Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Prestanak pušenja i pola sata vježbanja sprječava infarkt

Mediteranska hrana smanjuje rizik od bolesti i do 70 posto, a srce štite i stube, vrt te kućanski poslovi. Prestanak pušenja najkorisnija je stvar za zdravlje srca

Fotolia
Foto: Fotolia

Čak 90 posto prvih srčanih udara uzrokovali su pušenje, povišeni tlak, prehrana, debljina, neaktivnost i stres, pokazalo je istraživanje časopisa The Lancet. Istraživanje je provedeno na 30.000 ljudi iz 52 zemlje. Među najzdravijima su stanovnici otoka Krete čija je prehrana bogata svježim povrćem, žitaricama, maslinovim uljem, vinom i velikom količinom ribe. Oni koji se tako hrane imaju čak 50-70 posto manji rizik od srčanih bolesti. Uzroci bolesti srca za žene nisu isti kao za muškarce. U žena dijabetes tipa dva povećava rizik od bolesti srca više nego u muškaraca. Depresija je također mnogo veći čimbenik rizika za žene, a ugrožavaju ih i kontracepcijske pilule. Žene koje puše izlažu se dvostruko većoj opasnosti od srčanog udara nego muškarci.

No za oba spola prestanak pušenja nešto je najkorisnije što mogu učiniti za srce.

Na drugome mjestu je kretanje. Svakog dana trebalo bi vježbati najmanje pola sata. Vožnja bicklom je odlična, kao i redovito hodanje. Kućanski poslovi, rad u vrtu i penjanje stubama također su vrlo korisni. 

Izbjegavajte prženu hranu

Zasićene masnoće, kojih najviše ima u prženoj hrani, glavni su krivac za gomilanje sala oko trbuha, a ono je faktor rizika za srčane bolesti.

Disanjem se riješite stresa

Česte glavobolje, napetost i razdražljivost znak su da vam je potrebno opuštanje. Probajte duboko disanje ili slušajte glazbu.

Na vrijeme otkrijte problem

Ako su vaši roditelji, braća i sestre imali problema sa srcem ili povišen tlak, svake godine kontrolirajte kolesterol, šećer i tlak.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message