Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Presadili mu koštanu srž pa u spermi sad ima donorovu DNK

Chris Long je računalni stručnjak iz Nevade, a njegova sperma sadrži DNK muškarca iz Njemačke kojeg nikad nije susreo. Slučaj je otvorio nova pitanja pa sve sad istražuju forenzičari

Foto: Dreamstime
13 komentara

Naime, Chris Long je prije četiri godine presadio koštanu srž nepoznatog donora iz Njemačke, a situacija u kojoj se potom našao zaintrigirala je forenzičke specijaliste, piše Futurism.

POGLEDAJTE VIDEO:

Long je bolovao od akutne mijeloične leukemije, oblika raka koji sprječava normalan nastanak krvnih stanica. Jedino rješenje za njega je bila transplantacija koštane srži kako bi zdrave stanice donora nadomjestile njegove te kako bi tijelo potaknuli na normalnu proizvodnju krvi. Stoga ima smisla što Longova krv sadrži donorovu DNK.

Foto: Pixabay

No Longov kolega, Renee Romero, voditelj je forenzičkog laboratorija i zapitao se može li se strančev DNK pronaći i drugdje u Chrisovom tijelu. Stoga je Longa zamolio za uzorke DNK sa različitih dijelova tijela kako bi ih usporedio u laboratoriju. Long se složio, pa su mu tako izuzeli uzorke sline iz usta i s jezika. Dodatno, uzeli su nekoliko dlaka s prsa i glave te uzorak sperme. Kosa, slina i dlake sadržavale su samo Longov DNK, no sperma je, četiri godine nakon presađivanja koštane srži, sadržava isključivo DNK donora.

Wikimedia NADA ZA PACIJENTE Je li ovo lijek? Presadili su im koštanu srž i više nemaju HIV

- Činilo mi se nevjerojatnim da samo tako mogu nestati, a umjesto mene se pojavljuje netko drugi - kazao je Long novinarima.

Foto: Dreamstime

Stručnjaci su zbunjeni takvom situacijom. Čak tri nezavisna stručnjaka za transplantaciju koštane srži složila su se kako je nemoguće da primatelj ima spermu koja sadrži samo donorovu DNK. Liječnik koji je liječio Longa, Merhadad Abedi sa Sveučilišta Kalifornija kazao je da vjeruje kako je situacija nastala zbog činjenice da je Long imao vazektomiju nakon što mu se rodilo drugo dijete. No njegov slučaj u forenzici je postao iznimno važan, jer sada stavlja pod pitanje mnoge sudske slučajeve.

TRAGEDIJA U NEW JERSEYJU Bolesnoj djevojci htio donirati koštanu srž, umro na operaciji

Nije nemoguće da ponekad osude nevinog čovjeka samo na temelju DNK nalaza sa mjesta zločina, no u tim je situacijama barem bila riječ o ljudima koji nisu imali tuđu DNK. Ako netko u Longovoj situaciji počini seksualni zločin i policija prikupi uzorke sjemena sa žrtve, može li donor čiji se DNK našao na mjestu zločina odgovarati pred zakonom ako ondje nije bilo drugih uzoraka? To je nova zastrašujuća spoznaja s kojom su se suočili znanstvenici, a sve zahvaljujući slučajnosti u kojoj je Long pristao dati nekoliko uzoraka prijatelju s laboratorijem.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message