bjelančevina po kilogramu minimum koji bi trebalo unositi kad govorimo o aktivnim ljudima - kaže Klarić te nastavlja: 

- Povećajte unos mesa, ribe, jaja, svježega kravljeg sira i proteinskog praha. Ribe poput tune, sardine i lososa izvrstan su izbor jer su, osim bjelančevinama, bogate i omega masnim kiselinama koje čuvaju mišićnu masu kod dugotrajnih aktivnosti poput trčanja maratona. 

Uz ribu izvrstan su izbor i jaja te svježi kravlji sir. Jaja su bogat izvor leucina, aminokiseline koja usporava propadanje mišićnog tkiva, a svježi kravlji sir, uz bjelančevine, bogat je i kalcijem te vitaminom D. No kako bi tijelo optimalno funkcioniralo, a mišići bili nahranjeni, pazite na unos ugljikohidrata i masnoća. 

Iako je unos ugljikohidrata individualan, postoje smjernice pomoću kojih možete odrediti koliko vam ugljikohidrata treba. Ako radite uredski posao, nekoliko puta na tjedan idete u teretanu i želite smršavjeti, pomnožite ciljanu težinu s dva. Ako vam je ciljana težina 60 kg, to će biti 120 g ugljikohidrata. Pomnožite težinu s četiri ako vježbate više od sat vremena na dan te sa šest ako ste profesionalni sportaš ili imate brz metabolizam i želite se udebljati. 

Što se masnoća tiče, to neka budu orašasti plodovi, ulja poput maslinova i bučina te razne sjemenke. Masnoće se unose u količini od jednoga grama po kilogramu tjelesne težine. 

Špinat 

Bogat je glutaminom, aminokiselinom koja sprečava gubitak mišićne i koštane mase te podiže razinu hormona rasta. 

Bijelo meso 

Pileća i pureća prsa obvezne su namirnice za sve koji žele dobiti na nemasnoj mišićnoj masi. Povremeno si možete dopustiti i crveno meso, posebice ako s njega odstranite vidljivu masnoću.

Lanene sjemenke 

Izvor su vlakana, bjelančevina i omega-3 masnih kiselina. Kako biste maksimalno iskoristili sva njihova pozitivna svojstva, sameljite ih prije jela.

Jogurt 

Bogat je bjelančevinama i sadrži bakterije koje poboljšavaju zdravlje. Ne kupujte voćne jogurte jer su krcati šećerom - držite se običnog ili kod kuće napravite domaći voćni jogurt.

Voda 

Tijelo ima sklonost nakupljati vodu ako ne unosite dovoljno tekućine. Ispijanje vode sprečava nakupljanje vode i osjećaj težine, pomaže oporavku mišića te sprečava dehidraciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije