Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Prekid bliskog prijateljstva bolan je poput rastave braka

Prekid bliskog prijateljstva bolan je poput rastave braka
1

Postupno izostaju pozivi na kavu i povjeravanja o kojima saznajete od drugih prijatelja. Usljeđuje naglo okončanje prijateljstva, koje je, kao i prekid, vrlo potresno

VIDEO

Iako se prijateljstva njeguju godinama, ponekad se okončaju i ostavljaju bolne posljedice. Da prekid prijateljstva na ljudsku psihu djeluje gore nego iskustvo rastave braka, utvrdilo je nova istraživanje. Posebno je bolno ako je odluka o završetku odnosa jednostrana. Početak kraja nazire se kada svakodnevne kave i povjeravanje zamijene iščekivanje poruke ili poziva na druženje. Postupno odnosom zavlada tišina, a kontakt nestaje. Ako ne postoji izravan povod za takvu promjenu ponašanja, poput svađe, u tom slučaju, prekid prijateljstva još jače boli.

Velika bol prati intenzivno prijateljstvo

Za blisku, ili najbolju prijateljicu vjerujemo kako će zauvijek biti u našem životu jer ona zna sve - i tajne i misli koje prešućujemo čak i partneru. 

- Ženska prijateljstva mogu biti iznimno bliska i intenzivna, zbog čega je njihov prekid vrlo bolan i nešto o čemu obje strane još godinama razmišljaju - smatra autorica studije, psihologinja Irena Levine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prijateljice su povezane u mnogobrojnim životnim aspektima, a nakon što se odnos okonča, podsjetnici na prijateljstvo vide se posvuda. Žene također gledaju na prijateljstvo kao mjerilo vlastite vrijednosti, a ukoliko ono prestane, osjećaj odbačenosti i nesposobnosti je neminovan jer ga nisu uspjele održati. Također je ponižavajuće objašnjavati ljudima koji vas poznaju zašto više niste prijateljice. Situacija je još gora za one koje su prijatelji "ostavili".

Svi njeni razlozi...

Druženje s prijateljima djeluje pozitivno i na zdravlje. Usporava se broj srčanih otkucaja, smanjuje krvni tlak i stres. Usprkos svim blagodatima i velikoj povezanosti prijateljstva ipak završavaju. Iako udaljavanje  prijateljice može biti pravi šok, vjerojatno je da je to odluka o kojoj je već duže vrijeme razmišljala. 

Najčešće se zbiva zbog različitih životnih situacija u kojima već duže vrijeme živite, a zbog kojih imate drugačije potrebe, a s vremenom i promijenjene poglede na svijet. Prijatelj koji se povukao možda je nezadovoljan nekim stvarima u odnosu već dugo i više to ne želi tolerirati, objašnjava psihologinja Irene Levine.

Jedna vrata se zatvaraju, druga otvaraju

Dajte si vremena i pokušajte realno promotrite situaciju u kojoj ste se našli bez uzrujavanja i ljutnje. Zapitajte se je li vaš odnos vrijedan spašavanja. Ako ste nešto pogriješili, ispričati se i priznati krivnju treba brzo nakon toga, smatraju stručnjaci. Budete li čekali, kod suprotne strane se mogu nakupiti i pojačavati negativni osjećaji. Ne razmišljajte o motivima njenog ponašanja, već jednostavno pitajte o čemu se radi. 

Ako ste dali sve od sebe i potrudili se razgovarati, poštujte njenu odluku i krenite dalje. Najgoru stvar ćete učiniti ako je budete "tračali" drugima. Radije razgovarajte o svom iskustvu s nekim članom obitelji, a ne sa zajedničkim prijateljima. Trebat će vremena da prebolite, no podsjetite se kako se to događa i drugima. Okončavanje odnosa koji ne funkcionira, naposljetku će vam dati više vremena za druge, ispunjenije odnose.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje