Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pravilno čišćenje gramofonskih ploča: Za dugo uživanje u glazbi

Pravilno čišćenje gramofonskih ploča: Za dugo uživanje u glazbi

Iako već dugo nisu aktualni medij za slušanje glazbe, još uvijek puno ljudi čuva stare ploče i sluša ih na svojim gramofonima. Kako bi vam što dulje ostale u savršenom stanju, potrebno ih je i pravilno čistiti

VIDEO

Pravilno čišćenje je jako bitno ako želite održati svoju zbirku ploča u vrhunskom stanju. Neispravno rukovanje i čuvanje su glavni uzrok oštećenja ploča.

POGLEDAJTE VIDEO: Četka za čišćenje WC-a postala hit!

Pokretanje videa...

Četka za WC 01:24

Kako pravilno očistiti gramofonsku ploču?

Ako ne želite potrošiti puno novca za specijalizirani usisavač za ploče, iskoristite neke uobičajene proizvode za čišćenje koji su sasvim dobra alternativa. 

Glavni nedostatak ove metode je taj što morate uspostaviti određeni kontakt s pločom i što to može uključivati ​​upotrebu sapuna koji će ostaviti nešto taloga (bilo koji sapun ili otopina za čišćenje ostavit će u nekoj mjeri talog na ploči).

Evo što će vam trebati:

1. Destilirana i demineralizirana voda

Može se pronaći u specijaliziranim trgovinama, a treba vam kako bi ploče u potpunosti očistili. 

Super trik za obnovu stare tave
Super trik za obnovu stare tave

2. Sapun za posuđe (ili tekućina za pranje ploča)

Sapun za posuđe je najjeftinija opcija, ali ostavit će malo taloga za pločama. Otopina za čišćenje ploča je bolja opcija, a možete ju i sami napraviti. Potrebno vam je za litru proizvoda 7 decilitra destilirane vode, 3 decilitra medicinskog alkohola i par kapi deterdženta za pranje posuđa. Ako na ploči nema otisaka prstiju ili drugih masnih mrlja, za pranje možete koristiti samo destiliranu i demineraliziranu vodu.

3. Četkica od ugljičnih vlakana

Četke od ugljičnih vlakana idealne su, jer ugljična vlakna uklanjaju svaki statički naboj koji zadržava prašinu koja se lijepi na površinu ploče. Pristojna alternativa su krpice za čišćenje naočala ili zaslona mobitela.

4. Mekana krpa bez dlačica

Želite tkaninu koja je mekana i upijajuća i koja neće ostavljati dlačice. Tkanine koje koristite za poliranje automobila stvarno dobro funkcioniraju i nisu skupe.

Vinili su in: Spojili staro i novo za izradu gramofonskih ploča
Vinili su in: Spojili staro i novo za izradu gramofonskih ploča

Čišćenje gramofonske ploče

1. Pripremite tekućinu za čišćenje

Prvo zagrijte destiliranu, demineraliziranu vodu. Ako koristite samo vodu, gotovi ste. Ako koristite sapun, samo dodajte par kapi. Ako koristite specijaliziranu tekućinu za čišćenje gramofonskih ploča, slijedite upute na boci. 

2. Uklonite prašinu i ostale čestice

Prije nego što napravite bilo što drugo, želite biti sigurni da na površini ploče nema raznih čestica. Tijekom čišćenja mogu ju izgrebati.

Da biste ih uklonili, nježno četkajte četkicom od ugljičnih vlakana po površini ploče kružnim pokretima u smjeru utora. Obavezno to učinite nježno. Ne želite ugurati prašinu u utore ili povući čestice po utorima te uzrokovati ogrebotine.

3. Očistite gramofonsku ploču

Mekom krpom bez dlačica omotajte kažiprst i umočite ga u tekućinu za čišćenje. Nemojte ju previše namakati, samo malo vode je čisto dovoljno. Nakon pranja na ploči ne smije ostati vlaga

Počnite u središtu ploče i pređite prstom po utorima u smjeru kazaljke na satu. Slijedite ih dok ne dođete do vanjskog ruba ploče. Zatim preokrenite ploču i napravite to i s druge strane. 

Dok prstom prelazite preko zapisa, pazite da vrhovi prstiju budu ravni. 

Ako nakon čišćenja na ploči primijetite vlagu, prebrišite ju suhim dijelom krpe. Zatim još jednom pređite ploču četkom od ugljičnih vlakana.

4. Ako je ploča i dalje prljava, ponovite sve korake

Ako je ploča i dalje prljava, ponovite korake s čistom krpom, piše portal Top Record Players. Zapravo, kad god primijetite da se krpa zaprlja, trebali biste prijeći na čisti dio. Isto vrijedi i za vodu. Jednom kad se počne prljati, uzmite drugi dio krpice ili novu krpu i ponovite postupak. 

5. Isperite ploču

Ako ste koristili deterdžent za posuđe, otopinu za čišćenje ili bilo što drugo osim obične vode, ploču treba isprati kako biste uklonili sve sapunske ostatke. Ponovite isti postupak kao i kod čišćenja, ali samo s vodom. Ponavljajte dok na ploča nije potpuno čista. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku