Lifestyle

Komentari 0

Premirno okruženje na poslu ne stimulira mozak dovoljno

Premirno okruženje na poslu ne stimulira mozak dovoljno

Umjerena i lagana glazba, do 70 decibela, potiče ljude na kreativnije razmišljanje, a isti efekt ima i ćaskanje s kolegama. Oboje utječu na razmišljanje izvan okvira

Tišina je možda dobra za čitanje, ali nikako ne potiče kreativnost, tvrde znanstvenici. Lagana glazba u pozadini, pa i ćaskanje djeluju stimulativno na ljude, otkrilo je istraživanje američkog Sveučilišta Illinois. No jačina pozadinskih zvukova ne smije prelaziti više od 70 decibela koliko proizvode automobili ili pričanje za susjednim stolom, prenosi Daily Mail

- U slučaju da čovjek radi u premirnom okruženju, mozak ne dobiva dovoljno stimulacije. No ako je buka prevelika to može odvlačiti pozornost. Idealna je zlatna sredina ili kako se to često naziva princip Zlatokose - istaknuo je voditelj istraživanja profesor Ravi Mehta. 

Umjerena glazba pomaže u kreativnijem rješavanju problema te vodi bržeg usvajanja inovativnih rješenja. Stvari koje odvlače pozornost poput buke zapravo nas vode da razmišljamo izvan okvira, no ako ti zvukovi prijeđu 70 decibela oni ometaju proces razmišljanja, dodao je. 

Umjesto da se zatvarate u samoću sobe i pokušavate naći rješenje, uputite se npr. u kafić. Pozadinski zvukovi će vas navesti da razmišljate apstraktnije i pronađete inovativnije rješenje za vaše probleme, istaknuo je Mehta.

Najčitaniji članci