Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Predstavljen dječji bolnički krevet u obliku brodića koji djeci smanjuje razinu stresa

Predstavljen dječji bolnički krevet u obliku brodića koji djeci smanjuje razinu stresa

Veliki stresor kod djece u bolnici je odlazak na pregled ili operaciju, pa je zato kreativna agencija I TO NIJE SVE! u suradnji s Klinikom za dječje bolesti Zagreb osmislila krevetić koji će taj stres ublažiti

VIDEO

Zagrebačka kreativna agencija I TO NIJE SVE! u suradnji s Klinikom za dječje bolesti Zagreb predstavila je rezultat suradnje na zajedničkom projektu snižavanja stresa kod djece na bolničkom liječenju. Radi se o dječjem bolničkom krevetu, odnosno u ovom slučaju brodiću koji će djeci, koja se nalaze na bolničkom liječenju, olakšati boravak te utjecati na smanjenje razine stresa prilikom odlaska na dijagnostičke preglede ili operativne zahvate.

POGLEDAJTE VIDEO: Mary ima 90 unučadi

Pokretanje videa...

Velika obitelj VIDEO

Suradnja je započela na inicijativu I TO NIJE SVE! kreativne agencije te tima kreativaca koji su, nakon uvida u razne znanstvene studije, objavljene u stručnim medicinskim medijima, otkrio da je veliki stresor kod djece na bolničkom liječenju upravo 'putovanje u nepoznato'. Naime, djeca koja borave u bolnici, smješteni su u sobe kojima pristup imaju njihovi roditelji, no u trenutku kada dijete mora ići na dijagnostički pregled ili operativni zahvat, napušta se sigurno okruženje te dijete hodnicima i liftovima putuje u nepoznato te se razina stresa podiže, pogotovo kada se uzme u obzir i činjenica da roditelji u tom trenutku više nemaju mogućnost biti uz svoje dijete, već samo bolničko osoblje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
storyeditor/2021-10-20/KLAICEVA_foto_3840x2160_web.jpg

U navedenim se trenucima razina stresa kod djece značajno podiže. Galama i plač na hodnicima, nepoznata lica koja okružuju dijete, neshvaćanje situacije i u pojedinim situacijama ozbiljnost potencijalnog zahvata ili pregleda, udaljenost od roditelja i obitelji…sve su to izrazito stresne situacije u kojima se djeca nalaze tijekom svog boravka u bolnici. Posebno dizajniran i osmišljen krevet doskače ovim situacijama te uvelike pomaže djeci da se nose s navedenim situacijama kako samo djeca znaju – upotrebom mašte.

Brodić je posebno dizajniran za bolničke uvjete te prati gabarite standardnih kreveta, kako bi se s njim moglo manevrirati po bolničkim hodnicima, liftovima i sobama. Također, prilikom dizajna vodilo se računa o svim ostalim aspektima upotrebe kreveta, te dizajn dozvoljava upotrebu svih potrebnih monitora, bolničkih aparata ili medicinskih instrumenata bez sigurnosnih rizika po zdravlje djeteta. Osim praktične primjene, ovaj brodić svojim dizajnom uvlači dijete u svijet mašte koji je daleko od bolnice, te svojim dodacima (kormilo, propeler, prozori i vizualni elementi) odvlači pažnju od stresora koji djetetu uvelike utječu na podizanje razine stresa prilikom boravka na bolničkom liječenju.

Keto prehrana može nam puno pomoći kod simptoma epilepsije
Keto prehrana može nam puno pomoći kod simptoma epilepsije

- Osim činjenice da je ovaj kreativni brodić naša investicija i ulog u budućnost, vodili smo se prvenstveno problemom koji je prisutan kod sve djece koja se nalaze na bolničkom liječenju - stres. S obzirom da mi u agenciji uistinu njegujemo problem solving mindset, investirali smo svoje vrijeme i resurse u ovaj projekt kako bismo djeci na bolničkom liječenju u što većoj mjeri smanjili razinu stresa te ponudili potencijalno rješenje u obliku nečeg kreativnog. Iznimno mi je drago što imamo priliku na ovaj način vratiti zajednici te se i ovim putem zahvaljujem Klaićevoj na povjerenju i strpljivosti - kaže Alen Kekić, osnivač i kreativni direktor I TO NIJE SVE! kreativne agencije.

storyeditor/2021-10-20/KLAICEVA2_foto_1920x1080_web.jpg

- Kad nam se agencija prvi puta javila s idejom bili smo oduševljeni. Brodić će sigurno pozitivno utjecati na snižavanje razine stresa kod djece te ćemo ga upotrebljavati u većini slučajeva za prijevoz djece iz soba na dijagnostičke preglede koji znaju biti invazivni i stresni za djecu, pogotovo djecu manjeg uzrasta. Vjerujem da će dugoročnom upotrebom ovog brodića uistinu i postati jasno da bolnice ne moraju biti mjesta kojih djecu treba biti strah već naprotiv. Pratit ćemo situaciju te uspoređivati kako djeca reagiraju na vožnju u ovom brodiću za razliku od standardnih bolničkih kreveta te vjerujem da ćemo dugoročno svakako i u većoj mjeri mijenjati dosadašnje prakse - zaključuje doc.dr.sc. Iva Hojsak, zamjenica Ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Čini li vas vaš dom bolesnima? Evo koje nečistoće mogu biti razlog zašto ste se razboljeli
Čini li vas vaš dom bolesnima? Evo koje nečistoće mogu biti razlog zašto ste se razboljeli

Začetnik projekta, Ozren Tabaković naglašava: 'Vjerujem da ćemo primjenom ovog kreveta prilikom bolničkog liječenja djece potaknuti bolnice na određene promjene. Osoblje Klaićeve uistinu budi nadu te pokazuje koliko su pojedinci u zdravstvenom sustavu progresivni u svom razmišljanju i radu te me veseli što smo ovu suradnju realizirali upravo u Hrvatskoj. Naime, ovaj krevetić je prvi takav bolnički krevet na svijetu te će biti zanimljivo pratiti njegovu primjenu i u ostatku svijeta'.

storyeditor/2021-10-20/1019-102136_IMG_0152_julienduvalphoto.jpg

- Iako vrlo zabavan, brod je ujedno bio i zahtjevan projekt. Morali smo voditi računa o vanjskim utjecajima koji kod djece dodatno podižu razinu stresa, poput nepoznatog okruženja ili plača te pogleda po bolničkim hodnicima, što smo riješili jedinstvenim oblikom uzglavlja koje blokira pogled te ih ujedno zabavlja, okuplja pažnju i drži usmjerene na likove koje smo dizajnirali na prozorima i u unutrašnjosti. Dodatno, krevet mora biti jednostavan za korištenje i održavanje - jer ga se mora dezinficirati nakon svakog korištenja, izgledom privlačan djeci te dodatno paziti na njegovu uporabnost. Više od svega, krevet mora biti funkcionalan te se svojim dizajnom uklopiti u praktičnu upotrebu - zaključila je Dora Bence, Art direktorica iz I TO NIJE SVE! kreativne agencije.

Krevet je rezultat suradnje zagrebačke I TO NIJE SVE! kreativne agencije, koja ga je osmislila i dizajnirala, Klinike za dječje bolesti Zagreb te poduzeća Balboa koja je krevet izradila prema dizajnu i nacrtu I TO NIJE SVE! agencije. Projekt izgradnje ovog jedinstvenog kreveta započeo je 2020. godine u jeku COVID-19 pandemije u suradnji s osobljem iz Klaićeve – prof.dr.sc. Goranom Roićem (Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb), doc.dr.sc. Ivom Hojsak (zamjenica Ravnatelja) i Irenom Mršić Rimac (voditeljica Odjela za brigu o pacijentima).

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru