Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pravilna briga za kosu u poznim godinama - da ne ispada toliko

Pravilna briga za kosu u poznim godinama - da ne ispada toliko

Cijeli organizam stari prolaskom godina, pa kosa nije iznimka. Donosimo tri načina kako se iznutra i izvana brinuti o kosi da ona ostane gusta i sjajna

VIDEO

Tijekom godina, kako starimo, godine nam se počinju vidjeti na koži, ali i na kosi. Prvi znak je sijeda kosa, a može se očitovati i manjom gustoćom te opadanjem. Najčešća tema u svijetu ljepote je kako usporiti starenje kože, a kosa se u tom kontekstu rijetko spominje, iako bi se trebala.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Frizerski salon Brajo 01:02

- Kada starimo, cijelo naše tijelo stari. Ono što se događa je da se naše stanice jednostavno umore i prestanu raditi dobro kao prije. Folikul dlake nije ništa drugačiji, pa naši folikuli dlake jednostavno više nisu sposobni za rast kose, baš kao što naša koža nije baš sposobna regenerirati kolagen - rekla je dermatologica Neera Nathan za MBG, pa otkrila tri načina kako doskočiti tom problemu.

1. Zaboravite na brzu dijetu i jedite proteine

Prehrana je usko vezana za zdravlje kose, pa je vrlo važno imati balansiranu prehranu. Izbjegnite restriktivne dijete ili prehranu koja vas ograničava, te unosite dovoljno proteina. Vaša će kosa blistati, jer kosa je građena od keratina, koji je protein. 

- Većina zdravih žena trebala bi ciljati na količinu od 40 do 60 grama proteina dnevno, a ja mislim da je to puno više nego što mnoge od nas unose. Drugi stručnjaci predlažu da ciljate na više od 100 grama dnevno. Može se sa sigurnošću reći da svi bi mogli više paziti na unos dovoljno proteina - upozorava dr. Nathan.

2. Smanjite stres

Kronični stres kojeg niti ne primjećujete loše utječe na psihičko i fizičko zdravlje, pa tako i na rast kose. 

- Sve je više dokaza da svakodnevni stres može povisiti naše hormone stresa poput kortizola, što zauzvrat može postupno skratiti ciklus rasta dlake i u konačnici isključiti naše folikule dlake - kaže Nathan.

Pomoću Yin i Yang tehnika kožu pomladite i pružite joj blistavost
Pomoću Yin i Yang tehnika kožu pomladite i pružite joj blistavost

Dakle, poslovi pod visokim pritiskom, izgaranje i osobne okolnosti koje izazivaju tjeskobu mogu dovesti do povećanog gubitka kose tijekom vremena. Ključno je pronaći kontrolu stresa koju možete redovito prakticirati, poput meditacije, šetnje, povezivanja s dragim ljudima i dobrog sna. 

3. Njegujte je izvana

Iako zdravlje kose dolazi iznutra, postoje i vanjski utjecaji koji oštećuju kosu.

- Smanjite upotrebu toplinskog stiliziranja i kemijske obrade i izbjegavajte sastojke koji su poznati kao iritanti za vlasište i folikul dlake, kao što su silikoni ili mirisi - ističe dr. Nathan.

Šest načina kako da ekspresno brzo popravite kosu i kožu nakon izlaganja suncu
Šest načina kako da ekspresno brzo popravite kosu i kožu nakon izlaganja suncu

Ako želite aktivno potaknuti rast i gustoću, odlučite se za tretmane vlasišta ili serume: "Ako netko traži prirodni lokalni tretman za gubitak kose, postoje uzbudljivi podaci o kofeinu i kurkumi. Kofein stimulira rast kose, dok je kurkuma odlična za suho i nadraženo vlasište - kaže ona.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...