Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Preuranjeni pubertet stopira rast, a uzrok može biti tumor

Preuranjeni pubertet stopira rast, a uzrok može biti tumor
1

Ne ignorirajte znakove - može biti uzrokovan tumorima ili je nasljedan. Ako se pubertet javi prije osme godine kod djevojčica ili devete kod dječaka, treba posjetiti endokrinologa

VIDEO

U Hrvatskoj više desetaka djece godišnje dolazi na pregled kod pedijatra endokrinologa prof. dr. Miroslava Dumića zbog preuranjenog početka puberteta. Pri tome je znatno veći broj djevojčica nego dječaka. Prvi znakovi puberteta normalno se u djevojčica javljaju između 9. i 11. godine, a dječaka dvije godine kasnije. 

- Preuranjenim se smatra početak spolnog razvoja prije osme godine kod djevojčica ili devete kod dječaka. U djevojčica se kao prvi vidljivi znak uočava povećanje grudi, nešto rjeđe dlakavost na spolovilu, a kod dječaka povećanje testisa. Istovremeno kod djevojčica je izraženije nakupljanje masnog tkiva na bokovima i stražnjici, dok se kod dječaka povećava mišićna masa i mijenja se boja glasa - pojašnjava  dr. Dumić te dodaje da bi se roditelji, ako uoče neke od ovih znakova te posumnjaju na preuranjeni početak puberteta, trebali obratiti dječjem endokrinologu. 

Specijalist školske medicine dr. Adriana Juriša pojašnjava kako treba razlikovati dva oblika preuranjenog puberteta.

- Onaj češći je centralni ili pravi preuranjeni pubertet, a nastaje zbog povećanog otpuštanja gonadotropina iz hipofize (endokrina žljezda u mozgu), koji potiče rast spolnih žljezda. On u potpunosti imitira fiziološki pubertet. Češći je u djevojčica i najčešće nastaje iz nepoznatih razloga - objašnjava dr. Adriana Juriša. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Puno rjeđe se, nastavlja, radi o perifernom ili lažnom preuranjenom pubertetu. Radi poremećaja spolnih žlijezda ili nadbubrežnih žlijezda pojačano se luče spolni hormoni. U ovom slučaju također se javljaju sekundarna spolna obilježja, ali ne dolazi do rasta spolnih žlijezda. 

- Ako su uzrok tumori središnjeg živčanog sustava, najčešće su dobroćudni i uspješno se liječe. Mnogo rjeđi razlog su tumori jajnika ili testisa, koji se liječe kiruški. U ostale djece ne može se naći jasan uzrok preuranjenog spolnog razvoja, a često se javlja unutar obitelji - pojašnjava dr. Dumić.

Ukoliko roditelji posumnjaju na preuranjeni pubertet kod djece, nastavlja, potrebno je napraviti pretrage. Treba odrediti koncentracije hormona u krvi, ultrazvučni pregled jajnika, po potrebi snimanje hipotalamo-hipofiznog područja i rendgensku snimku zapešća kako bi se procijenila koštana zrelost (zbog pojačanog lučenja spolnih hormona dozrijevanje kostiju je ubrzano pa se zbog toga rast ranije završava i manja im je konačno dostignuta visina).

Prof. Dumić kaže kako  se liječenje, u slučajevima preuranjenog puberteta, provodi kroz više godina, i to preparatima u obliku injekcija koje se daju jednom mjesečno. Na taj način zaustavlja se pojačano lučenje hormona iz hipofize koji djeluju na spolne žlijezde (jajnike i testise) koje prerano luče velike količine spolnih hormona. 

Kao rezultat terapije zaustavlja se preuranjeni spolni razvoj, pojava menstruacije, ubrzan rast i koštano dozrijevanje pa između ostalog ova djeca dostižu veću konačnu visinu. 

- Treba imati na umu da će povećane količine spolnih hormona mijenjati ponašanje djeteta i rezultirati nerijetko velikom emocionalnom labilnošću - objašnjava dr. Dumić te dodaje da, kako bi sve to spriječili i prevladali, je vrlo važno upoznati s problemom odgajatelje, nastavnike i užu rodbinu. Vrlo je bitno, dodaje, voditi računa i o mogućnosti seksualne zlouporabe posebno s obzirom na činjenicu da su ova djeca fertilna ako se ne uvede odgovarajuća terapija.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'