Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Prekrasno lice postiže se uz pravilnu rutinu i odabir krema

Prekrasno lice postiže se uz pravilnu rutinu i odabir krema
1

Tajna lijepe kože krije se u pravilnoj njezi, kremi koja odgovara vašem tipu kože i redovitom korištenju kreme za sunčanje koja štiti od isušivanja, pucanja i bora

VIDEO

Pogrešan odabir hidratantne kreme može uzrokovati iritaciju kože i prištiće. Masnoj koži najviše odgovaraju kreme bez ulja, suhoj one na bazi hijaluronske kiseline i glicerina jer zadržavaju vlagu, a osjetljivoj kreme bez mirisa. Ako imate problema s prištićima, umjesto krema preporučuje se koristiti losione bogate vitaminima A, B i E, a izbjegavati one s alkoholom koji samo privremeno isušuje kožu, a dugoročno pojačava izlučivanje sebuma.

Trodnevni test otkriva je li krema dobra za vas ili ne

Prije nego li kupite kremu, savjetujte se s farmaceutom i zatražite tester. Kremu je najbolje isprobati na koži vrata ili na unutrašnjoj strani podlaktice zato što je iste debljine kao i koža lica. Dovoljno ju je koristiti tri dana kako bi otkrili je li dobra za vašu kožu ili ne.

Kreme na bazi retinola i alfa hidroksilne kiseline mogu izazivati osip pa s njima treba biti posebno oprezan, naročito ako imate osjetljivu kožu.

Krema za sunčanje koristi se i zimi

Najbolji izbor su one koje pružaju zaštitu širokog spektra, odnosno štite i od UVA i UVB zraka. Tijekom cijele godine se preporučuje koristiti kremu sa zaštitnim faktorom 30, a u ljetnim mjesecima s 45. Kremu je najbolje nanijeti odmah nakon tuširanja, a nikako nemojte zaboraviti područje vrata, uši i unutrašnju stranu ruku, dodala je Wells. 

Glikolna kiselina i retinol saveznici su u borbi protiv bora

U borbi protiv bora najvažnija je dobra rutina. Ujutro obavezno treba nanijeti kremu za sunčanje, a navečer se preporučuje kožu nahraniti kremom na bazi retinola. Retinol potiče obnovu stanica, učvršćuje kožu i povećava sposobnost zadržavanja vlage. Ako se pojavi crvenilo, kremu možete razrijediti običnom hidratantnom kremom i nanijeti je na suhu kožu. 

Svake druge večeri preporučuje se napraviti piling glikolnom kiselinom koja baš kao i retinol ubrzava obnovu stanica. No piling treba napraviti najmanje pola sata prije nanošenja kreme na bazi retinola jer će se u suprotnom djelovanje sastojaka međusobno poništiti. 

Prevencija i lijepe usne

Tajna lijepih usana jest pravilna njega, ali i prevencija. Zaštite ih prije nego li ispucaju, naročito tijekom vjetrovitih i hladnih dana kada su posebno osjetljive. Najbolje rješenje su balzami sa zaštitnim faktorom 30 i oni na bazi prirodnih ulja, kao što je maslinovo ulje i ulje jojobe, koji smiruju kožu i pomažu joj da zacijeli. 

Velike pore

Nečistoće i ulja začepljavaju pore zbog čega se i šire. Kako bi ih smanjili treba svaki drugi dan koristiti tonik koji sadrži između 0.5 i jedan posto salicilne kiseline. Ona pomaže u odstranjivanju mrtvih stanica kože i djeluje protuupalno. Preporučuje se barem jednom na tjedan tonik zamijeniti manje agresivnom gel-kremom za čišćenje. Velike pore može sakriti i puder sa svjetlucavim česticama, a dovoljno ga je nanijeti na kritično područje. 

Vitamin C sprečava neželjeni sjaj

Kreme koje ne sadrže ulje, a bogate su vitaminom C pomažu u kontroli neželjenog sjaja kože. Instant rješenje su i listići za kontrolu sjaja koji u trenu upiju višak ulja na koži kao i puder u prahu. No s njim ne treba pretjerivati, već ga je najbolje nanijeti samo na područje čela, brade i nosa. 

Tekući korektor najbolje skriva podočnjake

Tamni podočnjaci otkrivaju umor, no može ih se lako sakriti. Korektor treba biti kao i vaša boja kože, a nikako ne svjetliji jer će samo privući pažnju na kolutove ispod očiju. Također, najbolje je koristiti tekući korektor zato što se brzo upija i ne ostavlja grudice. 

Osjetljiva koža voli kreme bez alkohola

Osjetljiva koža sklona je crvenilu i perutanju, pa joj odgovaraju samo kozmetički preparati bez alkohola i mirisa. Osim toge, ne preporučuje se korištenje tonika zato što je preagresivan. Što se tiče krema za sunčanje najbolje je koristiti one na bazi cinkovog oksida zato što su nježne za kožu. 

Kako se riješiti prištića

Ako se na koži pojavi prištić najlakši način da ga se riješite jest maska na bazi sumpora koja uništava bakterije i sprečava upale. Dovoljno ju je nanijeti i ostaviti da djeluje pet minuta. To će smanjiti prišt, a prije spavanja treba nanijeti kremu s 2,5 postotnim benzoil peroksidom. On čisti pore i djeluje antibakterijski. No najbitnije je ne dirati kožu lica prstima zato što možete samo pogoršati upalu. 

Piling i hidratizacija kože

Da bi koža bila hidratizirana treba je dobro očistiti zato što jedino tako krema može prodrijeti u stanice i obnoviti ih. Piling je dovoljno napraviti jednom na tjedan, a pažnju treba posvetiti i koljenima i laktovima zato što je koža tamo najgrublja. 

Osim pilinga, sastavni dio rutine trebala bi biti krema sa zaštitnim faktorom ujutro i bogata noćna krema navečer. Kreme s avokadom, bademovim uljem i Shea maslacem će poboljšati strukturu kože, vratiti joj mekoću, ali i svjež izgled. 

Kako pronaći pravi serum za kožu

Serumi dubinski obnavljaju kožu, a za meku kožu najbolji su oni na bazi hijaluronske kiseline. Serumi s retinolom učvršćuju kožu, a oni sa sojom ublažavaju tamne mrlje. Neugodne mrlje osim soje ublažavaju i kreme s retinolom, ali i one s hidrokinonom, no o tome se je najbolje posavjetovati s dermatologom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja: Rak će otplatiti dug, a Vage imati uspjeha u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje