Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Preboljeti bivšeg: Samo jedan način je doista uvijek učinkovit

Preboljeti bivšeg: Samo jedan način je doista uvijek učinkovit

Period nakon prekida izuzetno je težak jer napuštate poznat život, svoj dosadašnji identitet, suovisnost i morate ponovno pronaći sebe i ispuniti si vrijeme. No javljanje bivšem nikako nije rješenje

VIDEO

1. Pravilo bez kontakta - najučinkovitiji je način da prebolite bivšeg

Ovo pravilo provodi se točno onako kako i zvuči. Morate prekinuti svaki kontakt sa bivšim. Iako ovo za neke može biti izazov, ako ne i nemoguće, za ljude koji su bili u dugoj vezi koja je uključivala brak, zajednički dom ili djecu, stručnjaci savjetuju da je to jedini način da se zaista krene dalje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jennifer Lopez i Alex Rodriguez raskinuli dvogodišnje zaruke 01:29

- Ako se razvodite, neka vas obavještava i kontaktira pravnik. Ako imate djecu, morati ćete održavati neki kontakt, ali neka bude minimalan i poslovan. Za sve osim toga, nema poziva, slanja e-pošte, SMS-ova ili vrijeđanja na društvenim mrežama. Zaboravite i osobni kontakt - kaže Tina B. Tessina, doktorica psihologije. 

Nastavak razgovora s bivšim ili pregledavanje njihovih društvenih mreža zaustavit će vam tugu na određeni period, a kada i to prestane, kada izgubite kontakt, biti će vam još gore.

- Treba vam vremena da tugujete i razmišljate, a to ne možete učiniti vrebajući bivšeg na društvenim mrežama - savjetuje psihologica. 

2. Pričanje s bivšim vas ponovno vezuje

Iako psihoterapeutkinja Amy Sobelman priznaje da su nagoni za ponovnim povezivanjem potpuno prirodni nakon prekida, ona dodaje da odlazak bez kontakta daje ljudima vrijeme i prostor potreban za prilagodbu i nastavak. 

Razgovor s bivšim partnerom kasnije će samo povećati tugu jer ćete ostati vezani za njega.

Tessina također napominje da je važno shvatiti da slanje poruka i pozivi djeluju protiv vas i mogu naštetiti vašem samopoštovanju.

Ako i dalje razgovarate s bivšim, to je vjerojatno zato što si ne dajete poštenu priliku za detoksikaciju. 

- U početku će vam biti teško držati se podalje, pogotovo ako ste bili suovisni u vezi. Ovakva potreba je poput ovisnosti, a ako prekinete kontakt to će vašim emocijama dati prostora da se prilagode. Da, malo ćete tugovati, ali ćete se osjećati bolje i moći ćete sagledati stvarnu perspektivu - objašnjava Tina.

Što muškarac uistinu misli kada vam kaže da želi 'pauzu' u vezi?
Što muškarac uistinu misli kada vam kaže da želi 'pauzu' u vezi?

3. Važno je podsjetiti se zašto ste uopće raskinuli

Da, bivši mogu biti prijatelji, ali ne odmah nakon prekida kada trebate tugovati i izliječiti se. Kad osjetite da vam nedostaje bivši i da želite s njim stupiti u kontakt prisjetite se razloga zbog kojeg ste okončali vašu vezu. Imajte na umu da ako im se obratite to neće promijeniti razlog prekida.

- Iskoristite to vrijeme da se izliječite i usredotočite na sebe i na ono što želite u vezi sljedeći put - ističe stručnjakinja za odnose i komunikaciju Chloe Ballatore. 

Kako osvojiti nečije srce? 'Toplo-hladne' igrice kod zavođenja su važne kao i predigra u seksu
Kako osvojiti nečije srce? 'Toplo-hladne' igrice kod zavođenja su važne kao i predigra u seksu

4. Nedostajanje nije znak da biste se ponovno trebali zbližiti

Lako je protumačiti određene osjećaje kao znak nečega većeg, ali to nije uvijek slučaj. Stručnjakinja za odnose Marie Murphy kaže da bi svi trebali znati da nedostajanje bivšeg nije znak da biste vas dvoje trebali biti opet zajedno.

- Tuga i čežnja za komunikacijom česti su nakon prekida, ali nisu razlog za pomirenje. Osjećaj tuge zbog završetka nije znak da je prekid bio loša ideja - tvrdi Murphy. 

5. Maknite sve stvari koje su njihove ili koje vas podsjećaju na njih i ispunite si vrijeme 

Kako bi vam pomogla da ostanete na putu, Tessina preporučuje da sklonite sve podsjetnike na bivšeg. 

- Spakirajte sve suvenire, poklone, slike i druge podsjetnike na vezu i zatvorite kutiju tako da je nije lako otvoriti i odložite ju negdje gdje je nećete dirati. Kada prebolite bivšeg, možete ju izvaditi i odlučiti što želite s njom - sugerira ona.

Stručnjaci također predlažu da ispunite svoje dane kako biste imali manje vremena za razmišljanje o tome kako kontaktirati bivšeg. 

- Sasvim je normalno da ćete imati puno više slobodnog vremena kada niste u vezi. Ako to vrijeme ne ispunite produktivnijim stvarima, prepuštenost samom sebi dovest će vas do toga da ćete samo razmišljate o bivšem. Zbog toga možete postati ranjivi te pasti u napast da mu se javite - objašnjava psihoterapeutkinja Laura F. Dabney, dr. med. 

- Umjesto toga, pronađite druge načine kako iskoristiti to novootkriveno slobodno vrijeme kako bi vaš um imao manje mogućnosti za razmišljanje o bivšem. Pokušajte se družiti s nekim unatoč tome što vjerojatno to ne želite - dodaje.

Dabney predlaže da s prijateljima odete na kavu, napravite mali izlet ili započnete neki novi hobi poput učenja novog jezika, čitanja klasičnog romana ili organiziranja ormara, piše Best Life Online. U vrijeme pandemije imate ogroman izbor online alata za učenje, završavanje tečajeva, seminara, gledanja predstava pa pokušajte pronaći nešto za sebe. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju