Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Pravilno skinite šminku s očiju i izbjegnite pojavu upala i borica

Pravilno skinite šminku s očiju i izbjegnite pojavu upala i borica

Nepravilno i 'brzinsko' skidanje šminke s područja očiju može dugoročno uzrokovati iritacije i upale očiju i područja oko očiju. Dermatologinja objašnjava kako pravilno skidati šminku i izbjeći potencijalne probleme

Ako šminkate oči, čistite li šminku blazinicama dok nije potpuno čista? Ili energično ribate sredstvom za čišćenje kako biste otopili sve tragove pigmenta i maskare?

POGLEDAJTE VIDEO: Boja očiju otkriva karakter

Pokretanje videa...

00:15

- Iako biste uvijek trebali uvijek skidati šminku prije spavanja, imajte na umu da je jednako važan i način na koji šminku skidate. Stalni fizički stres (poput gore spomenutog ribanja i natezanja) može oštetiti kožu kapaka, pogoršati fine bore, a može čak potaknuti i ispadanje trepavica - kaže dermatologinja Jeanine Downie.

Ilustracije boje očiju

Ni u kojem slučaju nije zabavna situacija, ali jednostavno rješiva. 

Kako nježno ukloniti šminku s očiju?

Pametno odaberite sredstvo za uklanjanje. Mnoga tradicionalna sredstva za uklanjanje šminke prepuna su alkohola i oštrih površinski aktivnih tvari koji mogu oštetiti kožu i izazvati iritaciju, posebno oko osjetljivog područja oko očiju. Maramice za skidanje šminke mogu biti posebno abrazivne, jer fizičko trljanje može dovesti do iritacije i pojave novih bora na koži.

Umjesto toga, stručnjaci predlažu da se odlučite za jednu od dvije metode: dvostruko čišćenje (uljem za čišćenje ili balzamom) ili skidanje šminke pamučnom blazinicom za višekratnu upotrebu natopljenom prirodnim sredstvom za uklanjanje šminke na bazi ulja. Obje su puno nježnije metode, a vaše svježe, svijetle oči će vam biti zahvalne.

Metode skidanja šminke

Ako upotrebljavate ulje za čišćenje ili balzam, namažite proizvod na lice i vrat. Masirajte kožu kako biste šminku olabavili s površine kože, ali pazite da ne budete grubi. 

- Odvojite cijelu minutu da ulje nanesete na svoju kožu - rekla je holistička estetičarka Britta Plug, o čišćenju uljem te dodala da morate biti izuzetno oprezni s područjem oko očiju. Ulje otapa uljnu šminku, pa ovdje ne trebate biti grubi. Laganim potezima prema dolje uklonite tvrdoglavu maskaru i a pigmente s kapaka pomoću nježnih kružnih pokreta - savjetuje. 

Fotolia

Ako odlučite ukloniti šminku s očiju pamučnom blazinicom za višekratnu upotrebu, jednostavno natopite blazinicu u odabranim sredstvu za uklanjanje (kokosovim uljem, micelarnom vodom ili sličnim preparatom) i pritisnite blazinicu na zatvorene oči te tako držite oko minute, objašnjava postupak. 

Svjetlost ekrana i ne skidanje šminke ubrzavaju starenje kože
Svjetlost ekrana i ne skidanje šminke ubrzavaju starenje kože

- Ne trljajte, samo neka vam proizvod upije šminku s očiju. Potom polako ostatke obrišite i operite lice s vodom - dodaje. 

Stalna iritacija na tom području može dovesti do niza problema. Bolje je u startu nabaviti preporučene preparate i uzeti si malo vremena za skidanje šminke, nego riskirati iritacije pa i moguće upale očiju i područja oko očiju.