Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
20 komentara

Preplavili su zemlju: Zašto se tu uzgaja na milijune žohara

Umjesto da hranu iz otpada pretvore u robu na kojoj će zarađivati, Kinezi na njoj uzgajaju žohare, koji se koriste kao stočna hrana, za proizvodnju nekih tradicionalnih lijekova, pa i za jelo

Foto: Schreenshot/Business Insider
20 komentara

Milijarde žohara preplavili su Kinu, u kojoj na njih sve manje gledaju kao na problem. Naime, gradski kontejneri i kante zatrpani su ogromnim količinama hrane koja završi u otpadu, koju milijuni stanovnika nisu uspjeli pojesti. Rješenje su postali novi stanovnici, koji doslovno tamane te ostatke. 

I producentica Abby Tang suočila s time da joj stan preplave žohari. Kaže kako je Jinan grad sa 6,8 milijuna stanovnika i otprilike 147 puta više žohara, priča dok po kuharu iz jednog restorana na snimci doslovno plaze žohari. Dodaje kako nitko više niti ne broji one koji se šire po drveću i biljkama vani. 

Kako kaže Shandong Qiaobin iz tvrtke koja se bavi agrikulturom, ti milijuni žohara pojedu oko 50 tona otpada svaki dan, Abby Tang kaže zbog toga u zadnje vrijeme ima i noćne more.

24sata Jedu zdravo Hrana koja postaje sve više hit: Žohari sa sirom i crvi s pivom

Kaže kako su ostatke hrane ranije u Kini jele svinje, no svinjska kuga dovela je do zabrane te prakse, što je pomoglo 'razvoju' žohara. 

Foto: Schreenshot/Business Insider

Umjesto da se šeću poljima i vrtovima, uspeli su se na ljestvici i postali - sve poželjniji. Naime, umjesto da smeće pretvore u robu na kojoj se zarađuje, u Kini je ono postalo resurs za proizvodnju žohara, kaže Li Hongyi, direktorica tvrtke Shandong QiaoBin.

JESTE LI ZNALI Čudne činjenice o životinjama: Žohari mogu živjeti bez glave...

Naime, kad se  žohari dobro utove i krepaju, kako su bogati proteinima, postaju hrana za stoku, a  koriste se i u proizvodnji nekih vrsta tradicionalnih kineskih lijekova. Tako kompanija Gooddoctor iz Sichuana uzgoji oko 6 milijardi žohara  za lijekove.

Uz one koji ih proizvode kod kuće procjenjuje se da potroše oko 7 milijardi žohara godišnje, i to samo u dva svoja postrojenja.

Foto: Schreenshot/Business Insider

Iako se od te ideje malo naježila, Abby Tang kaže kako to na kraju i ne zvuči kao loša ideja, ako uzmemo u obzir da je višak hrane koji se odbacuje globalni problem.

AUSTRALIJA: BJEŽE OD VRUĆINE Ogromni žohari preplavili kuće: 'Neki prenose čak i salmonelu'

Procjenjuje se da trećina procesuirane hrane propadne i završi na otpadu, što je oko 1,3 milijarde tona. Procjenjuje se da će do 2030. količina tog otpada narasti na 2 milijarde tona.

Foto: Schreenshot/Business Insider

Tako Tang kaže kako bi žohari mogli ublažiti činjenicu da ne znamo kako riješiti taj problem, prenosi Business Insider. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Tema: Eko

Možda vas zanima i ovo:
Message